Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 01.10.2025, 11:43:37
No to víš, že hospitalizace je pro mě poslední řešení…
Jenže mě fakt ničí, že celej den doma leží (a ještě dost často na zemi), nechce mi jíst a je smutnej. Jsem zároveň předdomluvená s tou naší ochotnou vetkou, že by př. týden opět zašla ke mně, nabrala krve na kontrolu. A asi dala zase Duphalyte = výživa, píchla béčka (mohly by zlepšit pohyb a zlepšit chuť k jídlu). Tato varianta se mi líbí víc než hospitalizace, ale zase nezjistí se všechno, no…
Vím, že je to soukromá věc, druhým nikomu nic není do toho. Ale já prostě letos snad k volbám nepůjdu, ptž nenacházím vůbec nikoho, komu bych to tam hodila.
Odpověď na příspěvek uživatele Canka z 30.09.2025, 23:06:47
Čanko, ono to furt není dobré. Fida jsme rozchodili, ale je smutný a nechce jíst. Je to fakt k zbláznění. Každopádně moc děkuji za Tvoji reakci.
Edituji: Tak, jak jsem se strašně bránila hospitalizaci, mám aktuálně nabídku na krátkou hospit. Fida k jedné dr., která se vyloženě specializuje na kočky. Trhá mi to srdce někde Fida nechat, a rozhodně nejsem nijak pevně rozhodnutá…ale v úvahách už mám i tuto variantu…
Jinak ale Fido už opět v noci chodí ven!!! A asi abych já byla ještě víc zdecimovaná 🙂, tak kolem druhé h ranní s ním procházkuji kolem baráku a po jeho místech. Domů celkem metelil, ocas vztyčený. Ale doma si zase lehne na zem, nechce jíst. Je to trápení, a trvá to už dlouho.
Někdy jindy napíšu, jak také může vypadat “péče” o zraněného kocourka. Napsala mi o něm moje známá, mně se z toho chtělo zvracet. Prý vše nechávají na přírodě, nemají peníze, přitom kocourek má prý přerazenou čelist. Fakt nemám slov!🤧
A ještě si dovoluji napsat to, co jsem vlastně psala jen soukromě některým odtud. Fidovi se něco stalo v noci z 5. na 6.9. Byl normálně v noci venku. Já pro něj 6.9. šla až dopoledne, což si vyčítám. Normálně chodívám brzy ráno. Fido byl KOMPLET mokrý, tehdy hodně pršelo. Z venku šel pomaličku, loudal se, ale šel. Pak už to šlo jen z kopce. Zalezl a cca 2 týdny jen ležel. Nebyl ochrnutý, nechodil kvůli bolestivosti L páteře. V klidu (snad) bolesti neměl, mazlil se, předl. I jedl. Měli jsme asi 10 dif. dg., tj. do dneška se nezjistilo, co přesně mu je. Uvažovalo se o:
- úrazu venku (v baráku bydlí psychopat - ten, co mi opakovaně poničil auto - mohl jej praštit přes záda nebo nakopnout; dále mohl Fido spadnout - pršelo a bylo kluzko)
- OA (= osteoartróza), Fido měl horší pohyblivost již delší dobu, tu noc navíc promokl, mohlo dojít k dekompenzaci
- komplikaci cukrovky, ale proti tomu mluví to, že on nechodil typicky “diabeticky”
- pak naše vetka začala už poněkud věštit z koule, takže další dg.: Zánět močáku, zácpa, absces ve svalu, teď naposledy ta nemoc zubů; jenže jej prostě primárně bolela ta záda…a mj. si je nečistil. Měl tam hnusnou srst - v pátek s kamarádkou jsem jej chtěla na tom místě trošičku vyčesat, a pořád ještě nee - pořád na to místo ještě reaguje bolestivě.
Děkuji tímto hlavně Kometě, Dublinbarzoj, Lesnížínce, Sardullah, Varaxi, ale asi i dalším, kdo se mnou přemýšleli a přemýšlejí, co Fidovi je, co ještě udělat. Tady ten brainstorming mi pomáhá - mnohdy na něco přijde i ten, kdo dané zvíře nezná…
- mě bolí páteř, proto nemůžu spát (pro Bobču: Doreta by mi nezabrala, je tam méně tramadolu než když je samotný (Tramal, Tramabene, Mabron…); tím Tě ale v žádném případě nenutím do nějaké změny medikace…jen, že už mám vyzkoušeno fakt kde co…)
Jani..mě taky nezabírá,ani zkraje nezabírala,ani nic před ní..dali mi něco s codeinem,to mělo zas vedlejší účinky…a taky nic...vyčkávám ulidnění po rozbouření rehabkama..hlavně těma hloubkovýma proudama..Bolí to i když ležím…ale nechci se pořád opakovat..drž se…
Bobčo, ještě jsem se chtěla zeptat. Ty víš, že jsem fakt neměla a nemám kapacitu vše pročítat zpětně… Ty máš problém se přemístit od sebe někam do špitálu na operaci? Nabízím Ti, když toho budu schopná, že Tě do špitálu odvezu. Bohužel nemůžu vždy. Takže možná je to nabídka na prd, no… Ale nejsme zas až tak daleko od sebe… Snad bych to zvládla. Myslím, že obzvlášť v nemoci bychom si měli pomáhat. Nikdo neví, jak na tom bude třeba za 5 minut.
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 29.09.2025, 12:30:38
Jj, je mi to jasné. Jen píšu své zkušenosti.
Jinak mám aktuálně po MRI LS páteře: Vyhřezlé jsou všechny plotny, k tomu stav po spondylodiscitidě (= zánět páteře), těžká spinální stenóza. Dr. mi výsledky i volala a říkala, že nechápe, že ještě chodím. Na prd diagnóza. Takže potvrzuji, že bolesti, které popisuje Bobča, jsou téměř k neunesení/nevydržení. Pro mě je jinak nejbolestivější stoj - ten zvládnu tak 30 sekund. Dr. se mě ptala, kolik asi ujdu v metrech. Řekla jsem jí 5 metrů. Myslela, že se přeslechla a říká:"Myslíš 50 metrů?" Tak jsem jí řekla, že ne, že opravdu zvládnu už jen pár kroků. Jsem na tom vlastně podobně jako Bobča, také sama. Ale zatím jsem schopná řídit, dojedu (zatím) kam potřebuji… Ad rodina: Raději ani nezmiňovat, to je asi stejné jako u Bobči.
- mě bolí páteř, proto nemůžu spát (pro Bobču: Doreta by mi nezabrala, je tam méně tramadolu než když je samotný (Tramal, Tramabene, Mabron…); tím Tě ale v žádném případě nenutím do nějaké změny medikace…jen, že už mám vyzkoušeno fakt kde co…)
Jani..mě taky nezabírá,ani zkraje nezabírala,ani nic před ní..dali mi něco s codeinem,to mělo zas vedlejší účinky…a taky nic...vyčkávám ulidnění po rozbouření rehabkama..hlavně těma hloubkovýma proudama..Bolí to i když ležím…ale nechci se pořád opakovat..drž se…
Bobi, Ty také. Asi Ti dali DHC Continus…? Mně jej dr. předepisuje, ale nefunguje mi. Kéž je Ti lépe!!!🌷
S Fidem to nicméně bylo a je trápení. Však asi tušíte, jak mi na něm záleží. V případě toho, co se mu teď dělo, jsem to bez mého stresu nezvládala, i když jsem se snažila to navenek nějak neprojevovat. A přiznávám, že ne vždy se mi to dařilo…
Ještě upřesnění: Zmínka o mém stresu při Fidově churavění. Měla jsem na mysli, že jsem se párkrát neudržela bez slz. Zlatí jsou moji přátelé - když bylo nejhůř, zase přijeli. I s odvozem na veteriny mi pomohli…👍
Jo a asi jsem to již psala: Ale po rozchození Fida ze stavu ležák bych si nejraději to biologické léčivo vrazila sama sobě. Bohužel, je to druhově specifické, nelze…
Jinak zdravím v takto nekřesťanský čas, a to z určitých důvodů:
- Fido dostává léky teď častěji
- a teď to hlavní: Dnes je to druhá noc, co si Fido řekl o venek!!! Včera byl cca 30 minut, dnes o fous déle. Domů metelil, nebo steda spíš rychleji šel, a to opravdu tak, že jsem mu nestačila já se svojí páteří a “chůzí”. Opět nechci nic zakřiknout, ale např. včera po návratu z venku dostal chuť na jídlo a mj. křupal i granule!!! Tudíž to je i odpověď Lesní žínce: Do huby jsem se mu zkusila podívat, nic moc jsem nezjistila…každopádně je vidět, že když chce, pokouše i ty granule. A to měl možnost i “mokrého” a měkkého krmiva. Psala mi vetka, jestli si mě prý “hoch teď trochu víc neomotává kolem prstu”. Jako svojí vybíravostí… Inu, i to je možné. Ale ať je klidně vybíravej, jen když bude jíst…
Ad vetka - sice některé postupy se mi nelíbí, ale stran ochoty skoro nemám slov. Věnuje se nám skoro kdykoli (myslím teda radou, ale i to dnes není vůbec běžné).
Ona by ta vaše páteř chtěla klid. Jako ostatně každá. Nemyslím klid na lůžku. Myslím klid duševní, bez stresu, bez rozčilování. Když se sesypala s páteří známá, první co pan doktor řekl: “Vy jste se rozčílila, paní učitelko!” Ale vy jste lékařka, ne já. I tak držím kocourkovi palce.
Orionko, možná rozumím…co chcete sdělit…
S Fidem to nicméně bylo a je trápení. Však asi tušíte, jak mi na něm záleží. V případě toho, co se mu teď dělo, jsem to bez mého stresu nezvládala, i když jsem se snažila to navenek nějak neprojevovat. A přiznávám, že ne vždy se mi to dařilo…
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 26.09.2025, 20:56:55
Ahoj Bobčo, držím Ti pěsti. Já jsem na PN s páteří už měsíc. Megadávky analgetik, nulová prognóza. Mně už bohužel operaci nenabízí. Je to de fakto neřešitelné. Proto do operace běž, dokud máš naději…
Edit: Moc ráda tu vidím a čtu Ronju (naše péčkování atd. atd.)…😍
Ahoj holky. To je neskutečné trápení! Fida jsem rozchodila. Z absolutního ležáka. Chodí, kam potřebuje, dokonce zvládne i nízké výskoky a seskoky. Jenže pro změnu nejí… Dr. mě předevčírem vystrašila nemocí koček FORL - jde o zubní nemoc. Strašlivej průšvih je, že v tomto stavu Fido nemůže jít pod narkózu…
Jinak má v sobě teda biologickou léčbu - Solensii. Jestli jej rozchodila ona, budu ten lék navždy velebit. Bohužel se vyřeší jedna věc a přijde další…😢
Náš kocour žere radši syrové maso (to má nejradši, vařené není, ale vývar ztuhlý až do rosolu má rád ) z prkýnka než z misky.
Přesně! Fido syrové maso z misky nabodává na dráp a pak jako na vidličce si dá sousto do tlamy!😀
Jinak včera večer Fido přišel, mazlil se tak, že mi hlavu položil na prsa. Pak mi řekl, že chce jíst, posléze hodil bobek. Závěrem si nabrousil drápy o kočičí strom, což předchozích 14 dní absolutně nezvládl. Jsme jako na houpačce…
Edit: Jako že si nemohl nabrousit drápy, protože nezvládl to prohnutí v zádech.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 25.09.2025, 12:36:35
Já také ne. Užívala bych si TADY a TEĎ. A jak by se tekutina znovu nahromadila, tak už bych do další punkce nešla… Ale to jsem já. Zadavatelka se musí rozhodnout. Je to moc těžké.
Odpověď na příspěvek uživatele Stalejetostenatko z 24.09.2025, 11:31:07
Napíšu, co bych ASI dělala já, i když se tím vůbec nemusíte řídit. Pokud je teď pesanka šťastná, užívala bych si s ní co nejvíc. V momentě, kdy dojde k dalšímu nahromadění tekutiny v perikardu, už bych do další punkce nešla. Nevím, jak Vaše pesanka tyto procedury snáší… Nicméně to nahromadění tekutiny v perikardu jí asi přináší velký dyskomfort, který poznáte.
Sardullah, to se nám bohužel stalo s Beruškem, že jsme ho tam museli nechávat skoro celý den na kapačkách. Nikdy nebyl bez nás, doteď si to vyčítáme. Jinak by tomu snad bylo, kdyby mu to pomohlo. Takto…mohl být místo toho raděj s náma😢I když vet tvrdil, že je v pohodě, že si dokonce užíval tu pozornost všech, protože byl strašně hodný, tak ho všichni opečovávali, vet si ho sám odnášel v náručí. Ano, byli na něj fakt hodní, ale nebyli jsme tam my😢Až na tu poslední transfuzi, 3 dny před smrtí už Berušek jet nechtěl…asi už věděl😢
Raduš, nevyčítej si to. Oni ty zvířátka často vycítí, že jim pomáháme. Já jsem vetce napsala, že Fido beze mě nebude ani minutu (navrhovala hospitalizaci a říkala mi, že se u nich kočky mají jako v ráji; ale za mě ne). No a na klinice jsem začala odpadávat já (ne nějaký omdlívání, ale strašně dlouho jsem nespala a vlastně ani nejedla), takže vyšetření (RTG a další) musel zvládnout beze mě. Já byla ráda, že sedím na židli v čekárně. Cestou domů už byl zase rád a vděčný, že je se mnou.
Holky, nechci zakládat spešl vlákno. Napadlo mě, že kdo jste tady kočkařky, jestli byste nenapsaly jakou největší mňamku mají vaše kočky rády. U nás (u Fida) je to asi syrová treska - filet. Kdybyste měl někdo nějakej zaručenej tip (já vím, že u koček tady to “zaručeně” moc neplatí), budu ráda.