Aktuálně: 4 985 inzerátů174 058 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Chov králíka v domácnosti

Chov králíka v domácnosti
Petr Kovář 16.12.2023, 13:00
333 5 minut čtení

Králík bývá často mylně řazen mezi hlodavce. Ve skutečnosti ale tvoří, spolu se zajíci, samostatný řád zajícovců. Zuby mu sice dorůstají neustále, ale rozdílem jsou čtyři hlodáky v horní čelisti, místo dvou u hlodavců.

Březost trvá u králíků 31 dnů. Po této době přichází na svět 60 g vážící holá a slepá králíčata. Oči poprvé otevřou po dvou týdnech života. Od matky se odstavují po osmi až deseti týdnech. Po této době mohou být také nabízeni k prodeji. Optimální věk pro první zapuštění je 8-9 měsíců. V této době je králík dospělý a ukončuje svůj tělesný růst. Samotné páření trvá pouze pár vteřin. Říje je provokována pářením, to znamená, že samice může zabřeznout kdykoliv. Z tohoto důvodů je nutné držet obě pohlaví odděleně. Králíci připouštíme nanejvýš 2-3 x za rok, takže ji nevyčerpávají časté porody. Ve vrhu bývá nejčastěji od šesti do dvanácti králíčat. V dobré péči se králíci dožijí šesti až osmi let, výjimečně až deseti let. Hmotnost dospělých králíků záleží na genetických vlohách od rodičů.

Jednomu králíkovi dopřejeme klec dlouhou aspoň jeden metr. Menší určitě nekupujte, neboť se do ní musí vejít správné vybavení. Mezi toto vybavení patří kameninové misky, jesle na seno, napáječka a obdoba kočičího záchodu. Dno klece může pokrývat bavlněný tkaný koberec. Další koberec se hodí i před klec, aby se králíkovi pohodlně skákalo do klece a ven. Nutné je to především na kluzké podlaze. Kobereček před klecí bude plnit i funkci odpočívadla, na kterém králíci často relaxují. Je to jejich území, stejně jako to mají divocí králíci před norou. Do záchodu se jako substrát nejvíce hodí hobliny od truhláře. Další výbavu klece může představovat dostatečně velký domek s plochou střechou, na kterou králík s oblibou vyskakuje. Kdo nechce využívat kombinaci kobereček a záchod, může použít na dno klece hobliny. Jejich nevýhodou je, že budou z klece létat ven, když bude králík dovádět. Králík vyžaduje pohyb mimo klec, ale vždy za dozoru člověka. Nejlepší bude potencionální hrozby odstranit předem. Jde například o přístup ke kabelům s elektřinou nebo pokojové rostliny. Mějte na paměti, že králík dokáže odrazem vyskočit i do půl metru. Lehko se tak dostane třeba na postel nebo okenní parapet. Králík ve snaze přeznačkovat cizí pachy předměty rád počůrává. V zakazování prostor, do kterých nesmí vstoupit, buďte trpěliví. Zakažte mu to důrazným NE a hlasitě tleskněte rukama. Pro převoz králíka používejte plastovou přepravku, stejnou jako na kočku. Je vhodné dát na její dno měkký ručník.

Chov králíka v domácnosti

Základ krmné dávky představuje kvalitní seno. V letním období předkládáme i čerstvou trávu, především pampelišku a další byliny. Králíky navykáme na zelené krmení postupně, tzv. „list po listu“. Rychlý přechod ze sena na čerstvou trávu způsobuje často koliku. Z důvodu neobvyklého postavení jícnu vůči žaludku, nemůže králík zvracet. Jakékoliv trávící obtíže, jsou tak pro něj nebezpečné. Při stresových situacích, nebo při zjištění měkčích bobků, zelené krmivo na několik dnů vysadíme a zůstaneme pouze u sena. Denní krmná dávka může obsahovat nejrůznější zeleninu (mrkev, salátová okurka, celer, nať petržele) a v menších dávkách i ovoce (kousky jablka). Výborná je smetánka lékařská a ostatní bylinky. Opatrně s kedlubnami, květákem a dalšími brukvovitými, protože králíky nadýmají. Komerčně nabízené směsi zrnin zase obsahují příliš tučných semen – buráky, slunečnici. Tloustnutí zkracuje králíkům život! Pytel sena vydrží pro jednoho králíka zhruba na dva měsíce. Granulí spořádá jedno zvíře mezi 40-50 gramy denně.

Jak už bylo zmíněno v úvodu, králíkům dorůstají zuby neustále, proto potřebují něco k okusu. Vhodná jsou různá dřívka, minerální bloky atd. Nejpřirozenější jsou ale větvičky ovocných stromů. Tvrdému chlebu se raději vyhýbáme, obsahuje spóry plísní. V případě potřeby se přerostlé drápky stříhají kleštičkami pro kočky. Drápek zkracujeme raději méně, aby nedošlo k nastřihnutí nervového vlákna. Králíky nikdy nekoupeme! Jejich srst na to není uzpůsobena, špatně schne a hrozí prochladnutí. V případě ušpinění, utřete znečištění vlhkou žínkou. Jako prevenci proti kokcidióze okyselujeme pitnou vodu octem v dávce deset mililitrů na litr vody. Místo octu lze použít i průmyslově vyráběný přípravek Acidomid K. Králíci se očkují každoročně proti králičímu moru a myxomatóze. Mladé králíky očkujeme poprvé při odstavu – 8.-10. týden. Dospělí se očkují na jaře, aby účinkovala vakcína přes chovnou sezónu. Vakcína proti moru chrání králíka šest měsíců a proti myxomatóze dokonce po dobu celého roku.

Chov králíků bude vyžadovat určité náklady. Pořizovací cena je asi to nejmenší, co vás čeká. Klec a vybavení bude několikanásobně vyšším nákladem, stejně tak případná lékařská pomoc. Vždy je výhodnější kupovat králíka přímo od chovatele než v obchodu se zvířaty.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Petr Kovář

Autorem od: 18.11.2023

Podobné články

Může vás také zajímat