Aktuálně: 4 955 inzerátů174 098 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Jak na chov zebřičky pestré

Jak na chov zebřičky pestré
Jiřina Tajčmanová 19.12.2023, 13:00
692 4 minuty čtení

Zebřička pestrá obývá celou Austrálii. Pohlavní dimorfismus je dobře vyvinutý u přírodně zbarvených ptáků.

 

Samec má šedé tělo, bílé bříško, na lících mají samci oranžové skvrny oddělené od zobáčku slabým černým proužkem. Pod křídly mají oranžové skvrny s bílými tečkami. Pod zobákem je černé vlnkování. Ocasní pera jsou černá s příčným bílým pruhováním.

 

Samička je celá šedá s bílým bříškem. Pod očima slabé černé proužky. Ocas je vybarven stejně jako u samce. U mutačních ptáků je samec zpravidla vybarven pestřeji.

Chovatelské zařízení a způsob chovu

Používám bednové voliérky. Poskytují zebřičkám pocit bezpečí. Hlavně, když mladí opouští hnízda.

Je lepší mít ve voliéře více párů zebřiček pohromadě. Zkoušela jsem i párový chov, ale mladých jsem se nedočkala. Zkusila jsem dát dva páry do jedné voliéry a do týdne začaly obě samičky snášet. Jeden pár zahnízdil v rozříznutém kokosu a druhý v budce, s polootevřenou přední stěnou.

K šarvátkám nedochází a oba páry úspěšně odchovávají.

Voliérky mají rozměry 130x100x40 cm (DxVxŠ). Jsou vybaveny na dně šuplíkem pro snadné čištění a také zářivkou Arcadia bird lamp 8 W. Ta je vyvinuta speciálně pro ptactvo. Využívám je převážně v zimě k prodloužení dne.

Bidla dávám z větviček černého bezu. K dalšímu vybavení patří také napáječka, krmítko, sépiová kost a miska s gritem a koupelnička.

Na dno dávám říční písek (ten dávám na 30 minut do rozpálené trouby), nebo foukanou kukuřici.

Jak na chov zebřičky pestré

Krmení

Podávám proso (bílé, zelené, červené, senegalské), lesknici, čumízu, niger.

Z ovoce a zeleniny mají nejraději strouhanou mrkev, která je také hlavní součástí vaječné míchanice. Jinak můžeme krmit například jablkem, hruškou nebo okurkou.

Vaječná míchanice: nastrouhaná mrkev, vaječná směs s podílem hmyzu, sušené nebo čerstvě sekané kopřivy, drcené skořápky, vitamíny. Pokaždé přidám něco jiného: tvrdý tvaroh, piškoty, červená řepa, drcení ráčci, atd. 1–2x týdně vejce uvařené natvrdo.

Hnízdění

Do chovu jsou vhodní pouze jedinci starší deseti měsíců!

Zebřičky v mém chovu mají rozdílné nároky na budky. Jeden pár mi hnízdí pouze v kokosovém ořechu. Do budky nevleze. Jinak ale používám budky s otevřenou přední stranou o rozměrech 15x15x15 cm. Pokud chcete budku s vletovým otvorem, tak by měl mít průměr 4 cm.

Jako hnízdní materiál dávám seno, sisál, kokosové vlákno (nastříhané na 5 cm). Zebřičky berou na stavbu hnízda všechno. Dokonce i vyzobané klasy senegalu.

Po páření snese samička každý den jedno bílé vejce. Kompletní snůška čítá 4-6 vajíček. Po snesení 3.-4. vejce začíná zahřívání. Na vejcích sedí oba rodiče střídavě. Neustále v průběhu upravují hnízdo.

Mladí se líhnou za 11-13 dnů a kroužkují se sedmý den po vylíhnutí kroužkem s vnitřním průměrem 2,8 mm. Kolem 20. dne mladí poprvé vylétnou z hnízda. Jsou podobní matce, jen zobáček mají tmavě šedočerný. Rodiče je přikrmují ještě 2-4 týdny. Můžeme je ponechat delší dobu u rodičů.

Plně přepeření jsou mezi 12.-16. týdnem. Pohlavně dospívají kolem třetího měsíce, ale s prvním hnízděním počkejte aspoň do desátého měsíce.

Závěrem

Zebřičky jsou velmi milé a stále v pohybu. Jsou to společenští tvorové. Pouze společný chov s chůvičkami se mi neosvědčil. (chůvičky dostaly výpověď). Velmi rády se koupou. Jsou vhodné i pro začínající chovatele.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat