Aktuálně: 5 091 inzerátů172 540 diskuzních příspěvků17 717 uživatelů

Rychlostní koňské závody

Barrel Race, Pole Bending, Stake Race

Rychlostní koňské závody
Ing. Zbyněk Pokorný 08.03.2016, 18:00
4 483 4 minuty čtení

Rychlostní koňské závody jsou pro diváky velmi atraktivním představením. V tomto článku se budeme bavit o disciplínách Barrel Race, Pole Bending a Stake Race. U všech uvedených závodů má jezdec možnost dvou pokusů, ze kterých do hodnocení počítá vždy lepší z obou časů. Dnes už je čas běhu měřen nejčastěji elektronickou časomírou. Pokud organizátor nedisponuje tímto vybavením, musí zajistit minimálně dva časoměřiče se stopkami a naměřené časy se zprůměrují.

U všech rychlostních disciplín je možný letmý start, časomíra sepne při dosažení nozder koně startovací čáry. Stejně tak v cíli je ukončeno měření protnutím cílové čáry nozdrami. Pokud dosáhnou dva jezdci stejného výsledného času, přijde na řadu rozhodující třetí kolo. Nánosník Tie down je na těchto závodech povolený. Závodníci si mohou vzít na hlavu klobouk nebo klasickou přilbu. Pro mladé závodníky je jezdecká přilba povinnou výbavou. Rychlostní koňské disciplíny vyžadují bezproblémovou komunikaci mezi závodníkem a zvířetem a co největší synchronizaci mezi nimi. Kůň musí na závodníkovi pokyny citlivě reagovat, přehnaná nervozita je nežádoucí.

Nyní se o každé ze tří disciplín rozepíšeme o něco podrobněji.

Jízda kolem barelů – tzv. Barrel Race

Na dráze jsou tři barely rozestaveny do trojúhelníku. Jezdec má povinnost kolem každého z nich udělat uzavřený kruh. Jakou zvolí techniku a postup je čistě na samotném závodníkovi. Může nejprve obkroužit levý sud a poté zamířit k pravému, který také objede a pospíchá k sudu nejvzdálenějšímu. Až obkrouží i tento poslední sud, co nejrychleji utíká do cíle. Sudy použité pro Barrel Race musí být z oceli a natřené výraznou barvou, rovněž je podmínkou uzavření z obou stran. Sud plastový či dokonce gumový není povolen. Při této disciplíně je cestou k úspěchu najíždění co nejblíže k barelu, ale s ohromným citem, aby nedošlo k jeho shození. Velké obloukovité nájezdy znamenají drahocenné setinky navíc.

Rozhodčí při jízdě kolem barelů udělují trestné body. Například za sražení sudu je pět vteřin navíc, to samé za spadenou přilbu nebo klobouk. Ještě horší trest, ve formě diskvalifikace, obdrží jezdec za ztrátu startovacího čísla, za hrubé použití bičíku, lana nebo ostruh.

Jízda kolem barelů Jízda kolem barelů www.saddleupcolorado.net

Slalom mezi tyčemi – tzv. Pole Bending

Uprostřed závodní arény je rozestaveno 6 tyčí. Po odstartování závodník s koněm upaluje na opačný konec dráhy, kde se co nejrychleji otočí a běží slalomem mezi tyčkami tam a nazpátek. Na konci opět udělá obrat a rychlým během míří do cíle. Pro tuto disciplínu se používají tyče ze dřeva o výšce 185 centimetrů a podstavcem s průměrem 35 centimetrů. Mezi jednotlivými tyčemi je vzdálenost 636 centimetrů. Stejná délka je i od první tyče ke startovací čáře.

Pět vteřin navíc obdrží jezdec za sražení tyče, nebo spadenou přilbu nebo klobouk. Ze soutěže je vyřazen závodník, stejně jako při jízdě kolem barelů, za nadměrné používání biče, lana nebo ztrátu startovacího čísla.

Slalom mezi tyčemi Slalom mezi tyčemi photos.nwaonline.com

Závod kolem kůlu – tzv. Stake Race

Zvláštností tohoto závodu je skutečnost, že je vypisován pouze pro závodníky mladší třinácti let. Závodník začíná svůj běh na levé či pravé straně prvého kůlu, poté oběhne druhý kůl a protne spojnici mezi značkami. Následně objede druhý kůl a opět protne spojovací čáru mezi značkami, poté oběhne první kůl a proběhne cílem. Délka startovní a cílové čáry je 610 centimetrů. Konec a začátek startovací i cílové čáry je označen kužely.

Při závodě kolem kůlu může jezdec vyfasovat pět trestných vteřin za spadnutí přilby. Diskvalifikace bude udělena, pokud jezdec neproběhne startovací či cílovou čárou nebo neprotne spojnici mezi kužely nebo když srazí kužel na startovní či cílové čáře.

Jízda kolem barelů, tzv. Barrel Race

Video ze závodu mezi tyčemu, tzv. Pole Bending

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat