Aktuálně: 5 017 inzerátů173 562 diskuzních příspěvků17 744 uživatelů

Vnitřní parazité drůbeže

Nemoci drůbeže

Vnitřní parazité drůbeže
Ing. Zbyněk Pokorný 06.06.2012, 22:23
28 080 4 minuty čtení

Slepice mohou trpět různými druhy cizopasníků. Někdy je zjistíte v trusu, jindy se projeví až hubnutím či průjmem. Vnitřními parazity jsou různé škrkavky, hlísti, apod. Účinné jsou proti nim přípravky pro odčervení (Helmigal, Panacur apod.).

Odčervování je nejlepší provádět pravidelně, a to vždy na jaře a na podzim. Dále je třeba preventivně odčervit každého nového jedince, kterého jsme si přinesli do chovu, kvočny před voděním kuřat, a to zejména tam, kde jsou se slepicemi nebo poblíž chovány také kachny a husy, kde jsou mokré louky apod. Odčervovací prostředky existují v sypké formě (prášek se vmíchá slepicím do navlhčeného šrotu) nebo jako rozpustné ve vodě, kterou pak slepice vypije. Protože ale každé podání odčervovacích přípravků zatěžuje některé orgány drůbeže, je dobré se o jejich použití a důsledcích poradit s veterinářem (např. ochranné lhůty po jejich použití pro maso, vejce atd.).

Průjem u slepic

Trus zdravých slepic má nazelenalou barvu s trochou bílé. Je kompaktní a značně suchý. Objeví-li se průjem, znamená to, že je něco v nepořádku. V lehčích případech průjmu dejte slepicím sezobnout drobné kousky dřevěného uhlí. Pokud je trus velmi vodnatý a dokonce se v něm objevuje krev, slepice hubnou a chovají se apaticky, může se jednat o kokcidiózu. Průjem mohou rovněž způsobovat vnitřní cizopasníci.

Kokcidióza drůbeže

Při kokcidióze napadají střeva drůbeže jednobuněčné organismy, kokcidie. Choroba se nejčastěji rozvíjí za teplého počasí a pro kuřata může končit úhynem. Propuknutí této nemoci podporují vlhkost, špatná hygiena a nedostatečné větrání. Kokcidióza má řadu příznaků, které se mohou projevit najednou, vyskytnout se však mohou také pouze některé z nich. K hlavním příznakům patří hubnutí, snížení snášky, řídké výkaly s krví, otupělost a příznaky ochrnutí.

Domníváte-li se, že některá ze slepic může být chorobou zasažena, nechte vyšetřit její trus na přítomnost kokcidií. Veterinář by vám pak měl doporučit léky, kterými lze nemoc vyléčit. Jako prevence proti kokcidióze kura domácího se již u několikadenních kuřat podává vakcína LIVACOX. Tyto vakcíny navozují přirozeným způsobem celoživotní imunitu proti tomuto parazitárnímu onemocnění. Pokud dojde k nakažení drůbeže kokcidiózou, používají se k přeléčení přípravky Sulfacox, ESB 3, Baycox a jiné.

Jako prevence proti kokcidióze (stejně jako proti jiným chorobám slepic) se doporučuje udržovat kurník v naprosté čistotě a k pití podávat drůbeži slabě okyselenou vodu. Nejdostupnější je ovocný ocet nebo kyselina citronová (základ Acidomidu, ale levnější). Takto okyselenou vodu stačí podávat 5 dnů, je to preventivní dávka. U kuřat je jako prevence výborné zkyslé mléko. Nejen, že vytvoří v zažívání kyselé prostředí, které omezí výskyt kokcidií, ale dodá i potřebnou živočišnou bílkovinu.


Rýma, nachlazení, bronchitida

Akutní rýma (hemofilová rýma)
Akutní rýma je bakteriální infekce. Slepice jí zasažené působí dojmem, jako by byly nachlazené. Těžce a pískavě dýchají, mají nateklá víčka a vlhké nosní dírky. Také hodně „kýchají". Infekce se v kurníku šíří bleskurychle a postihuje všechny jedince. Léčba antibiotiky je však účinná a přináší rychlé uzdravení.

Nachlazení
Nachlazení nelze zaměňovat s akutní rýmou. Víčka při něm neopuchají, slepicím však „teče z nosu". Mají otevřené zobáky, neboť nahromaděný hlen jim brání v dýchání nosem. Nachlazení často postihuje slepice, o které není příliš pečováno a žijí ve vlhkém kurníku, kde jsou vystavené průvanu. Nachlazení může být způsobeno i náhlými změnami teploty, například když ráno slepice vyjdou z vyhřívaného kurníku do zimy. Nachlazení lze snadno léčit přípravky, které získáte u veterináře.

Infekční bronchitida
Další možností postižení dýchacích cest je infekční bronchitida. Postižené slepice sedí schoulené v kurníku a vydávají chroptivé zvuky a frkání. Nemoc je velmi nebezpečná a dokonce smrtelná, postihne-li kuřata. Dospělé slepice se s ní dokáží vypořádat lépe. Spolehlivý lék proti infekční bronchitidě neexistuje. Je ale možné nechat slepice proti ní preventivně naočkovat.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat