Aktuálně: 4 958 inzerátů174 165 diskuzních příspěvků17 751 uživatelů

Jak se starat o štěně

Jak se starat o štěně
Jan Vorel (JaVor) 15.10.2023, 14:00
839 7 minut čtení

Chystáte se ve vaší rodině na příchod štěněte nebo jste si právě přivezli nového psího kamaráda domů? Věnujte pozornost následujícímu textu.

V prvé řadě si musíte uvědomit, že pro štěně je nové prostředí stresující. Bude potřebovat nějaký čas klid, aby si uvyklo. Pro pocit bezpečí mu připravte klidné místo, ve kterém bude dle libosti odpočívat, aniž by bylo rušeno. Štěně bude vyžadovat dostatek spánku, nesmí na něj být zprvu kladeny velké nároky. Na pochlubení se návštěvám je vždy dostatek času. Nechte štěně prvně seznámit s členy vaší rodiny, aby si ujasnilo, kdo je jeho pánem. Odstavení od feny v kombinaci s novým prostředím, znamená pro štěně i oslabení zdravotní imunity. Zprvu s ním nechoďte do parků a dalších veřejných míst s vysokým výskytem ostatních psů. Venčení prozatím omezte na okolí domu nebo zahradu.

První dvě noci v novém prostředí štěně většinou propláče, bude se mu stýskat. Poprvé je bez matky a sourozenců. Brzy si však zvykne, musíte se obrnit a toto krátké období překonat. Vezmete-li si štěně lítostivě do postele, počítejte že bude později problematické jej to odnaučit. Nedělejte, ani výjimečně věci, které nechcete v budoucnu psovi dovolovat. Základem je důsledná výchova, v opačném případě bude štěně zmatené, že někdy může a někdy ne.

Štěně učte vykonávat potřebu venku na trávníku, ale nikdy jej netrestejte za loužičku v bytě. Bez kárání ji ukliďte, jakoby se nic nestalo. Za správné vykonání potřeby štěně pochvalte. Toto učící období netrvá většinou déle než jeden měsíc. Musíte počítat s ranním vstáváním, štěně se budí brzy a potřebuje co nejdříve vyvenčit.

U plemen, které vyžadují péči o srst, učte štěně od mala pravidelnému česání. Koupání v prvním půl roce vynechejte, hrozilo by prochladnutí. I po této době ale nekoupejte častěji než jedenkrát týdně. Časté použití šamponů oslabuje ochrannou vrstvu pokožky.

Základem úspěšné výchovy je učení přivolat psa k noze. Vždy musí přijít k vám, ne vy k němu. Štěně musí reagovat na vaše zavolání, chybou je jeho nahánění. To bývá bráno jako hra a za pár týdnů už psa nikdo nedostihne. Nejdříve musíte štěně zaujmout, třeba tleskáním a pak zavolejte jeho jménem. Když nepřijde, odcházejte od něj a zároveň pořád volejte jeho jménem. Zákonitě nebude chtít zůstat samo a brzy přiběhne. Po příchodu musí být řádně pochváleno a opět vypuštěno do volnosti. Brzy pochopí, že při přiběhnutí k vám jej čeká příjemná odměna, třeba ve formě pamlsku.

Jak se starat o štěně

Očkování proti vzteklině se aplikuje po třetím měsíci věku a v té době je doporučováno začít navštěvovat výcvikový kurz základní poslušnosti. Případné zlozvyky vzniklé neodborným učením se později špatně odbourávají. Pod vedením zkušených instruktorů tento problém odpadá. Pro většinu zájemců bude stačit pouze jeden tříměsíční kurz a odpadne vám celá řada problémů. Někoho může sportovní kynologie zaujmout natolik, že bude pokračovat dál ve výcvicích. Mějte na paměti, že se štěnětem se prvního půl roku musí zacházet velmi obezřetně. Je ve vývinu a nesmí být přetěžováno, nemělo by dělat náročné skoky ani tahat těžké předměty.

Odčervení se provádí vždy týden před očkováním. Dospělý pes se pak odčervuje dvakrát ročně – jaro, podzim. Každé odčervení je pouze jednorázový úkon a nechrání psa několik týdnů, jak je někdy mylně vnímáno. Důležitá je i ochrana proti vnějším parazitům – klíšťatům a blechám. Často bývají přenašečem nemocí. Na trhu je celá řada přípravků nebo obojků, se správnou ochranou vám poradí veterinární lékař.

Očkuje se proti psince, parvoviróze, infekčnímu zánětu jater a psincovému kašli. Ve věku štěněte 8-12 týdnů a 12-16 týdnů vás čekají dvě přeočkování. K základní vakcíně přidá veterinář vzteklinu a leptospirózu. Pravidelné přeočkování se pak absolvuje jedenkrát ročně. Správné schéma vám naordinuje váš veterinární lékař. Dle domluvy se může provést i vakcína nadstandardní, jako je tetanus, lymská borelióza, koronaviróza apod. Pes, který bude v kontaktu s koňmi, má být očkován proti tetanu co nejdříve, náchylnost přichází hlavně v době výměny zubů, kdy jsou ve štěněcí tlamce otevřené ranky.

Co se týče výbavy pro chov psů, budete potřebovat pelíšek odpovídající velikosti. Dvě nerezové misky (krmení, voda). Pevné vodítko dlouhé aspoň 1,5 metru. Obojek (kožený nebo nylonový) bude potřeba v průběhu růstu štěněte vyměnit. Nejprve postačí obojek 30-40 cm. Především ve městě se vyplatí naučit psa nosit náhubek, nikdy nevíte, kdy se vám to bude hodit. Na péči o srst se vám bude hodit plochý kartáč a hřeben. Chybět nesmí hračky. Raději volíme větší velikosti, aby nám je štěně nespolklo. Hlavně v prvních týdnech se vám bude hodit dřevěná nebo drátěná ohrádka, kde bude štěně v době vaší nepřítomnosti nebo přes noc. Na výcvik i venčení se vám bude hodit pamlsovník.

Pozor na správnou výživu! Pes je masožravec ale důležitý je i doplněk rostlinné stravy. Ať už budete krmit masem nebo granulemi, většina bílkovin ve stravě by měla být živočišného původu. Vyhněte se levným supermarketovým granulím. Takové granule bývají plné obilovin a nežádoucího odpadu. Štěněti je možné podávat syrové hovězí maso nebo krůtí, kuřecí a kachní. Přílohu může tvořit rýže, pohanka, jáhly nebo zakysané mléčné výrobky – tvaroh, jogurt apod. Krmivo se podává vlažné, hutné s malými kousky. Štěňatům dávejte jen takové množství krmiva, které do půl hodiny spotřebuje. Po krmení nechte štěně odpočívat. Při hrách s plným žaludkem hrozí torze žaludku. Samozřejmostí je přístup k nezávadné pitné vodě.

První týden po příchodu štěněte do nového domova krmení neměňte. Štěně bude stresováno změnou prostředí a odloučením od rodiny a změna jídelníčku by byla dalším zbytečným zásahem do psychiky. Po prvním týdnu a uvyknutí můžete štěně zvykat na krmivo, které vám vyhovuje. Kdo chce krmit granulemi, volte jen prémiové značky. Naprosto nevhodné je krmení psů čokoládou, uzeninami nebo solenými potravinami. Kosti jsou výborným zdrojem vápníku, ovšem pouze v syrovém stavu! Jako pamlsky se hodí piškoty, drobné granulky nebo sušené maso.

Štěně do třech měsíců věku krmíme 4-5 x denně, štěně do půl roku krmíme 3-4 x denně. Od půl roku do jednoho roku krmíme 2-3 x denně. Dospělý pes má být krmen 1-2 x denně. Vhodné je dávat menší porci ráno a větší odpoledne po procházce.

 

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat