Kočka horská

Leopardus jacobita

Výskyt: Západ Jižní Ameriky
Délka těla: 58-64 cm
Hmotnost: 4 kg
Potrava: Činčily, menší hlodavci, ptáci, plazi
velikost písma:  A A A
02.07.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1902 zobrazení     0 komentářů

Malá, zavalitá kočka s velmi dlouhým huňatým ocasem má hustou stříbrošedou srst s hnědými nebo oranžově žlutými pruhy na hřbetě, skvrnami podél boků a s širokými tmavými pruhy na nohách a na ocase. Tato málo známá kočka žije v horách nad hranicí lesa.

Kočka horská dosahuje délky těla 58-64 centimetrů, délka ocasu je přes 50 centimetrů, hmotnost se pohybuje kolem 4 kilogramů.

Ve volné přírodě obývá kočka horská západ Jižní Ameriky, také Andy; konkrétně navštěvuje skalnaté oblasti.

Tato kočka není přímo ohrožená lovem nebo ničením prostředí jako jiné druhy, ale rychle ubývá, protože lidé loví její hlavní kořist, činčily.

Jejich hlavní kořistí jsou pravděpodobně činčily, na jejichž lov jsou specializované; jejich hlavní kořistí je činčila krátkoocasá a činčily rodu Lagidium, jako je činčila ušatá nebo činčila horská. Pravděpodobně loví také další malé hlodavce, jako je tukotuko, malé ptáky a plazy.

Kočka horská je v celém svém areálu velmi vzácná, odhaduje se, že na celém světě žije méně než 2500 rozmnožujících se jedinců. Na rozdíl od ostatních kočkovitých šelem není ohrožována dvěma nejčastějšími příčinami vymírání druhů - ztrátou životního prostředí a ilegálním lovem ve velkém. Na náhorních plošinách, kde kočka horská žije, je totiž velmi malá hustota lidského osídlení, a kočky horské jsou příliš vzácné, než aby se vyplatilo je lovit kvůli kožešině.
 

Kočka horskáNázvy ve světě

Anglicky: Andean Cat, Německy: Bergkatze, Holandsky: Bergkat, Španělsky: Gato montés, Slovensky: Mačka horská

Foto: http://starsica.blogspot.cz

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.