Leguán zelený

Iguana Iguana

Výskyt: Tropická Střední a Jižní Amerika
Velikost: 100-200 cm
Hmotnost: Až 4 kg
Počet vajec: 20-40 ks
Inkubace: 3-4 měsíce
Krmivo: Rostlinná i živočišná složka
velikost písma:  A A A
13.11.2013     Autor: Lubomír Pokorný     46647 zobrazení     2 komentáře

 Charakteristika

Leguáni patří do podřádu ještěrů a v mnoha směrech se podobají agamám. V typickém případě mají ještěrkovité tělo se čtyřmi pětiprstými končetinami a dlouhým ocasem, který obvykle přesahuje délku těla. Dalšími charakteristickými znaky jsou výrazný hrdelní lalok a hřeben ze zahnutých trnů. Drápy jsou u nich poměrně dlouhé a zahnuté, leguánovi zajišťují pevné držení na větvích. Samice je navíc využívají při hrabání. Ocas je až třikrát delší než tělo a při nebezpečí je používán jako obranná zbraň. Samci mají oproti samicím vyšší krční a hřbetní hřeben a výraznější stehenní póry. Leguán zelený umí velice dobře šplhat, obratně přeskakuje z větve na větev a využívá vlastně všech rostlinných pater deštného pralesa, od země až po koruny stromů ve třicetimetrové výšce.

Prostředí a stanoviště

Přirozeným prostředím leguána zeleného jsou bažinaté kraje, mořská pobřeží nebo savany, ale nejvíce mu vyhovují tropické pralesy.

Způsob života

Leguán zelený je aktivní hlavně ve dne, na zem slézá pouze k večeru za potravou. Zpravidla žije skryt mezi větvemi a listím hluboko v pralese. Odpočívá na nezastíněných větvích a vyhřívá se na slunci. I přes svou značnou hmotnost je leguán zelený schopen lehce se pohybovat po tenkých větvích. Při hrozícím nebezpečí hledá leguán zelený spásu ve vodě.

Způsob obživy

Leguán zelený přijímá potravu rostlinné i živočišné složky a mění se hlavně podle jeho věku. Dospělá zvířata se živí především rostlinnou potravou, na některých územích však žerou i drobné savce a ptačí holátka. Jejich rostlinný jídelníček se skládá z různého listí, bobulí a sladkých ovocných plodů nebo mladých výhonků. Světleji zbarvená mláďata leguánů loví nejraději hmyz a jeho larvy, pavouky, červy a drobné bezobratlé živočichy, za kterými musí častěji slézat na zem.

Rozmnožování

Pohlavní dospělost nastává u těchto ještěrů kolem třetího roku života. Délka inkubace vajec je 3 - 4 měsíce. V době rozmnožování je leguán zelený teritoriální a samci spolu často bojují. Jejich souboj je však do jisté míry ritualizovaný - má ustálená pravidla. Samice kladou asi 20 - 40 vajíček. Pro snůšky vyhrabávají až 60 cm hluboké a 2 m dlouhé nory. Vajíčka měří přibližně 3,5 cm. Čerstvě vylíhlá mláďata jsou jasně zelená a měří 19 - 27 cm. V přírodě se malí leguánci zdržují určitý čas spolu. Společně loví a pohromadě i nocují.

Ochrana druhu

V současné době nejsou zavedena žádná ochranná opatření. V mnoha oblastech je však leguán zelený pronásledován a loven pro maso.

Zajímavosti

  •     Pokud se leguán zelený cítí ohrožen, vztyčí řadu trnů na svém hřbetě do výhružně působící pozice a snaží se tak zastrašit nepřítele.
  •     Dospělý leguán zelený nemá mnoho přirozených nepřátel, výjimkou jsou velké kočkovité šelmy, krokodýli a hroznýši.
  •     Výborně chutnající bílé maso leguánů a lahůdková vejce jsou pro mnoho lidí žijících v Jižní Americe důležitým zdrojem potravy.

Leguán zelenýNázvy ve světě

Anglicky: Common Green Iguana, Chorvatsky: Zeleni legvan, Maďarsky: Zöld leguán

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.

28.08.2016, 10:08
To, že leguáni jedí v přírodě živočišné bílkoviny, je zastaralý, stokrát vyvrácený mýtus... Pokud něco snědí, je to náhoda (hmyz sedící na listu) - jakékoliv delší krmení hmyzem nebo masem jim poškozuje ledviny a drasticky zkracuje délku života.
10.08.2016, 18:33
Dobrý