Aktuálně: 4 979 inzerátů173 940 diskuzních příspěvků17 749 uživatelů

Populace toulavých psů a koček se zvětšuje

Populace toulavých psů a koček se zvětšuje
Ing. Zbyněk Pokorný 18.11.2017, 15:30
1 874 4 minuty čtení

Každý rok na podzim se do městských parků stahují kočky bez majitele. Toulaví psi zavítají většinou na vesnice. Scénář celého problému bývá stejný. Rodiče pořídí svým dětem zábavu na prázdniny, kotě nebo štěně. Jak skončí letní prázdniny, vezmou si své „miláčky“ do bytů a postupně přichází pro naivní majitele nečekané problémy. Pejsek potřebuje venčit, ať je jakékoliv počasí. Kočky se projevují v říji hlasitěji než obvykle a kocourům páchne moč.

Bohužel výše popsané problémy řeší dost velké množství lidí tak, že kočku dají ven před dům a psa nechají uvázaného někde u obchodu nebo jej vypustí na odlehlém místě. Takoví jedinci dávají dobrý základ pro vznik populace toulavých koček a psů. Pokud ve větších městech taková populace už existuje, rádi se k ní přidají. U psů se ještě většinou stává, že jsou odchyceni do útulků. Mnohem horší situace panuje u koček, které je obtížnější chytit a v blízkosti lidských obydlí mají i dostatek krmiva a zdárně se množí.

Kočky divoké se říjí až dvakrát ročně a porodí i čtyři koťata. Domácí kočka je vlivem dobré výživy v říji i vícekrát ročně a na svět přivádí i více potomků. Toulavé domácí kočky žijí v parcích, ulicích nebo sídlištích v poměrně velkých společenstvech. Jediným kladem takové skupiny je eliminace přemnožených hlodavců ve městech. Ovšem převažuje spíše stinná stránka. Během probíhající říje ruší obyvatel měst hlasitými zvukovými projevy. Značkují si teritoria v ulicích, čímž znepříjemňují okolí pachem.

Někteří lidé jim navíc pod dojmem dobrého skutku přináší krmivo, díky kterému mají kočky bezstarostný život a dobré podmínky k množení. Pochytat takto navyklé kočky a zavřít do klecí nebo jiných menších prostor hraničí s týráním zvířat. Obtížný by byl i samotný odchyt koček, které si odvykly na kontakt s člověkem.

Při výběru psa z útulku, si dejte pozor na způsob chovu ve vámi vytipovaném útulku. Někde jsou totiž chováni psi a feny dohromady. Noví majitel, si pak odnese domů fenku, která co nevidět porodí štěňata. Následuje rozčarování a většinou i zklamání, co s tolika štěňaty dělat. Mnohdy se právě i ony stávají dalšími jedinci bez domova. Jedinou možností, jak tomuto zabránit je kastrace. Někdo s ní sice nemusí souhlasit, ale pravdou je, že v civilizovaném světě se na ulicích vyskytují pouze kastrovaní kocouři a kočky.

Funkčnost pohlavních žláz lze zastavit více metodami – chemickou, hormonální nebo radiační. Samozřejmě také chirurgicky. U lidí se používají první tři metody, u zvířat ne. Zmíněné metody nejsou 100% účinné, pakliže nejsou aplikovány pravidelně či dlouhodobě. V takovém případě se ale jedná o metody finančně velmi náročné.

Pokud jsou zvířata vykastrována až v dospělosti,

nezmění se jejich povaha

Nejčastěji se provádí odstranění pohlavních žláz chirurgicky. Tímto zákrokem ztratí zvířata i projevy říje. Někteří lidé nemají tyto postupy rádi. Namítají, že jde o velký zásah do zvířecích pudů a přírody obecně. Samozřejmě s tímto názorem lze částečně i souhlasit. Ovšem na druhou stranu přemnožená zvířata bez přirozených nepřátel, jsou ještě větším zásahem do přírody. Pokud jsou zvířata vykastrována až v dospělosti, nezmění se jejich povaha. Kočky stále chytají myši a psi hlídají lidská obydlí. Kastrované kočky a psi se dokonce dožívají o něco vyššího věku, než nekastrovaná zvířata. Jedinou nevýhodou je větší náchylnost k obezitě. Majitelé nesmí kastrovaná zvířata překrmovat.

Jako lepší se jeví financovat kastraci stávajících psů a koček, než vynakládat peníze na krmení stále se zvětšujícího počtu zvířat bez majitelů. Lepší je kvalitní život menšího počtu zvířat, než živoření už tak velké a stále se rozšiřující populace. Ochranáři by se měli zaměřit na odchyt toulavých koček a kocourů a zajistit jejich kastraci. Po zákroku mohou být vypuštěni zpět do prostředí, ve kterém doposud žili. Chirurgický zákrok provedený rukou šikovné veterináře probíhá v anestezii. Je tím pádem bezbolestný.

Město Sokolov je příkladným místem, kde se daří toulavým kočkám

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat