Rybák malý

Sternula albifrons

Výskyt: Celý svět
Velikost: 24 cm
Počet vajec: 2-4 ks
Inkubační doba: 20-22 dnů
velikost písma:  A A A
26.04.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     902 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Nejmenší z rybáků, velký asi jako skřivan, dlouhý 24 cm a o rozpětí pod 50 cm. Rybák malý má žlutý zobák i nohy, čelo je bílé. V zimním šatu se podobá rybákovi obecnému, je ale podstatně menší.

Prostředí

Vyskytuje se ve všech světadílech v mírném a tropickém pásmu, žije však roztroušeně a ostrůvkovitě a nikde není hojný. Rybák malý hnízdí na písečných a štěrkových lavicích, často i v jamkách na skalnatých březích, na březích velkých řek vždy v nezarostlých místech, v říčních ústích, na mořském pobřeží a v krajích s množstvím lagun. Zůstává na svém hnízdišti jen od poloviny května do začátku srpna a zimu přečkává na písčitých pobřežích v tropech.

Rozmnožování

Hnízdo je většinou na suchém písku, často v sousedství jiných ptáků téhož druhu, jiných druhů rybáků nebo kulíků mořských či písečných. Hlavním obdobím hnízdění je červen, dodatečné snůšky bývají i v červenci, od prvního vejce sedí oba rodiče 20 až 22 dnů.

Jsou-li v blízkosti mláďata kulíků, může dojít k záměnám, při nichž brání kulík mláďata rybáků proti jejich rodičům, přinášejícím potravu.

Potrava

Rybáci malí se často třepetají dlouho ve výšce 5 až 6 metrů, pak se vrhají kolmo do vody a často se úplně potopí. Zřídkakdy minou cíl. Když vyletí z vody, polykají kořist ve vzduchu.

Rybák malýNázvy ve světě

Anglicky: Little Tern, Finsky: Pikkutiira, Francouzsky: Sterne naine, Holandsky: Dwergstern, Chorvatsky: Mala čigra, Islandsky: Dvergþerna, Italsky: Fraticello, Maďarsky: Kis csér, Německy: Zwergseeschwalbe

Foto: http://www.duadepaton.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.