Aktuálně: 4 337 inzerátů184 008 diskuzních příspěvků17 869 uživatelů

Myš domácí

Mus musculus

Myš domácí

Mus musculus

Myš domácí

  • Výskyt: Evropa, severní Afrika
  • Délka: 14-20 cm s ocasem
  • Hmotnost: 9-27 g
  • Březost: 21-23 dnů
  • Počet mláďat: 1-12 ks ročně
  • Délka života: 1,5-3 roky
  • Potrava: Všežravec
Myš domácí
Kam se řadí?

Myš domácí

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Myomorpha - myšovci
  • Čeleď: Muridae - myšovití
  • Podčeleď: Murinae - pravé myši
  • Rod: Mus - myš
  • Podrod: Mus
Myš domácí
Kde žije?

Myš domácí

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 09.01.2014, 08:00
21 840 4 minuty čtení

Charakteristika

Délka těla a délka ocasu si odpovídají a měří 7-10 cm, hmotnost 9-27 g. Od myšic ji rozeznáme podle menších uší a kratšího ocasu. Hnědošedý hřbet přechází pozvolna v šedé břicho. V různých oblastech se však liší jak tělesnými rozměry, tak i barvou srsti.

Výskyt

Teprve v poslední době byly od sebe odlišeny jednotlivé druhy myší a zjištěny jejich areály rozšíření. 3 druhy obývající především jižní Evropu žijí volně, mají kratší ocas a světlejší zbarvení těla. Jedná se o druhy Mus hortulanus (spicilogus), Mus abbotti (makedonicus) a Mus sprettus. Další dva druhy (Mus musculus a Mus domesticus) jsou naproti tomu synantropní a doprovázejí člověka až do jeho sídel. I tyto dva druhy však mohou vytvářet volně žijící populace v jižních oblastech, zvláště pak v teplejší polovině roku. Mus musculus obývá střední, východní a severní Evropu, a je běžným obyvatelem našich obydlí po celém území státu. Mus domesticus se naopak vyskytuje v západní a jižní Evropě a byla zavlečena do všech koutů světa. U nás je jen v oblasti západních Čech.

Způsob života

Myš domácí vyvíjí hlavní aktivitu za soumraku a v první polovině noci a přes den se většinou zdržuje ve svých skrýších. Umí velmi dobře šplhat, rychle běhat a plavat. Žije v různě velkých rodinných svazech, jejichž členové se vzájemně poznávají podle zvláštního pachu hnízda či celé skupiny. Na jiné jedince reagují zpravidla agresivně. Jsou velice opatrné a není snadné chytit je do klasické pastičky. Jestliže se podaří na podzim v domě do pastiček bez problému chytnout nějaké myši, pak se jedná většinou o myšici lesní či myšici křovinnou, kterým se stala osudnou jejich neznalost nového životního prostředí. Myš domácí obvykle neshromažďuje žádné zásoby. Přežívá i v extrémních podmínkách (při teplotách až -7 °C) například ve velkoměstských chladírnách.

Potrava

Původně byla hlavní potravou semena trav a bylin doplňovaná hmyzem. Volně žijící druhy myší vytvářejí neuvěřitelně velké zimní zásoby. Největší zjištěné zásoby činily 16 kg! Myš domácí, zdržující se pouze v lidských obydlích, naproti tomu do značné míry ztratila sklon k vytváření zásob a živí se téměř vším, co obsahuje organický materiál. Požírá nejen stejné potraviny jako člověk, ale například i mýdlo. Domácí myš je proto právem označována za opravdového všežravce. Stejně jako krysa může i ona pro člověka představovat zdravotní nebezpečí. V trusu zanechává zárodky nemocí a ohlodané potraviny podléhají snadněji různým plísním.

Rozmnožování

Myš domácí může rodit mláďata po celý rok. Jen volně žijící myši mají období rozmnožování omezené, od jara do podzimu. Jestliže však žijí v kupkách sena s dostatkem potravy, které je chrání před chladem, anebo v obilných sýpkách, rozmnožují se téměř po celý rok. Počet mláďat v jednom vrhu kolísá mezi 1 až 12 jedinci. U volně žijících myší to je v průměru osm mláďat na vrh. Myš domácí obývající lidské příbytky přivádí na svět při jednom vrhu v průměru 5-6 mláďat, avšak v létě je počet mláďat výrazně vyšší než ve zbývajících ročních obdobích. Při vysokých početních stavech myší klesá schopnost rozmnožování, a to hlavně u těch jedinců, kteří jsou na nejnižších stupních společenské hierarchie. Jen dominantní samičky mají mláďata, avšak i jejích počet je nižší než obvykle. Tímto způsobem dochází k regulaci počtu myší, aniž by však nastalo prudké snížení stavů. Myš domácí se tak neustále při-způsobuje měnícím se podmínkám a lze ji jen těžko vyhubit.

Nepřátelé

Kočka domácí, kuna, lasička, sova pálená.

Názvy ve světě

Myš domácí

Anglicky: Eastern House Mouse, Chorvatsky: Kućni miš, Islandsky: Húsamús, Maďarsky: Házi egér, Německy: Östliche Hausmaus, Rumunsky: şoarece de casă, Rusky: Domovaja myš, Slovensky: Myš domová

Mohlo by vás také zajímat

Užovka domácíMyšák dlouhoocasýMyšák hnědokřídlýVrabec domácíMoucha domácíCvrček domácíRus domácíRybenka domácíRehek domácíMyš bobří

Podělte se s námi o názor na tento text →