Aktuálně: 5 719 inzerátů166 237 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Ryby vhodné do venkovních jezírek

Ryby vhodné do venkovních jezírek
Ing. Zbyněk Pokorný 16.11.2017, 15:30
8 140 5 minut čtení

Většina akvaristů chová výhradně exotické druhy ryb, vyžadující celoroční teplotu vody vyšší jak 20 °C. Kdo vlastní větší zahradu s možností vybudovat si venkovní jezírko, může zkusit i trochu jinou, avšak ne méně zajímavou, oblast chovu ryb. V současné době, kdy lidé kolem svých domů udržují stále posečené anglické trávníky a moderní zahrady, zapadá jezírko jako estetický prvek do většiny zahrad. Obliba studenokrevných druhů ryb tedy stoupá.

Pokud máte možnost volby umístění jezírka v zahradě, volte místo, které bezprostředně nesousedí se stromy. Kořeny mohou časem protrhnout jezírko a i opad listí podporuje bujný růst čas. Vhodné je částečné osazení vodní hladiny rostlinami. Pokud budou lekníny zakrývat asi třetinu vodní plochy, bude to jen k užitku. Budou bránit vodu proti velkému ohřevu a slouží i jako úkryt pro ryby. Pokud jste vybudovali nové jezírko, nechte v něm vodu odstát minimálně jeden týden. Během této doby se v jezírku rozběhnou biologické i chemické procesy. V dnešní době už se dají zakoupit i biologické startéry se speciálními bakteriálními kulturami. Cena takových přípravků ale není nízká. Rozhodně se nepokoušejte vypomoct si vodou donesenou z rybníka. Často si zavlečete do jezírka nemoci a nevhodné bakterie.

Tento způsob chovu lidé praktikují již od pradávna. V dobách Velikého Říma byly ryby chovány u lidských obydlí a paláců vlivných lidí. Ovšem okrasa byla až vedlejší záměr, šlo především o zdroj obživy. První zmínky o chovu ryb pro jejich krásu přicházejí z dob mezi lety 970-1120 našeho letopočtu. V tehdejší době vládla dynastie Song a už tenkrát se začal šlechtit karas stříbřitý.

V současné době se v zahradních jezírkách nejčastěji chová zlatá forma lína, různé barevné formy karasů a jesenů. V oblibě jsou i závojnatky a barevní kapři koi. Zmíněné ryby mohou být v okrasném jezírku i přes zimu. Jedinou podmínkou je hloubka jezírka aspoň sedmdesát centimetrů, lépe však jeden metr. Jiné druhy, například i tropická parmička obecná nebo mečovky či rájovci mohou být chovány ve venkovním jezírku pouze v nejteplejší části roku. Teploty vody by neměla na dlouhou dobu klesat pod 15 °C. O něco málo odolnější jsou kančíci, kterým nevadí ani pokles k 12 °C. Celoroční venkovní chov však nemají šanci přežít. Tropické druhy ryb vypouštíme do venkovních jezírek nejčastěji až od počátku června. Vždy dbejte na pravidlo, že ryba chována v domácím akváriu, nesmí zažít po vypuštění ven velký tepelný šok. V době přesunu do zahradního okrasného jezírka má mít voda aspoň 18 °C. Pokud později teplota vody o něco klesne, není už to pro rybu šok, pozvolné poklesy zvládají dobře. Na konci září už většinou hrozí pokles teploty vody pod 15 °C. V takovém případě už přemístíme tropické druhy ryb do domácích akvárií. Pokud máte v úmyslu zkusit experiment s přezimováním tropické ryby v našich klimatických podmínkách, rovnou na to zapomeňte. I v případě mírné zimy, která nás v posledních letech potkává častěji, nemají tropické druhy šanci na přežití.

I sebelepší chovatel se nevyhne

občasným ztrátám

I sebelepší chovatel se nevyhne občasným ztrátám při chovu ve venkovním jezírku. Ne každá ryba se na nové podmínky zdárně adaptuje. Chovatel také přichází o dokonalý přehled a pozorování každého kusu z pohledu zdravotního stavu. V neposlední řadě ve venkovních podmínkách číhá také velké množství přirozených nepřátel. Kočkám se lze ubránit jen těžko. Ve větších jezírkách, vzdálených od lidských obydlí může zase lovit volavka nebo racek. Potěr ryb může zlikvidovat i žába. Při přezimování přichází nejvíce ztrát až s příchodem jara. Když už se zdá, že došlo ke zdárnému přezimování, může ryby zlikvidovat jarní virémie. Spouštěčem této nemoci je kolísává teplota vody a horší kondice ryb po zimě. Nejčastěji postihuje kaprovité, ale i jiné druhy ryb ve věku dvou až tří let. Onemocnění se rychle šíří a vyhovují mu podmínky, kdy má voda teplotu do 17 °C. Při vystoupání nad tuto hranici se nemoc přestává šířit a úhyny klesají. Někdy ryby hynou na celkové vysílení. Do ledu musí majitel jezírka po celou zimu pravidelně prosekávat díru pro přívod kyslíku.

Celkově vzato, při venkovním způsobu chovu musí chovatel počítat s většími ztrátami než při chovu v domácím akváriu. Na druhou stranu ryby z jezírek jsou životaschopnější a dorůstají větším rozměrů.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat