Amazoňan kawalův

Amazona kawalli

Výskyt: Brazílie
Velikost: 36 cm
Hmotnost: 560 g
Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
velikost písma:  A A A
07.09.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     18408 zobrazení     0 komentářů

Oblast holé bílé kůže ve tvaru srpku měsíce od ozobí po základnu zobáku. Jinak se podobá druhu A a. farinosa, (amazoňan pomoučený), amazoňan kawalův je ale zbarven tmavší zelenou a nemá tmavé okraje na perech šíje; na ohbí křídla není žádná červená a karpální okraj je světle zelený. Ocas je kratší (průměr 117 mm proti 136,5 mm (Pittman, 1997). Odstín zelené je tmavší. Vnější ocasní pera mají jasné červené a modré znaky a na špici je úzký rovný světle zelený pruh. Zobák je matně žlutý a kolem očí je úzká oblast šedé kůže. Uzdičky a nozdry jsou kryty načernalými štětinami.

Existence tohoto amazoňana byla oficiálně uznána až neuvěřitelně pozdě - v roce 1989. Do té doby byl považován za amazoňana pomoučeného. Objevil ho slavný pilot létající v buši, José Xavier da Silveira, který dostal živého ptáka od indiánů u řeky Jamanxim ve státě Pará. Ukázal tohoto ptáka brazilskému chovateli Nelsonu Kawallovi, který na něj upozornil vědu.

Výskyt

Brazílie. Je znám ze tří nebo čtyř lokalit v Amazonské pánvi, například na severním konci Mato Grosso, kolem dolního toku řeky Teles Puires a na horním toku řeky Tapajos a jeho přítocích a na severu až ve Feixo. Jižní hranice oblasti jeho rozšíření je Serra dos Apiacas. Rozpětí těchto oblastí je 1700 km. Nepochybné budou objeveny i další lokality.

Způsob života

Amazoňan kawalův je spojován s určitými rostlinnými komunitami, z nichž většina se podle známých brazilských ornitologů Paula Martuscelliho a Carlose Yamashity nachází v záplavových lesích. Během 32 dnů v terénu tyto ptáky zpozorovali 86krát. Sledovaní ptáci byli v párech nebo ve skupinkách do osmi jedinců. Výsledky jejich sčítání (z 395 km dlouhé cesty lodí z Itaituby do Feixo) po řece Tapajos naznačují, že A. kawalli nemůže existovat ani hnízdit v malých fragmentech lesa.

Bylo zaznamenáno, že se krmí semeny (60 % případů) a dužinou, plody, listy a květy. Jednou byli čtyři A. kawalli pozorováni při krmení na mladých listech gumovníku (Hevea brasiliensis) spolu s osmi pyrurami modročelými (Pyrrhura pieta). Jindy, rovněž s osmi P. pieta, se krmili na květech coral tree (Erythrina) s velkým množstvím nektaru. Amazoňan kawalův nikdy nebyl pozorován při krmení poblíž lidských obydlí, i když je tam k dispozici dostatek manga a tropických moruší.

Amazoňan kawalůvNázvy ve světě

Latinsky: Amazona kawalli, Anglicky: Kawall's Parrot, Dánsky: Kawallamazone, Finsky: brasilianamatsoni, Francouzsky: Amazone de Kawall, Holandsky: Kawalls Amazone, Italsky: Amazzone di Kawall, Japonsky 2: カワルボウシインコ, Norsky: Grimeamazon, Německy: Kawallamazone, Polsky: amazonka bialolica, Portugalsky: Papagaio-dos-garbes, Rusky: Амазон Кавалла, Slovensky: amazoňan bielolíci, portugalštině brazilské: Papagaio-dos-garbes, Čínsky: 白嘴基鹦哥, Španělsky: Amazona de Kawall, Švédsky: Kawalls amazon

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.