Aktuálně: 5 001 inzerátů173 748 diskuzních příspěvků17 746 uživatelů

Eklektus molucký - chov a odchov

Eclectus roratus vosmaeri

Eklektus molucký - chov a odchov
Václav Kodera 31.01.2010, 14:12
10 752 6 minut čtení

Rád bych Vám trochu přiblížil chov tohoto krasavce. Nominátní forma E. roratus roratus má dalších 9 poddruhů, do kterých spadá: E.r. vosmaeri, E.r. cornelia, E.r. riedeli, E.r. westermani, E.r. polychloros, E.r. biaki, E.r. aruensis, E.r. macgillivrayi a E.r. solomonensis. Tito papoušci obývají rozsáhlé území od Indonésie, Sumbu, Tanibar, Severní Austrálii, Molucky, Šalamounské a Bismarkovo ostrovy, Novou Guineu a přilehlé ostrovy obklopující tohle rozsáhlé území.

Chovný pár Chovný pár

V mém chovu mám dva páry E. r. vosmaeri. S těmito papoušky jsem začínal v roce 2005, kdy jsem si pořídil roční ptáky, dva samce a jednu samici. Umístil jsem je do společné voliéry a nechal samici, aby si vybrala samce. Takto jsem je měl několik měsíců. Když vypadalo, že si samice vybrala, lichého samce jsem přemístil do samostatné voliéry. K tomu se mi podařilo získat starší samici z roku 98, která snášela čistá vejce. Naštěstí si padli do oka. Ale jelikož byl samec ještě moc mladý, budku jsem jim nedal. V roce 2007 se oba páry krmily. Dal jsem jim proto poprvé budky - velikost: 35 cm průměr a 70 cm výška, s vletovým otvorem 10cm, přes které jsem připevnil prkénko. První pár prkénko pouze rozštípal, ale více se o budku nezajímal. Druhý pár, kde je starší samice, prkénko také rozštípal a samice začala navštěvovat často budku, až v ní zůstávala i přes noc. Zjistil jsem, že tam má dvě vejce. Předtím jsem pozoroval samici, že jeví zájem o páření, ale samec byl zřejmě ještě mladý a zájem nejevil. Asi po 35 dnech samice vejce sežrala a snesla další dvě, které byly rovněž čisté. Toto se opakovalo ještě jednou. Tak jsem raději budku odebral, aby se zbytečně nevysilovala. V dalším roce, 2008, jsem opět zavěsil začátkem března budky s nadějí, že 4letý samec už by se mohl chtít pářit. A také, že ano. Několikrát jsem je pozoroval při páření, o které se pokoušeli vícekrát za den. Začátkem dubna snesla samice první vejce, na kterém ale neseděla. Asi po 4 nebo 5 dnech snesla druhé a už budku neopouštěla, samec jí poctivě krmil a střežil vletový otvor. Budku jsem nekontroloval, protože samice byla hodně agresivní a napadala mě, nechtěl jsem proto riskovat rozbití vajec. 15. května se vylíhlo první mládě a o pár dní později druhé. Vzorně o ně pečovali a když byla mláďata větší, samice opouštěla budku na delší dobu. Zavřel jsem ji i se samcem ve venkovním výletu a nakoukl do budky. Zjistil jsem, že se jedná o samce a samici. Raději jsem je nekroužkoval, aby jim rodiče nechtěli kroužek sundat a neublížili jim (později jsem je nechal očipovat). Na konci července, asi po 75 dnech, opustila budku jako první samička. Často se do budky vracela. Po pár dnech ji následoval sameček, kterého ovšem začal dosti napadat starý samec, a proto jsme ho museli odebrat. Byl by ho zabil. Ještě jsme ho museli přikrmovat směsí Kaytee, brzy však začal sám žrát veškeré zrní i ovoce. Mladou samičku jsem ponechal u rodičů dva měsíce, poté jsem ji přemístil k mladému samečkovi do vedlejší voliéry.

Na konci září samice snesla znovu dvě oplozená vejce, ze kterých se vylíhla dvě mláďata. Opět se o ně vzorně starali, ale po dvou týdnech jsem v budce objevil jedno mládě ušlapané. Jelikož jsem neměl inkubátor, nemohl jsem druhé mládě ihned odebrat. Než jsem stačil sehnat někoho, kdo by si ho mohl vzít k ručnímu dokrmení, našel jsem ho po pár dnech rovněž ušlapané. Proč se tak stalo, nevím. Budku jsem odebral.

Mladá samička Mladá samička

V následujícím roce 2009, začátkem března, jsem opět umístil budky a dočkal se dvou mladých. Chtěl jsem je po 14 dnech odebrat a ručně dokrmit, ale pár dní před odebráním samici zřejmě něco vyrušilo, vletěla do budky, jedno mládě zamáčkla a druhému vykloubila obě nožky. Toto mládě si ode mě vzala jedna paní, která se mu snažila pomoci. I když přežil, má obě nožky vykroucené. Samice snesla znovu vejce, ale už jen jedno, ze kterého se vylíhlo zdravé mládě. Po 14 dnech jsem je odebral k ručnímu dokrmení a budku jsem pro tento rok odebral. Samice by určitě snesla další oplozené vejce, ale nechtěl jsem jí více zatěžovat. První pár se krmil, ale o budku stále zájem nejeví.

Eklektuse chovám ve voliérách 3 m délka, 2 m výška, 0,9 m šířka se záletem 2x2,3x0,7 m. V zimě přitápím cca na 8 °C. Budu je ale přemisťovat do nových voliér o velikosti 5 d x 2.5 v x 1.15 š se záletem 2x2.5x1.15 m. Ve voliérách nesmí chybět dostatek bidel a větví k okusu. Já používám převážně černý bez, břízu, lísku, jabloň a občas nějaké jehličnany.

Mladý samec Mladý samec

Krmím je směsí semen: slunečnice bílá, žíhaná, kardi, semenec, len, čirok, pšenice, mungo, dýně, proso... Samozřejmě nesmí chybět všemožné dostupné ovoce a zelenina dle sezónní dostupnosti. Nejvíce mají rádi granátová jablka, třešně, jablko, mrkev, hroznové víno, hrášek i s luskami atd. Zelené krmení jako žabinec, ptačinec, smetánku lékařskou, nejraději mají květy, šťovík a další zeleň, co můžete natrhat na louce. Občas dávám vlašské, burské a kešu oříšky, mandle, para ořechy, ale opravu jen výjimečně (jsou moc tučné). Dále pak kukuřici, nejlépe v mléčné zralosti, šípky, jeřabiny a v době odchovu samozřejmě vaječnou míchanici.

Přes zimu omezím dávku ovoce a zeleniny asi tak na polovinu. Začátkem března začnu dávat máčené a naklíčené zrní a postupně zvyšuji dávku ovoce a zeleniny cca 40 % zrní a 60 % ovoce, zelenina.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Václav Kodera

Autorem od: 04.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat