Amazoňan žlutolící

Amazona autumnalis

Výskyt: Střední Amerika, západní Ekvádor
Velikost: 34 cm
Hmotnost: 314-485 g
Počet vajec: 3 ks
Inkubační doba: 26 dnů
Potrava: Směs semen, spousty ovoce a zeleniny, zelené krmení
Cena: 30 000 Kč/pár
velikost písma:  A A A
09.09.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     20192 zobrazení     0 komentářů

Popis

Samec je zelený, čelo a uzdičku má červené, temeno, týl a záhlaví zelené, na špici šeříkově modré s černými lemy per, horní líce a příuší žluté, u kořene červené, okraj křídla žlutavě zelený, letky ruční zelené, na špici tmavě modré, letky loketní zelené, směrem k špici modré, 4 až 5 per tvoří zrcátko, spodní krovky křídelní a spodní strana letek jsou zelené. Ocasní péra jsou zelená, krajní na špici špinavě žlutavě zelená, s modrým lemováním na vnější straně. Zobák je šedý, na horní čelisti žlutavě rohový, duhovka oranžová, běhák zelenavě šedý.

Samice je zbarvena stejně jako samec.

Mláďata jsou podobná dospělým ale čelo a uzdičku mají méně červené, horní líce a příuší více zelené, duhovku tmavě hnědou a tmavší zobák.

Rozšíření

Střední Amerika, západní Ekvádor.

1. Amazoňan žlutolící středoamerický (Amazona autumnalis autumnalis)
Velikost - 34 cm
Rozšíření: podél východních nebo karibských svahů od Tamaulipasu jižně po severní Nikaraguau, kde ptáci jsou přechodem k subsp. salvini. Obývá také ostrovy Bay a Honduras.

2. Amazoňan žlutolící Salvinův (Amazona autumnalis salvini)
Velikost - 35 cm
Podobný subsp. autumnalis ale horní líce a příuší má zelené, krajní ocasní péra u kořene na vnitřní straně s červenými skvrnami. Podle Grahla červená uzdička nezasahuje za oko a brada je u některých jedinců vínově červená.
Rozšíření: pohoří východní Nikaraguy, východní a jihozápadní Kostarika, jižně po západní Kolumbii a ojedinělě v severozápadní Venezuele. Ptáci žijící v severovýchodní Nikaraguy jsou přechodem k subsp. autumnalis, v jihozápadní Kolumbii jsou podobní subsp. lilacina.

3. Amazoňan žlutolící ekvádorský (Amazona autumnalis lilacina)
Velikost - 34 cm
Podobný subsp. salvini ale červené zbarvení čela a uzdičky je protažené až za oko, temeno zelené s šeříkově zbarvenými lemy per, líce žlutavě zelené, zobák černý.
Rozšíření: západní Ekvádor, severně od Gulf of Guayaquil.

4. Amazoňan žlutolící brazilský (Amazona autumnalis diadema)
Velikost - 36 cm
Podobný subsp. salvini ale čelo má karmínově červené, uzdičku variabilně tmavě purpurově červenou, temeno fialové, modřejší na přední straně, týl a záhlaví zelené, lemované zelenožlutě. Zadní část krku má zelenou s fialovým lemováním, líce žlutavě zelené. Je větší než subsp. autumnalis.
Rozšíření: severozápadní Brazílie mezi řekami Negro a Amazonkou.

Život v přírodě

Všechny zeměpisné poddruhy amazoňana žlutolícího jsou obyvateli vyšších horských oblastí, v nížinách je nespatříme.Ve Veracruz v Mexiku žijí cca 600 m vysoko, v Hondurasu i 1.100 m vysoko. Jejich biotopem jsou především lesy, často se však zdržují na okrajích lesů blízko plantáží nebo v blízkosti vodních toků. V době hnízdění je spatříme jednotlivě nebo v párech, později v rodinných skupinách. Ty se pak shlukují do hejn a společně nocují na určitých místech. Zrána se z nich rozlétávají do celého okolí a hledají potravu. Podle domorodých obyvatel se zdržují na okrajích lesů, odkud pak nalétávají do ovocných sadů a kukuřičných plantáží.

V severovýchodním Mexiku, v Tamaulipas, kde je rovinatá a vlhká oblast jsou vzácní, naopak u Veracruz hojní. Jižně od Veracruz jsou s aratingou aztéckým jižním (Aratinga nana astec) nejhojnějším druhem papouška. Početně jsou zastoupeni i v Belize, v jihovýchodní a východní Guatemale, v severním a východním Hondurasu; spatříme je i v Nikaragui.

Subsp. salvini obývá stejné oblasti jako nominátní subspecie. Spatříme ji i na ostrovech Coiba, Escudo de Veraguas a v souostroví Archipiélago de las Perlas, kde často přelétávají v malých skupinách. Přes poledne ptáci většinou odpočívají ve stínu stromů, kde se chovají naprosto tiše, jsou-li vyrušeni, opouštějí tato místa za strašného křiku.

Subsp. diadema obývá dosud neprobádanou severozápadní část provincie Amazonas v Brazílii mezi řekami Rio Negro a Rio Solimoes. Tato oblast je vzdálená cca 1.000 km východně do území, kde žijí subspecie salvini a lilacina.

Amazoňan žlutolící, jako i jeho všechny příbuzné druhy, hnízdí v dutinách stromů a v opuštěných dutinách datlů. V Ekvádoru a v severozápadní Kolumbii začíná doba hnízdění v říjnu, v severovýchodním Mexiku v únoru - květnu. Samice snáší 3 - 4 vajíčka, zahřívá je 25 dnů. Ptáci se živí různými plody, semeny, bobulemi, ořechy, pupeny, mladým listím a květy různých dřevin.

Krmení

Amazoňany žlutolící krmíme jako ostatní příbuzné druhy. Mají mít směs semen pro velké papoušky, nebo jednotlivá semena - slunečnici, loupaný oves, pšenici, proso, pohanku, semenec, kardi, dari, jeřabiny a drobné asijské boby mungo. Bodemer jim přidával různé ovoce a při odchovu mladých naklíčenou slunečnici. Drozdek při odchovu mladých slunečnici, vařená vejce, mrkev, jablka, angrešt, rybíz, palice nedozrálé kukuřice, naklíčenou pšenici a piškoty. Přidával jim také semenec, lesknici a senegalské proso v klasech.

Kříženci

Byli odchováni u nominátní formy s amazoňanem modročelým (Amazona aestiva), subspecie salvini s amazoňanem modročelým jižním (Amazona aestiva xanthopteryx) a subsp. diadema s amazoňanem fialovotemenným menším (Amazona finschi finschi).

Amazoňan žlutolícíNázvy ve světě

Latinsky: Amazona autumnalis, Anglicky: Red-lored Amazon, Dánsky: Gulkindet Amazone, Finsky: punaotsa-amatsoni, Francouzsky: Amazone à lores rouges, Holandsky: Geelwangamazone, Italsky: Amazzone fronte rossa e blu, Japonsky: kihooboushiinko, Japonsky 2: キホオボウシインコ, Norsky: Gulkinnamazon, Německy: Rotstirnamazone, Polsky: amazonka zmienna, Portugalsky: Papagaio-diadema, Rusky: Желтощёкий амазон, Slovensky: amazoňan žltolíci, portugalštině brazilské: Papagaio-diadema, Čínsky: 红眼鹦哥, Španělsky: Amazona Frentirroja, Švédsky: Gulkindad amazon

Použitá literatura

Čerpáno z literatury Milana Vašíčka

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.