Aktuálně: 4 979 inzerátů173 938 diskuzních příspěvků17 749 uživatelů

Plemeno psa Skye terrier

Plemeno psa Skye terrier
Ing. Zbyněk Pokorný 21.02.2016, 18:30
2 238 6 minut čtení

Skye je název ostrova nacházejícího se na severovýchodě Skotska. I přesto, že je tento ostrov po většinu období zahalen do mlhy, je velice krásný. Nenechte se zmást, nepíši o tipu na dovolenou, neboť nejsme cestovatelský web. Ale tento ostrov je zajímavý ještě něčím jiným. Je totiž domovinou nízkonohého teriéra se stříbrně zbarvenou srstí. Popsán byl už ve čtrnáctém století a dostalo se mu příznačného pojmenování Skye terrier.

Jako vůbec první jej chovala obyvatelka tamního zámku lady Mac Donald. Původ tomuto plemeni dala údajně španělská plemena psů, která se na ostrov dostala po ztroskotání lodí. Dno okolního moře je totiž značně členité, plné ostrých útesů a lodě převážející těžké zlato o něj často zavadily. Po těchto katastrofách se některým psům podařilo dostat na břeh ostrova, na kterém se časem pokřížili s tamními teriéry. Samozřejmě současný skajteriér se od původních předků liší. Dnešní plemeno je větší a delší, nemá ani tolik hustou srst. Tu potřebovali především na ochranu před drsnými klimatickými podmínkami ostrova. Dnešní skye terrier má rovněž oproti předkům rozdílnou povahu.

Angličan James Pratt si toto největší plemeno nízkonohého teriéra velice oblíbil a jako první o něm sepsal knihu. Své čtyřnohé chovance denně trénoval v Hyde Parku. Jeho psi byli tehdy velice proslulí. Traduje se, že jeden z nich nosil poslušně na poštu dopisy a dokonce i menší balíčky. Později si je oblíbila i sama královna Viktorie. Vše vygradovalo na konci 19. století. Toho času se v Anglii stal skye terrier tak hodně populární, že žádná urozená paní se na veřejnosti neukázala bez svého čtyřnohého mazlíčka. Protože manžel královny Viktorie pocházel z Německa, dostalo se toto plemeno i do nejvyšších německých společenských vrstev. Skajteriér nebyl obecně nikdy psem chudých, vždy jej vlastnila nejvyšší šlechta i samotní králové. Můžeme zmínit například královnu Marii Stuartovnu nebo císařovnu Marii Terezii. V pozdější modernější době vlastnil toto plemeno například americký dirigent a skladatel hudby Leonard Bernstein, skotský básník a romanopisec Stevenson, či americký profesor fyziky a vynálezce Alexander Graham Bell.

„Dříve byl skye terrier psem

šlechtických vrstev“

Původní využití skajteriérů byl lov škodné zvěře (lišky, jezevci). Ve smečce dokázali zahubit i většího a houževnatějšího protivníka, než byli oni sami. Během lovu pracovali s enormním nasazením a bojovností. Pomáhala jim k tomu uzpůsobená stavba těla, krátké končetiny a mrštnost. Hřbet tohoto plemene je dlouhý a přesto nemá problémy s páteří, které bývají časté u jezevčíků. Na genetické poruchy netrpí a dožívá se až sedmnácti let. V dnešní době je pro svůj krásný vzhled a výbornou povahu, spíše společenským plemenem. Psi dosahují hmotnosti těla kolem 17 kilogramů, feny pak 12 kilogramů. Srst je zbarvena v různých odstínech stříbrné barvy, dále se na jeho těle nachází černá, platinová a krémová barva. Samozřejmě tlama a čenich jsou černé. Péče o srst skye terriera není náročná, netrimuje se ani nestříhá. Stačí každotýdenní česání a občasná koupel.

Skajteriér bývá často i vystavován. V takovém případě je příprava tohoto plemene na výstavu, oproti jiným rasám, naprosto jednoduchá. Psa stačí pět dnů před výstavou vykoupat, jeho srst lze česat i mokrou. Fénování se nedoporučuje, neboť srst až příliš vysouší.

Skye terrier je proslulý svoji věrností. Z minulosti je znám případ, kdy po umření svého pána, strávil pes u hrobu neskutečných čtrnáct let! Vlastně žil u hrobu celý svůj život. Tento případ se odehrál ve skotském Edinburghu a pes se stal hrdinou celého města. Na jeho počest mu byla dokonce postavena socha! Později byla o tomto případě vydána kniha, kterou zfilmoval W. Disney. Po zhlédnutí filmu se skajteriér hodně rozšířil, další lidé se chtěli přesvědčit o jeho věrnosti.

Oblíbí si všechny členy rodiny, ale pouze jednoho bude brát, jako svého pána. Je nebojácný, od cizích lidí si udržuje odstup a nezmění to po prvním polaskání. Naopak, čím více se neznámý člověk snaží se skye teriérem spřátelit, tím víc bude přístup psa laxní. Nenávidí totiž vnucování. Děti mu nevadí, ale musí se umět k psovi chovat. Pes není dětskou hračkou, ale to platí pro všechna plemena. Skajteriéři jsou poměrně žárliví a hlídají si své území, je také dominantní s vysokým sebevědomím. Možná je to dáno jeho, po staletí dlouhým, chovem mezi královskými a šlechtickými vrstvami. Kvůli jeho dominantnosti, není vhodný chov s jinými plemeny. Důležité je nezanedbat jeho východu od štěněte, naučit jej na česání, vodítko apod. Dobrou péčí z něj vyroste přítulný a poslušný člen rodiny. Výchova by neměla probíhat silově, vše mu lze vysvětlit vhodnějším způsobem, například hrou. Každé jeho rozhodnutí dobře zváží, je opatrný a nevrhá se do situací bezhlavě.

Skye terrier není vhodný do kotce se psí boudou, chce být neustále v blízkosti svého pána a jeho rodiny. Z tohoto důvodu je citlivý na změnu chovatele. Feny připouštíme nejdříve ve dvou letech. S porody nebývají problémy. I když budete vzájemně křížit různě zbarvené rodiče, nikdy se nedočkáte strakáčů.

V České republice není toto plemeno příliš rozšířeno. Ve větším počtu je chován pouze u členů Klubu chovatelů teriérů.

Skye terier jménem Boz

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat