Aktuálně: 5 172 inzerátů172 167 diskuzních příspěvků17 713 uživatelů

Výroba budky pro sýkory

Výroba budky pro sýkory
Ing. Zbyněk Pokorný 03.04.2014, 16:00
6 204 3 minuty čtení

Asi nejpočetnějším ptačím rodem v našich zahradách jsou sýkory. Jak má tedy vypadat vhodná budka pro tyto zpěvavé ptáčky?

Ptákům nezáleží na tvaru a provedení, ale především na rozměrech dna a vletového otvoru. Dbáme proto, aby rozměr dna byl minimálně 13 x 14 cm, vnitřní výška budky 23-27 cm, průměr vletového otvoru 3,2-3,5 cm a výška zavěšení 2-3 m nad zemí.

Při výrobě používáme desky o tloušťce přibližně 2 cm. Z vnitřní strany budky desky nehoblujeme, ptáci by se obtížně dostávali z dutiny. Dno uděláme vsazené mezi boky, jinak by mohlo časem odpadnout. Budku vyrobíme s otevírací stříškou pro snadnou kontrolu a každoroční čištění. Stříška by měla přesahovat asi 4 cm nad vletový otvor, pod který nikdy nedávejte bidélko, protože usnadňuje přístup toulavým kočkám. Mláďata ptáků v budce navíc chráníme umístěním hranolku pod vletovým otvorem uvnitř budky. Ke sbíjení desek používáme hřebíky asi 2,5 x delší než je tloušťka sbíjených prken.

Výroba budky pro sýkory

Někdy se stává, že vletový otvor rozšiřuje strakapoud, tomu zabráníme tzv. oplechováním vletového otvoru, použijeme
nerezavějící plech, do nějž vyvrtáme otvor o 2 mm větší než je vletový otvor budky a pečlivě opilujeme ostré hrany.

Budku povrchově natřeme impregnačním nátěrem, stříšku a zadní stěnu opatříme lepenkou, aby dovnitř nezatékala voda. Zavěsíme ji na drát s oky - snadno se snímá při pravidelném podzimním čištění. Budky umísťujeme v místech s větším množstvím stromů a keřů, kde ptáci najdou dostatek potravy. Je samozřejmé, že nebudeme ptáky lákat rozvěšováním budek do pravidelně chemicky ošetřovaných zahrad. Nenalezli by zde výživnou ani zdravou potravu pro svá mláďata.

V sýkornících s oblibou hnízdí i další druhy ptáků, jako je krutihlav obecný, lejsek černohlavý a bělokrký, brhlík lesní a rehek zahradní. Ti mají však raději větší sady a okraje lesů, protože ale mají delší nohy, vyhovuje jim oválný vletový otvor o šířce 30 mm a výšce 45 mm. Jestliže naopak uděláme vletový otvor o průměru 28 mm, bude budka přístupná pouze sýkoře modřince, babce, lužní, parukářce a uhelníčkovi.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat