Aktuálně: 5 019 inzerátů173 935 diskuzních příspěvků17 749 uživatelů

Kamery v chovu papoušků

Kamery v chovu papoušků
Josef Košárek 15.11.2015, 19:00
5 125 5 minut čtení

Optimální variantou pro chovatele papoušků je mít dostatek času k pozorování, úklidu nebo krmení svých svěřenců. Bohužel ne každý to tak má, i já se řadím k této, snad méně početné, skupině. Na každodenní krmení a úklid se čas najít prostě musí, ale sledování papoušků jsem musel přenechat kamerovému systému se záznamem.

Ke kamerám jsem se dopracoval po smrti svého otce, který trávil před voliérami většinu dne. Obzvlášť v jarním období, když šli ptáci do toku. Nyní to řeším dvěma kamerami přímo v budkách. Jsou bezdrátové ale bez záznamu. Obraz se přenáší do televizoru, kde lze kamery přepínat. Jedná se o zdaleka nejjednodušší způsob, rozhodně ale ne ten nejdokonalejší. Záleželo na síle signálu a ten byl někdy tak mizerný, že obraz zrněl k nepoznání. Signál nejčastěji rušilo wifi nebo zapnutí některých spotřebičů nebo přijímače. Problémem byly dokonce i spotřebiče od sousedů. Velkým nedostatkem je i chybějící záznam. Ve své podstatě lze říct, že když má chovatel čas sedět u televize, může se rovnou posadit před voliéry.

Kamera v budce Kamera v budce Foto: Lukáš Obereiter

Mám výhodu neustálého přístupu k PC, neboť jsem sám sobě vedoucím. Z tohoto důvodu jsem se začal poohlížet po systému kamer, díky kterému bych mohl sledovat papoušky na internetu. Psal se rok 2008 a už tehdy existovala specializovaná firma, která mi mé přání dokázala zrealizovat. Ovšem ne za malé peníze, celý systém by mě stál desetitisíce. Mé nároky nebyli malé, nutností je noční vidění a aspoň 24 hodinový záznam. Samozřejmostí je on-line přenos, abych si mohl své svěřence zkontrolovat kdekoli a kdykoli. Noční vidění má hlavní uplatnění v budkách, kde je neustále tma. Možnost záznamu vyžaduji proto, aby mi neuniklo krmení, páření nebo i jiné, například nebezpečné situace z chovu. Po dlouhém studování problematiky, a hledání na internetu, jsem narazil na firmu flajzar. Tato firma má ve své nabídce barevné minikamery s nočním viděním. Po dřívějších negativních zkušenostech s bezdrátovou kamerou jsem nyní, i vzhledem k většímu počtu kamer, zvolil drátové. Další výhodou byla cenová dostupnost, neboť jedna kamera mě vyšla na pouhých 350 Kč. Vnitřní kamerka s CMOS čipem a s rozlišením 380 TV řádků, je vybavena 6 infra LED diodkami pro noční svícení do vzdálenosti 3 až 5 metrů. Zaznamenává i zvuky. Rozměry kamerky jsou 3x4x10 cm a hmotnost má 160 gramů. Celý systém čítal 12 kamer, abych mohl tento komplex zapojit, musel jsem pořídit PCI BNC kartu – tam lze zapojit dokonce až 16 kamer. Zmíněná karta mě přišla zhruba na 2500 Kč. Počítač jsem využil starší stolní, který již nevyhovoval mým dětem. Kamery jsem do PC napojil zcela bez problémů. Na ochranu drátů před silnými zobáky papoušků jsem použil elektrikářské plastové trubky. Kamery jsou napájeny 6-12 VDC, to znamená, že pro člověka ani papouška neznamená případné poškození žádné nebezpečí. Potřebné drátování i letování jsem zvládl sám. Ovšem dostat obraz na monitor PC bylo nad moje síly. Pomohl mi starší syn, v té době student informační technologie. Byl úspěšnější a snímky se mu podařilo dostat na monitor. Tím jsem ale ještě nezvítězil. Mým cílem nebylo sledovat ptáky na monitoru počítače umístěného ve voliéře. Potřeboval jsem mít kontrolu kdekoliv a kdykoliv.

„Kamery nikdy nenahradí

lásku a péči k papouškům“

Po domě máme signál na wifi. Voliéry jsou vzdáleny od domu kolem 30 m. Proto jsem ještě dokoupil směrovou anténu, na přenos signálu z voliér k domácímu internetu. Dostat obraz na internet byl ale další, pro mě neřešitelný, oříšek. Opět nastoupil syn, který k tomuto účelu stáhl z internetu nový program. V tuto chvíli jsem byl maximálně spokojený. Všude kde jsem měl přístup k internetu, viděl jsem své papoušky. Velkou výhodou je i bezpečnostní funkce, minikamerky zaznamenávají i jakýkoliv pohyb nezvaných návštěv. K naprostému zdokonalení lze pořídit ještě záložní zdroj, který v případě výpadku elektrického proudu napájí systém. Nepřijdete tak ani o vteřinu záznamu. Toho jsem nevyužil, protože kolem voliér mi běhá čtyřnohý miláček Blek (plemeno pitbul), takže mám jistotu, že se lupič k voliérám nepřiblíží. Nabízelo by se napsat, že jsem se systémem plně spokojený. Co se zdálo dokonalé pro mě, se nezdálo dokonalé pro mého syna. Jako třešničku na dortu mi dokázal udělat to, že při kliknutí na on-line obraz z kamery, se otevřel zápisník, do kterého jsem si zapisoval evidenci z chovu (čísla kroužků, datum snůšky, datum líhnutí, kroužkování apod.).

Papoušek královský (Alisterus scapularis) Papoušek královský (Alisterus scapularis) www.snipview.com

Movitý chovatel, kterému nedělá problém investovat desítky tisíc do kamerového systému, najde jistě kontakt na specializovanou firmu a má vše bez starostí. Ovšem pro nás nemovité, vyjde tato složitější cesta levněji. O to větší je potom radost z výsledku.

Závěrem je nutno podotknout, že kamery nemohou nikdy nahradit lásku a péči k těmto krásným a inteligentním tvorům, jakými papoušci jsou. Koupit papoušky, pořídit kamery, nasypat krmení a obstarat čistou vodu nestačí. Nutností je základní krmnou dávku vylepšovat o nejrůznější druhy ovoce a zeleniny, zeleného krmení a spoustu dalších dobrot. Ani kontrolu trusu, zda nemá některý papoušek průjem, za vás kamery neprovedou.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Josef Košárek

Autorem od: 12.11.2015

Podobné články

Může vás také zajímat