Mravenečník dvouprstý

Cyclopes didactylus

Výskyt: Mexiko, Střední a sever Jižní Ameriky
Délka těla: 16-21 cm
Hmotnost: 150-275 g
Potrava: Termiti, mravenci
velikost písma:  A A A
31.05.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2082 zobrazení     0 komentářů

Tento druh je také známý jako mravenečník malý nebo hedvábný, protože má dlouhou a hustou hedvábnou srst kouřově šedé až stříbřité barvy. Od ramen probíhá hnědý pruh na hruď. Mravenečník dvouprstý je přizpůsoben životu na stromech, šplhá po větvích pomocí obratných tlapek s hákovitými drápy a silného ovíjivého ocasu, z větší části osrstěného. Je to vynalézavý strávník, vylupuje hnízda mravenců v dutých stromech a slízává je dlouhým lepkavým jazykem. Zavěšuje se na větve mezi hustým listím nebo mezi liánami, ale zatím není známo, že by si budoval hnízda.

Na samečkově území žije obvykle několik samiček, které mají vlastní malé areály.

Mravenečník dvouprstý dorůstá délky těla 16-21 centimetrů, ocasu 16-29 centimetrů, hmotnost kolísá mezi 150-275 gramy.

Ve volné přírodě obývá mravenčník dvouprstý Mexiko, Střední a sever Jižní Ameriky; vyskytuje se ve vlhkých nížinných pralesích.

Mravenečník dvouprstý zřídka sestupuje na zem a je silně ohrožen mýcením lesů.

Mravenečníkovití (Myrmecophagidae) je čeleď chudozubých savců. Mají zcela bezzubé, trubicovité čelisti, které ale nejsou srostlé. Funkci chrupu nahrazuje mohutně žláznatý žaludek. Jejich, až 60 centimetrů, dlouhý, daleko vysunovatelný jazyk jim umožňuje specializovat se k lovu termitů a mravenců. Všechny druhy mravenečníků mají hrabavé nohy s mohutnými drápy, kterými rozhrabávají mraveniště a termitiště. Pak do otvoru strčí štíhlý čenich a dlouhým červovitým jazykem, jejž pokrývají lepkavé sliny (mají výkonné slinné žlázy), chytají drobný hmyz. Za jediný den takto mravenečník zkonzumuje až 30 000 termitů a mravenců. Při chůzi našlapuje mravenečník na hřbety prstů. Obývají tropy Nového světa.


 

Mravenečník dvouprstýNázvy ve světě

Anglicky: Silky Anteater, Chorvatsky: Dvoprsti mravojed, Německy: Zwergameisenbär, Slovensky: Mravčiar dvojprstý

Foto: http://animalworld.com.ua

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.