Aktuálně: 4 943 inzerátů174 396 diskuzních příspěvků17 752 uživatelů

Výměna matek v produkčním včelstvu

Výměna matek v produkčním včelstvu
Chov Zvířat 11.04.2024, 13:00
159 6 minut čtení

Příroda kolem nás se probudila a poskytuje nezapomenutelný pohled na krásné rozkvetlé louky, remízky a ovocné stromy. Na polích rozkvetla řepka olejka a včelstva začala donášet do svých úlů první větší přínosy nektaru. Včelařské jaro je v plném proudu a kromě stavebního pudu se u našich včelstev začal projevovat pud rozmnožovací.

Každý včelař během svého včelařského života vyzkouší spoustu postupů a různých doporučení, aby si osvojil, případně vylepšil, jen ty, které mu usnadní a zlepší práci u svých včelstev. Včelařím přes padesát let a v průběhu té doby jsem ročně ošetřoval 40 až 90 včelstev. Jsem chovatelem kraňských včelích matek původní linie Troiseck, které jsem pojmenoval „Kmošky" po svém včelařském učiteli Josefu Kmochovi z Kyšic.

V úvodu bych chtěl připomenout, že včelstvo je biologická jednotka, které se řídí svými potřebami a pravidly. Genetická výbava včelí matky má přímý vliv na chování celého společenství.

Můj příspěvek je určen včelařům, kteří si zakoupili plemennou včelí matku a z nějakých příčin po dodržení všech postupů přidání nebyla tato výměna úspěšná. Během své dlouhé včelařské praxe jsem vyzkoušel mnoho způsobů přidání oplozené včelí matky do produkčního včelstva, abych si nakonec vybral a postupem času vylepšil způsob, který mně vyhovuje a má stoprocentní úspěšnost.

K výměně včelí matky v produkčním včelstvu používám v tuzemsku dostupnou dvojklícku, kterou je ale nutné před prvním použitím kosmeticky upravit. Odstraním a nepoužívám ve středové drážce klícky plastovou přepážku, která měla opodstatnění pouze u starého způsobu přidávání matek. Původní použití této dvojklícky bylo trošku odlišné a pro dnešní použití je zcela bezpředmětné.

Na spodní straně dvojklícky je vyfrézovaná drážka. Do ní vložím po celé délce klícky slabý proužek mezistěny a zatavím ho teplým voskem, aby nevypadl. Proużek mezistěny pod klíckou je nutný, aby se včely vyvěsily pod klíckou, kde budou.

Včelstvo je biologická jednotka, které se řídí svými potřebami a pravidly novou matku krmit a přenášet její nový feromon mezi ostatní včely, a také aby měly kde stavět. Na vystavěném díle včely včelaři ukazují, v jaké jsou náladě. U starších dvojklícek používaných v minulých letech stačí pouze před prvním použitím původní voskovou nástavbu odříznout tak, aby pod klíckou byl vždy kousek původního díla.

Vlastní postup

Minimálně jeden den, ne víc jak dva dny před výměnou je nutné prohlédnout produkční včelstvo a vychytit starou matku, kterou vpustím bočním vstupem do dvojklícky a zavřu, aby matka nemohla z žádné strany klícku opustit. Včelstvo prohlédnu a zkontroluji jeho stav. V případě, že je včelstvo v rojové náladě, je nutné zrušit všechny naražené matečníky. Během prohlídky se snažím najít dva rámečky s nejmladším plodem, mezi které vložím původní matku uvězněnou ve dvojklícce. Jeden rámek z nástavku, kam budete matku v klícce přidávat, je nutné odstranit, jinak by se dvojklícka do nástavku nevešla. Z praxe vím, že je lepší a jistější přendat nejmladší plod do druhého nástavku. Po dodání nové matky v zasílací klícce je nutné vyndat a odstranit z dvojklícky starou matku. Je to velmi snadné, jelikož dvojklícka má na každé straně vstup. Po vyndání staré matky vpustím do klícky novou matku bez doprovodných včel. Dvojklícku, která je v tuto chvíli navoněná feromonem staré matky, pak vložím na původní místo mezi nejmladší plod původní matky. Mám odzkoušeno, že během několika hodin je chování včel na klícce zcela přirozené, protože nová matka v jiném prostředí při krmení pomalu začíná předávat svůj feromon do nového včelstva a původní včelstvo není vystaveno stresu, což je velmi důležité.

Po čtyřech dnech zkontroluji chování včel na klícce. V případě, že jsou včely klidné, matku krmí a pod klíckou je vystavěné srdce, nic nebrání tomu, abych matku vypustil. Otevřu jednu stranu vstupu do dvojklícky, dám do ní kousek medo-cukrového těsta ze zasílací klicky a vrátím do včelstva. Včely si matku vyvedou samy z klícky a po dalších přibližně čtyřech dnech dvojklícku vyjmu z nástavku, prohlédnu maximálně dva rámečky z obou stran a hledám zakladené místo. Jakmile najdu vajíčka, včelstvo dále neprohlížím.

Genetická výbava včelí matky má přímý vliv na chování celého společenství pouze na původní místo po dvojklícce dám souš, případně mezistěnu, aby včely nestavěly divoké dílo v mezeře mezi plodem.

V případě, že včely jsou na dvojklícce sporadicky, nejeví o matku zájem, nebo na hraně voskového srdce pod klíckou najdu po čtyřech dnech prázdné matečníkové misky, je nutné celé včelstvo prohlédnout a odstranit všechny staré matečníky po původní matce. Takové včelstvo by matku nepřijalo. Jakmile všechny matečníky odstraníte, utrhněte torzo srdíčka pod dvojklíckou, aby včely začaly stavět od začátku. V případě, že i po dvou dnech se včely nerozjedou a matku nekrmí, nemá smysl zkoušet štěstí, protože takové včelstvo novou matku nikdy nepřijme. V tomto případě je snadnější udělat plodový oddělek a novou matku do něj přidat.

Způsob přidávání oplozených včelích matek pomocí dvojklícky je možné používat i v pozdějším létě v období po snůšce, kdy jste odstranili medník a zjistili, že je včelstvo bezmatečné. Pouze doporučuji následující: než včelám dáte ve dvojklícce oplozenou včelí matku, je nutné prohlédnout celé včelstvo, případně udělat plodovou zkoušku a přesvědčit se, že je včelstvo bezmatečné. V tomto období doporučuji dát nad přidávanou včelí matku stropní krmítko a stimulovat slabou snůšku např. těstem, cukerným roztokem v poměru 1:1 nebo medovou vodou.

Autor: Robert Plecitý

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat