Aktuálně: 5 567 inzerátů168 413 diskuzních příspěvků17 660 uživatelů

Pozvánka na 2. celostátní výstavu agapornisů

Pozvánka na 2. celostátní výstavu agapornisů
Petr Vopálka 14.07.2010, 21:48
4 703 5 minut čtení

Rok se s rokem sešel a výstavní výbor již pilně pracuje na organizačním zajištění druhého ročníku Celostátní výstavy agapornisů. Nejdříve mi však dovolte napsat pár řádek o pořadateli výstavy – Českém klubu chovatelů agapornisů (CZAC).

Situace v chovech agapornisů se díky několika faktorům stala z pohledu kvality neúnosnou. Na burzách či různých chovatelských setkáních většinou vídáme agapornise v nevalné kvalitě, různé mezidruhové křížence či barevné mutace, které jsou nedefinovatelné, tedy neměly by se mezi sebou křížit a dále používat v chovu. Celé roky zde scházela organizace, která by sdružovala chovatele těchto papoušků a udávala směr dalšího kvalitního vývoje jejich chovu. Již v minulosti bylo několik snah o založení klubu chovatelů agapornisů. Většinou se však jednalo o chvilkovou záležitost a nikdy se nic pořádně nerozběhlo.

Logo CZAC Logo CZAC

V létě roku 2008 se zkontaktovalo několik chovatelů a začali uvažovat nad myšlenkou založení klubu. Proběhlo několik setkání a výsledkem byla Ustavující schůze, která se uskutečnila 26.10.2008. Zázemí jsme našli v Chovatelském areálu v Újezdě u Brna. Toto místo je známé především pořádáním pravidelných burz (4. neděle v měsíci). Na počátku před námi stálo mnoho organizačních a administrativních povinností a úkolů. Jelikož u nás jsou standardy pro agapornise staré 20 let, navázali jsme spolupráci s Dirkem Van den Abeelem a s jeho svolením začali překládat mezinárodní standardy, na jejichž vypracování se podílela kromě jiných organizací i BVA. V současné době jsou dokončeny překlady pro agapornise fischeri a další části jsou před dokončením. Pro členy klubu je budeme postupně zveřejňovat v rámci interní diskuse na internetu. V minulém roce jsme se účastnili výstav Exota Olomouc a Exotika v Lysé nad Labem, kde se člen klubu - Mgr. Karel Novák - umístil v kategorii malých papoušků na 2. a 3. místě s agapornisema fischeri. Vrcholnou akcí klubu v roce 2009 bylo uspořádání 1. Celostátní výstavy agapornisů, které se zúčastnilo 14 vystavovatelů (z toho dva ze Slovenska) se 102 agapornisy. Během několika hodin ji taktéž shlédlo několik desítek návštěvníků.

Plakát výstavy 2010 Plakát výstavy 2010

Členství v klubu není podmíněno členstvím v jiné organizaci. Zájemci se mohou přihlásit pomocí přihlášky uveřejněné na webu klubu či v rámci zastoupení na některých akcích (např. výstava). Každoroční pořádání schůzí a zajištění klubových kroužků (značení AC) s evidenčním číslem člena je samozřejmostí. Naši členi dále mohou využít služeb interní internetové diskuse a zapojit se tak do dění v klubu on-line. Na diskusi se taktéž začínají postupně objevovat standardy. V termínu 9.-12.9.2010 se pro členy uskuteční zájezd do Belgie na BVA Masters 2010, což je největší výstava agapornisů na světě, často označována jako „mistrovství světa v chovu agapornisů". Výstavy se pravidelně účastní několik desítek chovatelů z různých koutů světa a vystaveno bývá několik tisíc agapornisů. Zde bychom chtěli navázat další zahraniční kontakty a také dovézt kvalitní ptáky do našich chovů.

V letošním roce pořádá CZAC 2. celostátní výstavu agapornisů. Výstava se uskuteční v sobotu 18.9.2010 v Chovatelském areálu v Újezdě u Brna. Stejně jako minulý rok, tak i letos budou mít možnost vystavovat agapornise chovatelé, kteří nejsou členy klubu. Oproti minulému ročníku dojde letos ke změnám v počtu výstavních tříd. Nově tak budou agapornisové rozděleni na: agapornise odchované v roce 2009 (elitní třída), agapornise starší jak 2009, mláďata 2010 a třída „N". Agapornisové musí být vystavováni ve standardních bodovacích klecích (viz. výstavní pravidla). Pokud tyto klece nevlastníte, je možné je sehnat např. na burze v Přerově či za manipulační poplatek je zapůjčíme (nutno vyznačit v přihlášce) přímo v místě konání výstavy.

Posuzováni budou podle mezinárodních standardů a nejlepší budou oceněny diplomy ve skupinách a kokardami v třídách. Z nich vzejde celkový Vítěz výstavy, který získá hlavní cenu.

Výstava se bude řídit Výstavními pravidly a platnými předpisy, včetně Výstavního řádu KPEP, pod jehož hlavičkou se tato akce koná. Na výstavu se můžete v případě zájmu hlásit pomocí přihlášky a to do půlnoci 11.9.2010. Všechny důležité dokumenty (Výstavní pravidla, Výstavní skupiny, přihlášky na výstavu i do prodeje - vystavovatelé) naleznete na internetových stránkách klubu volně ke stažení.

Vystavovatelé budou mít možnost nabídnout své odchovy v prodejní části. Za příčkou v odděleném prostoru bude zajištěno občerstvení a posezení. Bude tak možnost v klidu pohovořit a probrat různá témata. Přejímka ptáků bude od 7:00, návštěvní doba pro veřejnost od cca 11:00 do 15:00. Kolem poledne by měl být již k dispozici i výstavní katalog (záleží na počtu agapornisů).

Přejeme úspěšnou chovnou sezonu a těšíme se na setkání na výstavě či jiných akcích.

Český klub chovatelů agapornisů
Požární 10a
Brno, 620 00
http://www.agapornis-club.ic.cz
czagapornisclub@seznam.cz
+420 775 561 650

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Petr Vopálka

Autorem od: 04.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat