Amazoňan pomoučený

Amazona farinosa

Výskyt: Střední a jižní Amerika
Velikost: 38-40cm
Hmotnost: 540-700g
Kroužek: 10,5 - 11,0mm
Počet vajec: 3 ks
Inkubační doba: 25-28 dnů
Potrava: Směs pro velké papoušky + ovoce a zelenina
Cena: 30tis./pár
velikost písma:  A A A
08.09.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     44459 zobrazení     0 komentářů

Amazoňan pomoučený patří mezi papoušky, které lze snadno ochočit a mohou se naučit dobře „mluvit". Přesto však není tolik populární jako jiní amazoňané.

Popis dle Rosemary Low

Amazoňan pomoučený má výraznou holou bílou kůži kolem očí, pera na šíji a dolní polovině těla jsou zalita šedou barvou, což dalo vznik druhovému názvu pomoučený. Zbarvení hlavy má různou intenzitu: někteří jedinci mají na temeni velkou žlutou skvrnu, většina z nich má na zadní straně šíje nezřetelnou šedou či purpurovou skvrnu. Pera šíje mají černé okraje. Karpální konec křídla a zrcátko jsou červené. Ocas má na špici široký žlutozelený pruh.

Nedospělý pták se liší těmito znaky

-temeno a čelo má zelené
-duhovka je matně hnědá (u dospělých oranžovohnědá)
-dolní část obou čelistí je černá (u dospělých matně žlutá)

Rozmnožování

Amazoňan pomoučený není v chovech příliš zastoupen, čemuž odpovídá i vzácnost jeho odchovů. Může za to především nedostatek samic spojený s několikaletou aklimatizací odchycených papoušků. Pro hnízdění je nejvhodnější dutý kmen o rozměrech 30,5 x 30,5 x 61cm. Samice do něj snese obvykle 3 vejce, která mají inkubační dobu 25-28 dnů. Vylíhlé mládě váží 16-18g. Kroužkování se provádí po 12-13 dnech uzavřeným kroužkem o průměru 11mm. Mláďata opouštějí hnízdo po zhruba osmi týdnech.

Chov

Prostorná klec je samozřejmostí. Pokud jsou tito amazoňané chováni samostatně v kleci, je nutné je zásobit dostatečným množstvím různých hraček a věnovat jim dostatek pozornosti, protože jsou poměrně náchylní na vytrhávání peří, štípání a jiné poruchy v chování. Jejich strava by měla obsahovat půl na půl zrniny a ovoce se zeleninou. To vše v přiměřeném množství, protože se snadno mohou stát obézními.

Život v přírodě

Vyskytuje se v tropické střední a jižní Americe na okrajích vlhkého pralesa a v zemědělské krajině. Méně hojně obývá i savany a listnaté lesy. Ve volné přírodě se živí ovocem, semeny, bobulemi, oříšky, květy, listy a pupeny. Dožívá se 50-60 let, ale i více v závislosti na vhodných podmínkách.

Jednotlivé monogamní páry se v přírodě tvoří až po dosažení pohlavní dospělosti. Tok začíná obvykle brzy na jaře. Samice snáší vejce do dutiny stromu. Během inkubace samec shání krmivo pro sebe i svoji sedící družku, následně i pro samotná mláďata.

Chování

Amazoňané pomoučení jsou společenští a mohou tvořit velká hejna. Oproti jiným papouškům, jsou známí svými vzájemnými hrami, podobně jako arové. Přes den jsou spíše klidní a poměrně tiší. Jinak je tomu pouze na nocovištích při západu a východu slunce. V zajetí patří mezi nejklidnější a nejtišší ze všech amazoňanů.

Poddruhy

Amazona farinosa virenticeps - amazoňan pomoučený kostarický
Amazona farinosa guatemalae - amazoňan pomoučený karibský

Amazoňan pomoučenýNázvy ve světě

Latinsky: Amazona farinosa, Anglicky: Mealy Amazon, Dánsky: Farinosa-amazone, Finsky: jauhoamatsoni, Francouzsky: Amazone poudrée, Holandsky: Grote Amazone, Italsky: Amazzone farinosa, Japonsky: mujiboushiinko, Japonsky 2: ムジボウシインコ, Norsky: Melamazon, Německy: Mülleramazone, Polsky: amazonka skromna, Portugalsky: Papagaio-moleiro, Rusky: Мюллеров амазон, Slovensky: amazoňan džungľový, portugalštině brazilské: Papagaio-moleiro, Čínsky: 斑点鹦哥, Španělsky: Amazona Harinosa, Švédsky: Mjölamazon

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.