Aktuálně: 5 088 inzerátů172 518 diskuzních příspěvků17 716 uživatelů

Ptačí budka pro rehky domácí a zahradní

Ptačí budka pro rehky domácí a zahradní
Ing. Zbyněk Pokorný 29.04.2014, 16:00
16 761 2 minuty čtení

Ptačí budka pro rehky domácí a zahradní

Zde popisovanou budku pro rehky je možné zakoupit u některého výrobce na internetu, cena se v českých internetových obchodech pohybuje kolem 350 Kč za kus. Stejně tak je možné si tuto budku vyrobit doma za mnohem nižší náklady, bude vás to stát jen trochu zručnosti a uděláte dobrý skutek pro tento užitečný druh.

Popis budky pro rehky obecné a rehky zahradní

  • Váha: cca 4,6 kg
  • Síla desek: 2,5 cm
  • Šířka použitých desek stěn a střechy: 23 cm (1 deska tvoří 1 stěnu)
  • Rozměry dna: 23 x 15,5 cm
  • Celková výška budky: 21 cm
  • Výška vnitřního prostoru ode dna k vletu: 6 cm

Obyvatelé této budky

Ptačí budka je určena pro kominíčky /rehky domácí a zahradní/ obývají ji i konipas bílý, konipas horský, střízlík obecný, oba druhy vrabců. Při umístění budky zespod mostů nad vodu ji v čistých vodách záhy osídlí skorec vodní

Místo vhodné pro zavěšení budky

Konstrukce budky preferuje volný výlet ptačích nájemníků s ohledem na bezpečnost a hlavně sucho na hnízdě. Tento typ budek zavěšujeme na stěny domů, hospodářských stavení či kůlen vždy těsně pod střechu, aby střešní trámy s krytinou přesahující stavbu, poskytovali budce stín a sucho. Pokud nejsou trámy přečnívající stavbu zakryty palubkami užijte budku s boční závěsnou lištou, kterou k trámu přivrtáte samořeznými šrouby 4x50. Je možné samozřejmě užít i drátu, či připevnění rovnou na zeď za pomocí hmoždinek. Je nutné zmapovat místo kam budku upevnit tak, aby se k ní nedostala kuna nebo kočka. V případě, že žádné vhodné místo nenajdeme, lze budku omotat pletivem s většími oky, kterými ptačí nájemníci pohodlně prolezou, ale kočka s kunou už ne.

Tento typ budky lze zavěsit i na kmen stromu, ale musí být v nejbližší blízkosti nějaká stavba. Stavby totiž pro tyto tyto druhy ptáků imitují skály, v jejíchž výklencích tito ptáci kdysi hnízdili, než krajinu předělal člověk.

Chceme-li aby tuto budku obsadil skorec vodní či konipas horský, upevňujeme budku pod mostní konstrukce potoků - nejlépe nad tekoucí vodní hladinu, aby vyvedená mláďata mohla z budky seskakovat přímo do vody.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat