Amazoňan jamajský

Amazona collaria

Výskyt: Jamajka, Velké Antily
Velikost: 28 cm
Hmotnost: 260 g
Počet vajec: 2-4 ks
Inkubační doba: 26-28 dnů
Potrava: Směs semen, ovoce a zeleniny, zelené krmení
Cena: 300 000 Kč/pár
velikost písma:  A A A
07.09.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     23142 zobrazení     0 komentářů

Popis

Samec je zelený, na spodině bledší a žlutější, hlava mimo čela má černé lemování, čelo a proužek u oka je tmavě bílý, přední část temene tmavě modrá s černým lemováním, uzdička a horní líce bledě modré, u kořene žlutohnědé, příuší tmavě šedavě modré se zeleným odstínem, hrdlo, přední líce a strany krku růžově červené, většinu per lemovanou zeleně nebo modře, spodí záda a kostřec bledě zelené, vrchní krovky ocasní žlutozelené, letky ruční a krovky ruční modré, vnější prapory letek loketních tmavě modré se zeleným odstínem, spodní krovky křídelní zelené.Spodní strana letek je modravě zelená. Ocasní péra jsou zelená, na špici zelenavě žlutá, krajní ocasní péra u kořene červená s úzkým modrým lemem. Zobák je žlutavě rohový, duhovka hnědavá, běhák růžový.

Samice je zbarvena stejně jako samec.

Mláďata jsou podobná dospělým, jen čelo nemají tak bílé, hrdlo a strany krku méně růžovočervené, duhovku tmavou.

Rozšíření

Amazoňan jamajský je domovinou, jak již napovídá jeho druhový název, na Jamajce a také na Velkých Antilách.

Život v přírodě

Amazoňan jamajský je obyvatelem lesnaté pahorkovité oblasti ostrova Jamajka, zejména v jeho střední a východní části. Vegetace je zde na severu tropická se zelenými dešťovými lesy, na jihu se suchými savanami, pobřeží je lemováno palmami a ústí řek mangrovými porosty.

Mimo dobu hnízdění zalétává i do zemědělských oblastí, jeho skupiny však nejsou větší než 10 - 20 kusů. K večeru se slétávají do určitých míst, kde společně nocují. Často jsou pozorovány i ve společnosti amazoňanů šedohlavých, kterých je na tomto ostrově ještě méně než amazoňanů jamajských. Dle odborné literatury, stavy obou druhů amazoňanů se nesnižují, jsou údajně stejně početné než před sto lety.

Amazoňan jamajský se živý plody, bobulemi a semeny různých stromů, keřů a bylin.

Hnízdí převážně v dutinách vysokých datlových stromů. Snůška činí 2 - 4 vejce. Začíná hnízdit v dubnu, mladí vylétávají z hnízd koncem června nebo v červenci.

Krmení

Amazoňan jamajský se krmí směsí semen pro velké papoušky, jižním ovocem, vyhledává suchary, piškoty, jablko a různé bobuloviny. Ze zeleniny jim můžeme podávat mrkev, brokolici, červenou papriku, čili papričky a červenou řepu. V době hnízdění má mít naklíčené zrniny a semena, kukuřici v mléčné zralosti a obiloviny v nedozrálém stavu a vaječnou míchanici. Slunečnicí krmíme v minimálním množství. Je dobré přidávat jednou za měsíc do krmení vařené kuřecí nebo hovězí maso.

Amazoňan jamajskýNázvy ve světě

Latinsky: Amazona collaria, Anglicky: Yellow-billed Amazon, Německy: Jamaikaamazone, Dánsky: Jamaica-amazone, Španělsky: Amazona Jamaicana Piquiclara, Finsky: jamaikanamatsoni, Francouzsky: Amazone sasabé, Italsky: Amazzone golarosa, Japonsky: erimakiboushiinko, Japonsky 2: エリマキボウシインコ, Holandsky: Geelsnavelamazone, Norsky: Rosenstrupeamazon, Polsky: amazonka jamajska, Rusky: Ямайский желтоклювый амазон, Slovensky: amazoňan žltozobý, Švédsky: Gulnäbbad amazon, Čínsky: 黄嘴鹦哥

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.