Aktuálně: 5 572 inzerátů168 440 diskuzních příspěvků17 661 uživatelů

Chov slepic - stručná metodika

Chov slepic - stručná metodika
Ing. Jindřiška Marková 21.05.2008, 11:47
89 462 7 minut čtení

Právě čtete stručnou metodiku o chovu slepic pro začínající, mladé a laické drobnochovatele. Chov slepic zažívá v dnešní době rozmach nejen na vesnicích. V dobách vysoce ceněných vajec v obchodech, se začínaly slepice objevovat dokonce i na balkónech panelových bytů.

Odborná literatura

Každý zájemce o chov má možnost si v knihovně zapůjčit a přečíst knihy na témata: chov drůbeže, chov slepic, výživa a krmení hospodářských zvířat, prevence nemocí a nemoci drůbeže, léčení slepic, zoohygiena, zoonozy apod.

Dodavatel kuřic

Najděte si stálého spolehlivého dodavatele mladých kuřic. Měl by být stejný, osvědčený a pokud možno z blízkého okolí, aby se kuřice nemusely dlouho převážet. Od dodavatele není na škodu vyzvědět podmínky, ve kterých byly kuřice doteď chovány.  Zjistěte si jaké bylo používáno krmivo, jaký grit, jaká podestýlka, jaký kurník a jaký výběh; zda a proti čemu byly očkovány, zda byly něčím léčeny. Doma se potom snažíme aspoň v prvních dnech zajistit co nejvíce totožné podmínky, aby přechod do nového prostředí zvládly kuřice s co nejmenším stresem.

Příprava kurníku, výběhu

Na nové kuřice musíme mít doma důkladně připravené prostředí. Staré slepice na chvíli odendejte a kurník řádně vyčistěte. Bidla, stěny, hnízda, podlahu i strop pořádně umyjte, vydrhněte nebo vypařte vařící vodou s chloraminem. Máte-li zcela uzavíratelný kurník, je možné jej i vyplynovat formaldehydovými parami. Poté je nutné důkladné vyvětrání. Zapomenout se nesmí ani na krmítka a napáječky, které je rovněž nezbytné důkladně umýt. Není špatné stěny a strop nově obílit. Nakonec už zbývá pouze naplnit napáječku nezávadnou čistou vodou a kvalitním krmivem (zrniny nebo směs pro nosnice). Hnízda se z větší části zakryjí jutovým pytlem (aby v nich bylo šero), dostatečně je vysteleme dlouhou ječnou slámou nebo čistými hoblinami z měkkého dřeva. Každopádně nesmí být jako dno holé prkno. Na výstelku hnízda není vhodné použít dlouhé tenké seno, neboť ho nosnice žerou a mohou si ucpat vole. Chybět by neměl suchý křemenný grit, který je na trhu také k dostání. Jedná se o drobné přírodní křemenné kamínky o průměru 2-4 milimetry. Pokud má váš kurník hliněné dno, je velice vhodné aspoň deseticentimetrovou vrstvu zeminy odrýpat a navést novou. Stará hlína je určitě plná vajíček všemožných parazitů. Nezapomeňte na suchý písek, ve kterém se budou kuřice s oblibou popelit.

Pokud vám dovolují podmínky, není špatné ohradit výběh na novém travnatém místě. Ve starém výběhu existuje reálné riziko infekce. Naprosto ideální je oplocenku výběhu posouvat po celý rok. Prostor výběhu vždy důkladně prohlédněte a vysbírejte z něj střepy, ostré dráty a staré hřebíky. Výběh by měl být rovněž prostý všech nebezpečných předmětů, aby nedošlo ke zranění slepic. Přítomny nesmí být ostré hrany, vratké předměty apod. Vůbec není vhodný pohyb slepic v rozbahněném výběhu. To už je praktičtější použití roštu z drátěného silnějšího omyvatelného pletiva.

„Kuchyňské zbytky

zkrmujte opatrně“

Krmení nosnic

Krmná dávka musí být mírně uzpůsobena ročnímu období. Zvolíme-li finančně nákladnější ale manuálně snazší možnost – krmení kompletní krmnou směsí pro nosnice, krmíme po celý rok stejně. K této směsi už se nesmí přidávat nic jiného, kromě čisté nezávadné vody a písku s gritem. V tomto článku se ale zaměříme na krmení statkovými krmivy.

