Papoušek karmínový

Alisterus chloropterus

Výskyt: Nová Guinea
Velikost: 36 cm
Hmotnost: 138-190 g
Kroužek: 6 mm
Počet vajec: 2-3 ks
Inkubační doba: 20 dnů
Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
velikost písma:  A A A
21.09.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     17681 zobrazení     0 komentářů

Popis

Hlava je u samce zbarvena červeně, u samice zeleně. Oči s oranžovou duhovkou, zobák samce je oranžový s černou špičkou, samice má zobák hnědý. Vzadu na krku je modrý proužek, prsa samce jsou červená, u samice zbarvená zeleně. Břicho je u obou pohlaví červené a křídla černá se žlutozeleným pruhem a na okrajích jsou zelená. Ocas mají tmavě modrý, nohy šedé.

Poddruhy

Alisterus chloropterus callopterus - papoušek karmínový horský
Alisterus chloropterus chloropterus - papoušek karmínový východní
Alisterus chloropterus moszkowskii - papoušek karmínový severní

Život v přírodě

Ve volné přírodě žije papoušek karmínový v párech nebo malých skupinkách, v pralesích do nadmořské výšky 2660 m. V době hnízdění vybírá pár neobsazenou hnízdní dutinu v kmenu nebo větvích stromů. Krátce po páření samice snáší 2-3 vejce, které posléze sama zahřívá zhruba 20 dnů. Samec v této době samici v budce navštěvuje a krmí ji, se zahříváním ale nepomáhá. Mláďata opouští budku zhruba 35 dní po vylíhnutí.

V zajetí se jim nejvíce bude dařit v prostorné chráněné venkovní voliéře, s rozměry 1,5x5x0,7 m (VxDxŠ). Jako u většiny ptáků jim k přenocování a úkrytu poslouží nabídnutá budka. Nesnáší dlouho trvající chladné a vlhké počasí. Ve voliéře se doporučuje chov pouze jednoho páru tohoto druhu.

Krmivo

Směs pro velké papoušky, semena, oves, ovoce a zelenina, zelené krmivo, zahradní a divoké plody, ořechy, piškoty, hmyz a jeho larvy, větvičky k okusování.

Papoušek karmínovýNázvy ve světě

Latinsky: Alisterus chloropterus, Anglicky: Papuan King-Parrot, Německy: Papuasittich, Dánsky: Grønvinget Kongeparakit, Španělsky: Papagayo Papú, Finsky: papuankuningaskaija, Francouzsky: Perruche à ailes vertes, Italsky: Parrocchetto reale aliverdi, Japonsky: kigatakinshoujouinko, Japonsky 2: キガタキンショウジョウインコ, Holandsky: Groenvleugelkoningsparkiet, Norsky: Høvdingparakitt, Polsky: szkarlatka zóltoskrzydla, Rusky: Желтоплечий королевский попугай, Slovensky: kráľčik zelenokrídly, Švédsky: Grönvingad kungsparakit, Čínsky: 绿翅王鹦鹉

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.