Amazoňan vojenský

Amazona mercenaria

Výskyt: Venezuela, Kolumbie, Ekvádor, Peru a Bolívie
Velikost: 34 cm
Hmotnost: 300 g
Počet vajec: 2-4 ks
Inkubační doba: 26-28 dnů
Potrava: Směs semen, spousty ovoce a zeleniny, zelené krmení
velikost písma:  A A A
09.09.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     15109 zobrazení     0 komentářů

Popis

Samec je zelený, na spodině, čele a lících bledší a jasnější, temeno, týl a záhlaví má tmavě zelené, lemované šedomodře, na špici per černě, zadní krk a strany krku tmavě zelené, na špici černé, vrchní a spodní krovky ocasní žlutě zelené. Letky ruční a loketní zelené, směrem ke špici fialově modré. Tři péra letek loketních na vnější straně tvoří červené křídelní zrcátko. Okraj křídla má žlutý, variabilně oranžově červený, spodní křídelní krovky a spodní stranu letek zelené. Střední ocasní péra jsou zelená, na špici žlutavě zelená, krajní ocasní péra zelená, na vnitřním praporu oranžově červená a se žlutě zelenou špičkou. Zobák má amazoňan vojenský šedý, na horní čelisti u kořene rohový, duhovka červená, běhák zelenavě šedý.

Samice je zbarvena stejně jako samec.

Mláďata jsou matnějších barev, nemají červené zrcátko v křídle, duhovku mají tmavou.

Rozšíření

Vysočina severozápadní Venezuely, západní Kolumbie, Ekvádor, Peru a severní Bolívie.

1.Amazoňan vojenský jižní (Amazona mercenaria mercenaria)
Velikost - 34 cm

Rozšíření: horstva severní Bolívie, severně podél východních svahů And v Peru. Ptáci od Leimebambu v severním Peru mají křídelní zrcátko méně červené a jsou podobní subsp. canipalliata.


2.Amazoňan vojenský severní (Amazona mercenaria canipalliata)
Velikost - 34 cm
Podobný subsp. mercenaria, ale křídelní zrcátko má hnědě karmínové.

Rozšíření: podél východních svahů And v Ekvádoru, v západních, středních a východních Andách v Kolumbii a horstva severozápadní Venezuely.

Život v přírodě

Amazoňan vojenský žije v mírném subtropickém pásmu And ve vyšším lesnatém pohoří. V Kolumbii byl pozorován v nadmořských výškách 2000 - 3600 m vysoko. Mimo dobu hnízdění zalétává z těchto horských oblastí do nížin za potravou a večer se vrací zpět do hor, kde i nocuje.


Amazoňan vojenský je celkem neklidný a plachý pták, jehož hlas je nejintenzivnější ráno a večer. Hnízdí v březnu až květnu, samice snáší 2 - 4 vejce.

V poslední době se jeho stavy početně snižují, proto z mnoha oblastí úplně vymizel.

Například Ramirez ho každoročně pozoroval v jedné oblasti Venezuely 2800 m vysoko, ale od roku 1977 se tam již neobjevuje. Podle Robillera vzácnější je v Kolumbii, kde se bezohledně likvidují lesní porosty.

Amazoňan vojenskýNázvy ve světě

Latinsky: Amazona mercenaria, Anglicky: Mercenary Amazon Scaly – naped Parrot, Dánsky: Soldateramazone, Finsky: andienamatsoni, Francouzsky: Amazone mercenaire, Holandsky: Schubnekamazone, Italsky: Amazzone nucascagliosa, Japonsky: nezumieriboushiinko, Japonsky 2: ネズミエリボウシインコ, Norsky: Andesamazon, Německy: Soldatenamazone, Polsky: amazonka zielona, Rusky: Солдатский амазон, Slovensky: amazoňan zelený, Čínsky: 鳞颈鹦哥, Španělsky: Amazona Mercenaria, Švédsky: Soldatamazon

Použitá literatura

Čerpáno z literatury Milana Vašíčka

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.