Aratinga kropenatý

Aratinga leucophthalmus

Výskyt: Guayana, Venezuela, východ Kolumbie, sever Argentiny a Uruguaye
Velikost: 32 cm
Počet vajec: 4 ks
Inkubační doba: 24-25 dnů
Potrava: Semena, spousty ovoce a zeleniny, zelené krmení
velikost písma:  A A A
16.09.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     9585 zobrazení     0 komentářů

Vzhled

Samec je celkově zelený, poněkud bledší na spodní části těla, červená péra na hlavě a na krku jsou variabilně roztroušená. Okraj křídla a špičky letek má červené, malé spodní krovky křídelní červené, vnitřní zelené, velké spodní krovky křídelní žluté, vnitřní olivové. Spodní strana ocasu a křídel je olivová, nahé okruží oka šedavě bílé, zobák rohový, duhovka oranžová,běhák hnědavě šedý.

Samice je stejně zbarvena jako samec ale má menší zobák.
Mláďata jsou podobné dospělým ale okraj křídla a špičky letek mají žlutavě zelené, vnější spodní krovky křídelní zelené s nádechem do červena, vnější velké spodní krovky křídelní olivově zelené.

Rozšíření

Guayana, Venezuela, východní Kolumbie, severní Argentina a severní Uruguay.

1. Aratinga kropenatý východní (Aratinga leucophthalmus leucophthalmus)
Velikost: 32 cm
Rozšíření: Guayana, východní Venezuela a východní Kolumbie jižně až do Brazílie, kromě horní Amazonské oblasti. Ojediněle se vyskytuje v Bolívii,Paraguayi a v severní Argentině až v jižní Catamarca, severní Santa Fe a Entre Ríos až po severní Uruguay.

2. Aratinga kropenatý peruánský (Aratinga leucophthalmus callogenys)
Velikost: 32 cm
Je podobný nominátní subspecii ale v celkovém zbarvení převládá tmavší odstín;má větší zobák.
Rozšíření: tropická zóna východního Ekvádoru, severovýchodní Peru a horní Amazonská oblast v severozápadní Brazílii.

3. Aratinga kropenatý brazilský (Aratinga leucophthalmus propinquus)
Velikost: 34 cm
Je podobný nominátní subspecii ale je větší.
Rozšíření: jihovýchodní Brazílie, ve státech Santa Catarina a Rio Grande do Sul a severovýchodní Argentina, Misiones a Corrientes.

4. Aratinga kropenatý kolumbijský (Aratinga leucophthalmus nicefori)
Velikost: 35 cm
Byl popsán jen podle jednoho typového exempláře. Je podobný subspecii callogenys ale celkové zbarvení má bledší se žlutým odstínem, červený pásek přes čelo.
Rozšíření: oblast Guaicarama u řeky Guavio asi 100 km severovýchodně od Villavicencio, Mata, Kolumbie.

Oblast výskytu tohoto papouška je značně rozsáhlá. Jednotlivé rozdíly mezi poddruhy jsou nepatrné a velmi obtížně se rozlišují. Nejlépe je určíme, můžeme-li porovnat více kusů pohromadě. Aratinga kropenatý byl popsán již v roce 1760 v Guayaně. V roce 1968 se tito aratingové objevili ve značném množství v mangových lesích u pobřeží. V jihovýchodní Kolumbii žijí spíše v otevřených lesích a palmových hájích. Záznamy z roku 1936 ukazují, že byl stejně rozšířen v tropické zóně Brazílie jako v severní Argentině. V době hnízdění tito papoušci žijí jen v párech nebo v rodinných skupinách. Mimo hnízdění se potulují krajem často ve větších hejnech. Za letu hlasitě křičí. Létají obvykle vysoko nad korunami stromů v lesích nebo savanách. Nejsou příliš plaší, můžeme je pozorovat i na kratší vzdálenost. Živý se různými semeny,plody, bobulemi, hmyzem a jeho larvami. Zalétávají také do kukuřičných plantáží, kde působí často i větší škody. I když tento druh je v Jižní Americe značně rozšířený, není o jeho životě mnoho známo. Doba hnízdění je rozdílná. Tak např. v Argentině probíhá v listopadu a v prosinci, v Guayaně v únoru. Hnízda byla nalezena v dutinách vysokých palem.

Krmení

Slunečnice (v zimním období semenec), senegalské proso, piškot, mrkev, jablko. V době krmení mladých obvykle neberou vaječnou míchanici ani poloviny uvařených vajec, proto mají dostávat slunečnici a oves v naklíčeném nebo nabobtnaném stavu. Vitamíny AD3, E a vápník jim podáváme umělou formou. Celoročně mají mít čerstvé větve vrby nebo ovocných stromů. Berou i jižní ovoce (pomeranč, banán). Ze zeleného krmiva ptačinec žabinec, listy a květy smetanky lékařské, nať mrkve. Rádi mají i arašídy a čerstvé nebo kompotované třešně.

Aratinga kropenatýNázvy ve světě

Latinsky: Psittacara leucophthalma, Anglicky: White-eyed Parakeet, Německy: Pavuasittich, Dánsky: Pavua-aratinga, Španělsky: Aratinga Ojiblanca, Finsky: brasilianaratti, Francouzsky: Conure pavouane, Italsky: Conuro occhibianchi, Japonsky: mejiromekishikoinko, Japonsky 2: メジロメキシコインコ, Holandsky: Witoogaratinga, Norsky: Amazonparakitt, Polsky: konura bialooka, Portugalsky: Aratinga-de-bando, portugalštině brazilské: Periquitão-maracanã, Rusky: Белоглазая аратинга, Slovensky: klinochvost bielooký, Švédsky: Vitögd parakit, Čínsky: 白眼鹦哥

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.