V letním období krmíme suchou nemořenou pšenicí nebo její zadinou, pšeničným šrotem nebo žitem. Chybět nesmí minerální a vitamínová přísada pro nosnice, nařezané kopřivy, listy smetánky lékařské, jetel, vojtěška (vhodné je nařezat ji na 1-2 centimetry). S kuchyňskými zbytky krmte opatrně a pouze v malém množství. Neměly by být solené, maštěné a samozřejmě zkvašené nebo dokonce plesnivé. Nebezpečné jsou ostré úlomky kostí a omáčky. Vhodné je staré nakrájené a usušené pečivo, nesolené a nemaštěné vařené brambory. Velice prospěšné jsou kvalitně usušené nebo převařené vaječné skořápky. Rozmačkané brambory se šrotem nebo jinými přísadami krmte pouze v množství, které slepice brzy sežerou, nebo krmte malé dávky vícekrát denně. Pokud zůstanou v misce delší dobu, začnou kvasit a slepice dostanou nebezpečný průjem. V malém množství je možné zkrmovat uvařené nesolené a najemno nakrájené hovězí maso. Po celý rok v libovolném množství předkládáme pšenici a samozřejmě čistou vodu.

Krmení v zimním období je podobné letní krmné dávce. Samozřejmě nebudete mít k dispozici zelené krmivo, které lze nahradit naklíčenou nemořenou pšenicí.

Chov slepic - stručná metodika

Nemoci slepic a jejich projevy

Mezi nejčastější nemoci patří průjem slepic. Ten může vzniknout z více příčin:

a) Příčinou je infekce kokcidiemi nebo salmonelami aj. Zdrojem této nákazy bývá starý slepičí trus v kurníku nebo ve výběhu, nepasterizované vaječné skořápky nebo kuchyňské zbytky. Na léčbu se využívá modrý cholezol (=kokcidiostatikum) v napájecí vodě. Při návštěvě veterináře dostanete lék proti salmoneloze nebo jiný lék, dle výsledku veterinárního rozboru trusu.
b) Příčinou může být i chybná výživa. Zdrojem bývá mořené krmné obilí, jedovatá semena v zadině, přesolené, kořeněné, mastné, plesnivé a zkvašené kuchyňské zbytky. Léčbou nebo spíš prevencí je nepoužívání závadného krmiva. Vlhká míchanice především v horkých dnech nesmí zůstávat v krmítku dlouho. V létě je lepší používat pouze suché krmivo. Preventivně je dobré přidávat do krmiva nebo do vody živočišné uhlí.

Vejce bez skořápky: tzv. pastřebky mohou být způsobeny úrazem nebo nedostatkem vápníků a minerálních látek. Příčinou může být i parazitární onemocnění. Prevencí je zabránění úrazům a obohacení krmné dávky o vitamíny a minerály. Pokud tyto zásahy nepomohou, lze odebrat trus slepic a udělat rozbor u specializovaného veterináře. Ten pak naordinuje léčbu. Nejčastěji se jedná o špatný poměr některých prvků v těle.

Tvrdé vole: příčinou je požírání dlouhé neřezané trávy a sena. Zelené krmivo proto zkrmujeme pouze řezané a zabráníme přístupu slepic k dlouhému vláknitému senu. Mohou se zkrmovat pouze sušené jetelovinové drolky, tj. sušené odrolené vojtěškové nebo jetelové lístky.

Výhřez vejcovodu s vejcem: příčinou je příliš velké první vejce kuřice. Těžko se proti tomu dá něco dělat.

Infekční rýma: důvodem je virus a oslabená zdravotní kondice, nedostatek vitaminů. U slepic se vyskytuje spíše v zimě. Zlepšíme zdravotní kondici dostatečným přísunem vitaminů a minerálních látek. Zvýšit se má rovněž energetická hodnota krmiva, zateplit kurník a omezit stres.

Zoohygiena a prevence: infekční nemoci i parazité (čmelíci, perožrout) mohou být přeneseny na kuřata a na mladé kuřice buď ze starého nevyčištěného a neumytého chovného zařízení (tj. např. z napáječek, starého kurníku, starých krmítek, starých nevyčištěných hnízd apod.) nebo, a to zejména, z kontaktu se starou nemocnou drůbež, při společném ustájení s ní. Proto platí zásada, pokud to alespoň trochu jde, novou mladou zdravou drůbež ustájit v novém zařízení, nebo alespoň v pečlivě vymytém a vydesinfikovaném starším zařízení.

Kohout se slepicemi na pastvě

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Jindřiška Marková

Autorem od: 02.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat