Aktuálně: 4 945 inzerátů174 069 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Leskoptev tříbarvá a její chov

Leskoptev tříbarvá a její chov
Jiřina Tajčmanová 14.10.2023, 14:00
456 4 minuty čtení

Leskoptev tříbarvá obývá Tazmánii, Keňu, Ugandu a Etiopii. Tento pták z čeledi špačkovitých dosahuje délky těla kolem 19 cm.

Hlavu má leskoptev bronzovo-černou, peří mezi očima a zobákem je černé. Krk, hruď, záda, „kápě“, svrchní krovky ocasní a ocas jsou leskle zelenomodré, s modrým odstínem, který je nejvíc nápadný v oblasti šíje. Mezi hrudí a břichem mají bílý pruh (ten chybí mláďatům) Okraj kloaky, spodní krovky ocasní a spodní krovky křídelní jsou bílé. Křídla jsou leskle kovově zelená, s temně sametově-černými skvrnkami na středních a velkých krovkách. Duhovka je krémově bílá, zobák a končetiny černé. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně. U mladých ptáků je budoucí zbarvení jasně rozpoznatelné, ale peří je bez lesku, s výjimkou křídel a ocasu. Duhovka je tmavě hnědá, zobák je zpočátku světlý (mládě vypadá jako klaun) – zobák postupně tmavne.

Pohlaví lze spolehlivě určit pouze testy DNA.

Způsob chovu

Od dubna do října jsou leskoptve tříbarvé ve venkovní voliéře o rozměrech 3x1,5x2 metry (DxŠxV). Přes zimu jsou v zimovišti ve voliéře o rozměrech 2x0,7x2 metry. Teplota v zimovišti je kolem 20 °C.

Krmení

Základ krmné dávky tvoří ovoce, granule pro loskutáky a směs pro hmyzožravce a samotný hmyz. Z ovoce má leskoptev tříbarvá nejraději hrušky, jablka a hroznové víno. Granulí jsem zkoušela více druhů, ale nejlépe přijímají Beo Komplet a Nutri Bird T16.

Dále krmím směsi pro hmyzáky od Orluxu a Cédé. Z hmyzu krmím moučnými červy, zoofobasy, myší holata, zavíječe voskové a cvrčky.

V době odchovu mláďat přidávám vaječnou míchanici, kterou si dělám sama. Je složená z vařených vajec, vařených kuřecích prsíček, tvarohu a strouhanky.

Leskoptev tříbarvá a její chov

Hnízdění

Používám budku o vnitřním rozměru základny 16,5x14 cm a výškou 25 cm. Vletový otvor má průměr 6,5 cm.

Do voliéry umístím seno z několika druhů trav. Samice si senem vystele budku. Chovatelé doporučují dávat na stavbu hnízda bílé peří. Přestože bydlím na vesnici, bílé peří jsem u sousedů nesehnala. Tak jsem vyčesala světlou srst naší fenky moskeváka. Srst jsem dala na 10 minut do mikrovlnky. Po chvíli nebylo ve voliéře po chlupech ani památky. Samice je všechny nastlala do hnízda.

Během tří dnů po vystlání hnízda snese samička první vejce. Je nutné přesně odhadnout množství předkládaného hmyzu. Když ho dáváte moc, samice bude vyhazovat vejce, protože bude stále „nabuzená“. Vejce snáší každý druhý den. Barva vajíček je modrá. Na vejcích sedí samička (naše samička má tmavší oko než její partner, tak je poznáme).

Inkubační doba je 12 dnů. Vylíhnutá mláďata jsou pokryta tmavým chmýřím. Krmí je pouze samice.

Opět musíme přesně odhadnout, kolik dáme hmyzu. Při vyšších dávkách, samice půjde znovu do toku. Naopak při malé dávce, bude samice krmit jen nejsilnější mládě. Spotřeba vaječné míchanice je velká. Červy dáváme jen svlečené a cvrčky krmíme bez hlaviček a končetin. Cvrčky skladuji v mrazáku, po rozmražení jdou končetiny snadno oddělit. Nabízené krmivo musí mít pokojovou teplotu.

Mláďata rostou poměrně rychle. Z budky vylétají zhruba za tři týdny po vylíhnutí.

Manžel vypozoroval jednu zvláštnost – jakmile se začala mláďata při krmení ozývat, tak samec začal pronikavě křičet. Vypadalo to, jakoby chtěl překrýt křik mláďat.

Leskoptev tříbarvá vyžaduje kroužek o průměru 4,5 mm, který se mladým nasazuje kolem sedmého dne.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Jiřina Tajčmanová

Autorem od: 08.10.2023

Chovám: korela chocholatá, Rosela pennantova, Rosela pestrá, Leskoptev tříbarvá , Agapornis etiopský, Papoušek horský, Andulka vlnkovaná, Neoféma modrohlavá, Kanár Gl. FANCY, Kakariki rudočelý, Amadina gouldové, Alexandr malý, Hýl mexický, Zebřička pestrá.

Vážení přátelé, ze zdravotních důvodů jsem byla nucena ukončit chov exotického ptactva. 

Podobné články

Může vás také zajímat