Aktuálně: 5 053 inzerátů173 445 diskuzních příspěvků17 743 uživatelů

Westernové ježdění

Western riding

Westernové ježdění
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2016, 18:30
3 673 5 minut čtení

Westernové ježdění, nebo chcete-li Western riding, je disciplína koňského jezdeckého sportu. Veřejnosti není moc známa, neboť na spoustě závodů není vůbec vypsána nebo je předvedena pouze pár závodníky. Rozhodně za to nemůže její neatraktivnost, ale spíš náročnost. Úspěch totiž tkví v dokonalém provedení letmých skoků ve cvalu.

Pokud nahlédneme do pravidel westernového ježdění (WRC), tak v nich nalezneme čtyři úlohy. Každá z úloh má kratší pasáž v kroku a v klusu. Po ní následuje cválání mezi rozestavenými kužely od zdi ke zdi (takový cval tvoří napříč halou ostré vlnovky) a nechybí ani cválání ve slalomu. Během změny cvalů v obloucích, se vyžaduje letmý přeskok. Součástí western ridingu je rovněž přeskok překážky, zastavení ze cvalu a couvání. Hodnotí se celá řada ukazatelů – kvalita chodu, přeskok během cvalu, chování, reakce koně na jezdce a předpoklady. Od koní je vyžadována uvolněnost, lehký pohyb, citlivost, dobrá jezditelnost a odpovídající rychlost. Hlavní je vysoká kvalita překonání překážek. Nejednou se stalo, že se do westernového ježdění nahlásí koně neodpovídajících kvalit a verdikt rozhodčích byl pak nemilosrdný, neboť stačí vynechat čtyři překážky a kůň je diskvalifikován. Cílem úspěchu jsou letmé skoky během cvalu.

Pokud se více ponoříme do bodování western ridingu, tak věřte, že body se udělují od nuly do sta. Takový průměrný výkon má pak hodnotu kolem sedmdesáti bodů. Body se mohou nejen přičítat, ale i odčítat u různých manévrů, od plus jednoho až plus jednoho a půl bodu až do mínus jednoho nebo mínus jednoho a půl bodu. Mínus jeden bod = velmi špatně, plus jeden nebo plus jeden a půl = excelentně a nula = korektně. Získané skóre za manévry není závislé na trestných bodech, které závodník dostává za vážné chyby. Největší počet penaltových bodů (5) je za vynechání přeskoku nebo za špatné neposlušné chování koně. Tři trestné body inkasuje jezdec za nedodržený předepsaný chod nebo za špatné zastavení. Špatným zastavením se rozumí zastavení do tří metrů od požadované značky. Tři penalty jsou rovněž za jednoduchý přeskok, namísto letmého nebo za skok v místě, kde být nemá. Jeden záporný bod dostane závodník za přerušený chod v kroku nebo klusu do dvou kroků, dále za dotknutí se překážky nebo za pozdní přeskok o jeden cvalový skok. Půl záporného bodu vyfasuje jezdec za slabý dotek kladiny a rovněž za změnu cvalu v případě, že zadní končetiny jdou během skoku společně.

Ještě horším, než penalty, je pro závodníka diskvalifikace nebo též nulové skóre. Takové hodnocení dosáhne závodník za zakázanou výstroj nebo za surové zacházení s koněm. Diskvalifikace proběhne také za jízdu mimo vyznačenou dráhu, za vynechanou překážku apod. Diskvalifikaci si vyslouží kůň i za vzpínání, nechtěné zastavení a couvání delší jak dva kroky. Hodnocení neprospěje ani zakopnutí koně nebo otevírání tlamy. Kůň také nesmí vykonávat povely dřív, než je k tomu pobídnut.

Opakem trestných bodů a diskvalifikace jsou tzv. body k dobru. Tyto body uděluje rozhodčí za kvalitně provedený skok v předepsaném místě, za přeskočení současně předními i zadními končetinami, za fyzické vystupování koně, za pravidelné chody a dobré chování koně.

Doporučit vhodné plemeno pro westernové ježdění nelze. Z výsledků v České republice je ale patrné, že nejlepších výkonů dosahuje český teplokrevník. Větší předpoklady k úspěchu má spořádaný kůň dobrého temperamentu, než zbrklý a rychlý kůň. Koně pomalí, co nemají v oblibě cval na malém prostoru, mohou vypadávat z chodu. Opravdu nezáleží vyloženě na plemeni koně, jako spíš na jeho naučené všestrannosti. Úkoly western ridingu dokáže spolehlivě plnit velký hannoverský teplokrevník i vzrůstem malý hucul. Obecně platí, že westernové ježdění zvládne lépe zvíře zvyklé na trail a horsemanship, než je tomu u rychlostkářů, u kterých se požaduje úplně jiné pohybové tempo.

Jezdec svým rozhodnutím věnovat se westernovému ježdění, zdokonaluje koně v čistotě jeho chodů a ovladatelnosti. Zajímavostí je, že jedinec, který se nehodí pro reining, může překonávat manévry western ridingu s bravurou. Může to být zapříčinění stavbou koňského těla nebo mu prostě více sedí pomalejší cval. U takových koní je třeba jeho vlastností využít právě pro toto odvětví sportu. Mějte na mysli, že Western riding je krásná disciplína se svým kouzlem, ale nepatří ke snadno proveditelným.

Ukázka z western ridingu

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat