Aktuálně: 5 015 inzerátů173 876 diskuzních příspěvků17 749 uživatelů

V pražské čtvrti Malešice se daří sokolům stěhovavým

V pražské čtvrti Malešice se daří sokolům stěhovavým
Ing. Zbyněk Pokorný 21.05.2015, 19:45
2 238 2 minuty čtení

Na komíně v pražských Malešicích nainstalovali ornitologové z České společnosti ornitologické hnízdní budku pro velmi vzácného opeřence – sokola stěhovavého. Hnízdní pár, který je složen ze samice pocházející z Českolipska a samce původem z Polska, si vybral k hnízdění komín v podniku ZEVO Malešice.

Při kontrole budky se naskytl ornitologům příjemný pohled na čtyři, zhruba dvacetidenní mláďata. Na stejné lokalitě hnízdí pár již podruhé. Ve spolupráci s majiteli pražských výškových budov, vyvěsili ornitologové celkem šest sokolích budek. Během pár následujících týdnů se ukáže, jak na tom jsou ostatní budky, ale jsou zprávy, že na minimálně dalších dvou je stav velmi nadějný.

Budka je umístěna asi ve 100 metrech nad zemí. Mláďata ornitologové při kontrole rovnou okroužkovali.

Tento kriticky ohrožený dravec byl před několika desetiletími téměř vyhuben v celé Evropě. V současnosti se pomalu vrací na svá stará hnízdiště, které představují především vysoké skalní stěny.

Sokol stěhovavý je veřejnosti znám především díky jeho vysoké rychlosti letu. Je to nejrychlejší tvor z celé živočišné říše! Při lovu střemhlav složí křídla k tělu a útočí na kořist rychlostí až 360 km/h. Podle jednoho měření přesahovala nejvyšší naměřená rychlost o několik málo kilometrů hranici 400km/h.

Závěrem si můžete prohlédnout několik zajímavých videí se sokoly, které byly pořízeny na zmíňované hnízdní lokalitě v Praze Malešicích:

Tok sokolů

Střídání rodičů v budce

Pár vyhání ze svého revíru cizí samici

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat