Alkoun malý

Alle alle

Výskyt: Severní Atlantik
Délka těla: 20 cm
Počet vajec: 1 ks
Inkubační doba: 24 dnů
Potrava: Korýši
velikost písma:  A A A
10.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1337 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Nejmenší ze všech alek, alkoun malý je dlouhý 20 cm, tedy jako špaček. Je však mohutnější a v rozpětí měří asi 43 cm. Má velmi krátký zobák. Svatební šat je pouze černobílý. V zimním šatu jsou krk a hruď šedobílé, bílá barva se pak táhne na bocích až do oblasti ušního otvoru. Mladí ptáci mají přední část krku matně černou. Alkouni malí se vyskytují jen ve velikých společenstvích. Plavou lehce jako korek a odpočívají v dlouhých řadách na okrajích ledových ker, kde někteří občas nohama přimrzají, takže je bezbranné mohou rackové lovit nebo alkouni zahynou hladem. Při lovu potravy se potápějí až po dobu 30 sekund, zřídka však hlouběji než 2 metry. Létají frčivě jako špačci nízko nad hladinou. Pod vodou veslují alkouni malí křídly stejně jako jejich příbuzní a kormidlují nohama nataženýma dozadu.

Prostředí

Alkoun malý, nejsevernější ze všech alkovitých, hnízdí ještě i tam, kde teplota vody nepřesahuje 0 stupňů Celsia. Na dalekém severu se vyskytuje v miliónovém množství, směrem k jihu jeho počet rychle klesá. Nejjižnější, jen spoře obsazená hnízdní kolonie je na ostrově Grimso na sever od Islandu. Areál jeho rozšíření je omezen na severní Atlantik, v severním Pacifiku zaplňují jeho ekologickou niku jiní podobní drobní alkovití. Alkoun malý v době mimo období hnízdění přetahuje podle povětrnostních podmínek a v závislosti na nabídce potravy, není však tažným ptákem. Veliká hejna se vyskytují na okraji souvislého severského ledu. V zimě je dosti hojný u Islandu, pravidelně se objevuje v severní Anglii a jižním Norsku a jako zabloudivší pták se vyskytne i v Severním moři. Za náhlých prudkých bouří je moře rozvlněno do takových hloubek, že nesčetní alkouni malí musejí hladovět nebo je bouře v tisícových hejnech zanáší nad pevninu, kde ale stejně brzy hynou.

Rozmnožování

Ptáci, připravení k hnízdění se před svými hnízdními koloniemi objevují obvykle koncem dubna nebo začátkem května a tokají na vodě. Kolonie mohou být v hromadách kamenů těsně nad nejzazším dosahem přílivu, ale i vzdálené až 8 km ve vnitrozemí a ve výšce až 1000 metrů nad mořem. Ptáci hnízdí ve spleti naplaveného dřeva a rostlin mezi hromadami kamení při úpatí skalních stěn, avšak i v otevřené krajině. Hnízdo nevystýlají. Jejich vejce byla už nalezena ve škvíře navátého sněhu. Hnízdění se odbývá v červnu a v červenci, na jediném vejci sedí oba rodiče. Vejce je 48 mm dlouhé a váží kolem 27 gramů, je tedy na ptáka vážícího jen 100 gramů neobyčejně velké. Tam, kde nejsou alkouni malí pronásledováni, můžeme se jich, když sedí na vejci, dotknout rukama. Kde jsou však ohrožováni, jsou plaší, hbitě prchají, mohou dokonce běžet a jako myši se proplétat mezi kameny. Kolonie se mohou táhnout po čtvereční kilometry a nežijí v nich žádní nepřátelé. Když se po 24 denním sezení vylíhne z vejce mládě, je hustě pokryté šedým prachovým peřím, je však zcela bezmocné. Rodiče donášejí potravu v hrdelním vaku, který přitom vypadá jakoby nafouklý. Při příletu do kolonie napadají alkouny malé rackové šedí, kteří jsou mnohem lepší letci a drobné alkouny za letu polykají. Rackové pronásledují tyto malé alkouny i pod vodou a uloví je, když se zhruba po 20 minutách vyčerpáni vynoří. Mláďata zůstávají v hnízdní dutině asi 4 týdny. Když ji pak v srpnu opouštějí, jsou už zcela opeřena, hned odlétají na moře a je možno je od poloviny listopadu pozorovat v severním Atlantiku. Počínaje polovinou února už zase plavou ke skalám, kde jsou jejich hnízdiště.

Potrava

Stejně jako obrovské velryby severních moří živí se i alkouni malí téměř výhradně masově se vyskytujícími drobnými korýši.

Alkoun malýNázvy ve světě

Anglicky: Little Auk, Finsky: Jääkyyhky, Francouzsky: Mergule nain, Holandsky: Kleine alk, Chorvatsky: Ledena ptica, Islandsky: Haftyrðill, Italsky: Gazza marina minore, Maďarsky: Alkabukó, Německy: Krabbentaucher

Foto: http://www.bbc.co.uk

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.