Aktuálně: 4 940 inzerátů174 355 diskuzních příspěvků17 752 uživatelů

Úskalí v chovu drůbeže

Úskalí v chovu drůbeže
Ing. Zbyněk Pokorný 20.06.2023, 17:00
1 189 3 minuty čtení

Během chovu drůbeže se můžete setkat s různými problémy, které ovlivňují zdraví a produkci drůbeže. Mezi úplně nejčastější problémy patří:

  1. Snížená snáška vajec: pokud drůbež najednou snáší méně vajec než obvykle, může to být způsobeno stresem, nedostatečnou výživou, nepříznivými podmínkami chovu, nemocemi nebo stárnutím.
  2. Nemoci a infekce: drůbež může trpět různými nemocemi a infekcemi, jako je salmonelóza, kokcidióza nebo infekční bronchitida. Infekce se mohou šířit v důsledku nedostatečné hygieny, špatných podmínek chovu nebo přenášením infekce z jiných chovů.
  3. Nedostatek živin: nedostatečná výživa může vést ke zhoršenému růstu, slabým vaječným skořápkám nebo sníženému imunitnímu systému drůbeže. Správná strava a vyvážené krmení jsou klíčové pro zajištění potřebných živin.
  4. Agresivita a kanibalismus: pokud se mezi drůbeží objevuje agresivita nebo kanibalismus, může to být způsobeno nedostatkem prostoru, nudou nebo stresem.
  5. Problémy s peřím: drůbež může mít problémy s peřím, jako je lámavé nebo vypadávající peří. To může být způsobeno nedostatkem živin, parazity, nedostatečnou péčí o peří nebo stresovými faktory.

Je důležité sledovat zdraví a chování drůbeže a přijímat preventivní opatření, jako je poskytování čistého prostředí, vyvážená strava, vhodné prostorové podmínky a veterinární péče. Pokud se objeví problémy, je vhodné se obrátit na odborníka na drůbež nebo veterináře, kteří vám mohou poskytnout další rady a léčbu.

Prostředí, ve kterém drůbež chováme udržujeme suché a čisté. Pravidelně vyčistěte výběh, odstraňte zbytky potravy a vyměňte nebo ošetřete hnízda. To pomůže snížit riziko šíření nemocí a infekcí.

Krmná dávka drůbeže musí být vyvážená a odpovídat jejím živinovým potřebám. Kupte kvalitní krmnou směs nebo připravte vlastní krmivo, které obsahuje správné množství bílkovin, vitamínů a minerálů.

Peří drůbeže kontrolujeme na přítomnost parazitů, jako jsou blechy, roztočí nebo vši. V případě zjištění parazitů kontaktujte veterináře, který vám vydá vhodný přípravek na likvidaci roztočů, ať na samotné drůbeži, tak i v celém kurníku.

Abychom předešli nežádoucím parazitům nebo nemocem, nesmíme podceňovat karanténu nových jedinců. Několika týdenní izolace odhalí všechny případné neduhy.

Jako vždy je lepší nemocem předcházet řádnou prevencí, než se snažit později „hasit oheň“. Drůbež nevystavujeme zbytečnému stresu. Základem udržování pohody je dostatečný prostor vzhledem k chovanému počtu drůbeže a přístup k čisté vodě.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat