Aktuálně: 4 939 inzerátů174 342 diskuzních příspěvků17 751 uživatelů

Orientální kočky

Orientální kočky
Ing. Zbyněk Pokorný 14.06.2023, 17:00
976 4 minuty čtení

Orientální kočky jsou plemeno, vyznačující se elegantním vzhledem, aktivním temperamentem a společenskou povahou. Jsou příbuzné se siamskými kočkami a mají podobný typ těla. Liší se barvou srsti a očí.

Orientální kočky mají dlouhé a štíhlé tělo na vysokých končetinách a dlouhý ocas. Mají velké uši a mandlové oči. Srst je krátká, hedvábná a lesklá. Existuje široká škála barev srsti, včetně jednobarevných, žíhaných, pruhovaných a tečkovaných vzorů.

Orientální kočky jsou velmi společenské a přátelské. Jsou to energičtí a hraví tvorové, kteří rádi laškují se svými majiteli. Jsou také výborní společníci a často se připoutávají k jedné osobě ve své rodině. Toto plemeno je inteligentní a zvědavé, často se naučí různé triky a dokáží se zapojit do různých her. Orientální kočky mají specifické povahové vlastnosti, které je odlišují od jiných plemen koček. Jsou známé svým energickým a aktivním temperamentem. Bývají velmi hravé a zvědavé, a proto vyžadují hodně pohybu. Rády se zapojují do různých her a mohou se naučit i různé triky. Jsou považovány za jedno z nejinteligentnějších a nejrychleji se učících plemen koček.

Orientální kočky vyžadují pravidelnou péči o srst. Jejich srst je krátká, ale může vyžadovat pravidelné kartáčování, aby se udržela v dobrém stavu a minimalizovalo se vypadávání chlupů. Obecně jsou orientální kočky zdravé plemeno, jen mají tendenci být náchylnější k některým geneticky podmíněným zdravotním problémům, jako jsou například dýchací potíže a nekvalitní chrup. Je důležité zajistit jim vyvážené krmivo a dostatek pohybu.

Historie

Orientální kočky mají svůj původ v Británii, kde byly vyšlechtěny v polovině 20. století. Vznikly křížením siamských koček s dalšími plemeny, z čehož vzešel jejich charakteristický vzhled a temperament. Postupně si získaly uznání a popularitu po celém světě.

Chov

Pokud plánujete chovat orientální kočky, je důležité vybrat si zdravá a dobře socializovaná koťata. Měli byste hledat dobrého chovatele, který dbá na genetickou diverzitu a zdraví svých koček.

Pro chov orientálních koček je třeba zajistit vhodné chovatelské prostředí. To zahrnuje dostatečně prostorné klece nebo místnosti s odpovídajícím vybavením, jako jsou pelíšky, hrací prvky a kočičí záchod a samozřejmě pitná voda. Orientální kočky jsou velmi společenská plemena a potřebují hodně lidské pozornosti a porozumění. Musíte jim věnovat čas a péči, hladit je, hrát si s nimi a poskytovat jim mentální stimulaci.

Orientální kočky potřebují pravidelnou veterinární péči, včetně očkování, odčervení, kontroly zubů a včasných návštěv veterináře při jakýchkoli zdravotních problémech. Je důležité sledovat jejich zdravotní stav a včas reagovat na jakékoli známky nemoci. Orientální kočky jsou náchylné k některým genetickým problémům, jako je například amyloidóza, která ovlivňuje funkci ledvin. Kdo plánuje orientální kočky rozmnožovat, je důležité provézt genetické testy, aby se minimalizovalo riziko dědičných onemocnění u koťat.

Podobně jako siamské kočky mají i orientální kočky sklon k vyjadřování svých názorů hlasitým mňoukáním. Můžou být velmi výřečné a komunikovat s vámi různými zvuky a tóny. Jejich hlas může být pro někoho až nepříjemným.

Orientální kočky si snadno zvykají i na ostatní zvířata v domácnosti, a to i na jiná plemena koček nebo psy. Je však důležité si uvědomit, že každý jedinec je jedinečný živý tvor a může se lišit v povahových vlastnostech i v rámci jednoho plemene.

Orientální a siamské kočky

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat