Rehek domácí

Phoenicurus ochruros

Výskyt: Jižnější části Evropy a Asie
Velikost: 13-14,5 cm
Hmotnost: 12-21 g
Počet vajec: 6-7 ks
Inkubační doba: 12-13 dnů
Průměr kroužku: 3 mm
Potrava: Hmyz, pavouci, na podzim i bobule
velikost písma:  A A A
21.03.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1518 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Sameček je v létě černý se světlým políčkem na křídlech. Samička a mladý pták jsou šedí. Zpěv je krátká a naříkavá sloka, ozývající se už od časného svítání. Varovný hlas zní jako „huid tek tek“.

Prostředí

Skalnaté oblasti, zříceniny, v horách až po horní lesní hranici. Mimoto ale i v městské zeleni, kde se pták rád usazuje v blízkosti stavení. Hromada kamení mu stačí nahradit skalnatou krajinu.

Rozmnožování

Na předměstí zahajuje rehek domácí ranní ptačí koncert svým zajíkavým zpěvem. Hnízdo - neuspořádaná hromádka stébel - je v nějakém temném koutě, např. mezi trámy ve střeše, ve stodole, v garáži či stáji. Využívá i polootevřené ptačí budky, jaké je možno zakoupit v obchodě, tam je ale snůška úspěšná jen tehdy, nemůže-li se dovnitř dostat kočka. Od dubna do července odchovává rehek domácí dvě snůšky. Hnízdo staví a na vejcích sedí jen samička. Na 6 až 7 průsvitných bílých vajíčkách sedí 12 až 13 dní, mláďata zůstávají v hnízdě 16 až 17 dní. Vyrušíme-li je, opouštějí mladí ptáci hnízdo už o několik dní dříve. Na rozdíl od většiny příbuzných nejsou mladí ptáci skvrnití, ale jsou jednobarevně šedí i a mají rezavě červený ocásek.

Při podzimním pelichání v červenci a v srpnu í získává sameček nenápadný šedý šat jako má samička. Kontrastní letní šat se však neobjevuje při dalším pelichání v předjaří, ale šedé špičky per se přes zimu odřou a pod nimi se objevuje černý letní šat.

Potrava

Hmyz, pavouci, na podzim i bobule.

Rehek domácíNázvy ve světě

Anglicky: Black Redstart, Dánsky: Husrødstjert, Estonsky: Must-lepalind, Finsky: Mustaleppälintu, Francouzsky: Roguequeue noir, Holandsky: Zwarte roodstaart, Chorvatsky: Mrka crvenrepka, Islandsky: Húsaskotta, Italsky: Codirosso spazzacamino, Maďarsky: Házi rozsdafarkú, Německy: Hausrotschwanz

Foto: http://www.nahuby.sk

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.