Aktuálně: 2 508 inzerátů241 165 diskuzních příspěvků18 742 uživatelů

Příspěvky uživatele

Fikovnice

Fikovnice
Fikovnice 01.05.2025, 17:35:34 xxx.xxx.34.246

Asi jsou špitály lepší a horší, ale vždy je to o lidech tam…

Např. v komplexní onkologické péči jsme na tom velmi velmi dobře…myšleno třeba MOÚ v Brně.

Vzkaz pro Bobču: Nejlepší přes páteře v ČR je prof. Štulík (NCH Praha, FN Motol). Je ale pravda, že dostat se k němu je poněkud nebo spíše hodně obtížné. Já se k němu chystám snad už roky…ale uznávám, že jsem zatím nevyvinula nějaké extra velké úsilí.

Fikovnice
Fikovnice 01.05.2025, 16:57:41 xxx.xxx.34.246
Bobca:

Tak jdu ve středu na zakrok, jmenuje se to kaudalni blok.. Ten by me ještě mohl pomoct od bolesti, a možná zabranit operaci!!! Ta moje doktorka mi nic neřekne, byla s ni ještě asi nejaka vyšší.. Ta moje mi uz navrhovala geriatrii a buhvico ještě. Tam 14 dni, tam 14 dni.. Nebýt té druhé, už ram jedu.. Ja musím dokazat po tom zakroku, ať to bolí jak chce, že se na ty nohy MUSIM postavit!! Dnes, jak jsem lezla do sanitky, tak jsem dokonce vystoupla ten schodek.Ptala jsem se té moji, na výsledky zpravy od pana doktora.. A ona ze tam žádný vyklenek nemam, že mam zúženy kanálek. Pritom mi pan doktor rikal, ze jí to mam vechno rict.. Proc? Snad ji to mel napsat vsechno ve zprave, ne? Nedala mi sanci.. Ale já taky dost zapominam, to bylo v patek a do pondelka…. …

Jj, Bobi, kaudální blokádu mám za sebou…

Teda nevíš, zda se u tebe nejedná o zákrok PRT? Ten se dělá pod CT kontrolou a je o něco málo složitější.

Fikovnice
Fikovnice 01.05.2025, 16:50:50 xxx.xxx.34.246
Daja:

Fíkovnice a jak pak se máte? Pokecejte trochu, nakrmte moje ucho zvědavé😉. Co kočičky? Co vy?

Dajo, MOC Vás zdravím!🌼

No já…makám jak barevná…fakt i víkendy a noci. Duben byl obzvlášť nabitej. Byla jsem Invited Speaker na větším kongresu. Pozvání mě potěšilo (i finančně😛), a dokonce pro mě poslali TAXI (to je “hezký” kontrast vs. chování na LF, no…).

Včera večer mě nabourala paní u OC. Obě jsme začaly couvat, obě tvrdíme, že první… Je to dost nerozlousknutelné. Čeněk má prasklý, poškrábaný a pomačkaný nárazník, autu paní se nestalo nic. Vzhledem k tomu, že začala od včera večera dělat mrtvého brouka, tak jsem to nahlásila na PČR. Iluzi, že se to nějak dobře dořeší, ale nemám.

Zvířátka - snad by Vám řekla, že se mají fajn…i když u Fida se diabet zhoršuje. Já i byla varována, že časem dojde na rezistenci na inzulín…

Nevím, zda jsem zde popisovala, jak jsem sháněla inzulín pro Fida, když mi došel…? Plus mínus leden/únor… V lékárně mi totiž neakceptovali VET recept. Já jsem teda napsala svůj, ale ještě papírovej. Pádím, abych stihla do zavíračky lékárnu, dojdu tam…a zjistila jsem, že já hlava děravá - jsem nedala na rp. razítko!!! Lékárnice mi říká, že je to problém a tak jsem jí odpověděla, že se ještě teda znovu dobelhám domů a zpět (tehdy byl zrovna sníh). No a lékárnice najednou:"Pamatujete si jak Vaše razítko vypadá?" Tak jí říkám, že jo. A ona:"Tak já je do rp. nakreslím!!!"🤣 Jak řekla, tak udělala…a vzápětí tam dopsala “Periculum in mora!” (= Nebezpečí z prodlení!). My se známe dlouho, chodím do té lékárny snad 30 let, ale teda toto mě až šokovalo!😀😉🙃

Fikovnice
Fikovnice 18.04.2025, 09:58:42 xxx.xxx.177.249
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 17.04.2025, 18:00:56

Proč myslíte, že přejet nadobro je srabárna? Já třeba s sebou nůž (obvykle) nevozím. Tak mě to přejetí těžce zraněného zvířete napadá jako jediná možnost jak ukončit jeho trápení.

Fikovnice
Fikovnice 17.04.2025, 17:00:31 xxx.xxx.34.31

Takže Dublinbarzoj: Jestli ten slib dáš, máš u mě flašku/jiný dar dle vl. výběru…👍

Teda to u mě máš nejen za toho Hippokrata…🥰

Fikovnice
Fikovnice 17.04.2025, 16:58:45 xxx.xxx.34.31

Mají na to manuál!😀

Shromáždění stojí 1. Fanfára absolventů - pedel přivádí absolventy na místa podle stanoveného pořadí, absolventi si stoupnou na určená místa, pedel se vrací 2. Fanfára děkana - pedel přivádí děkana a promotora 3. Fanfára rektora - pedel přivádí rektora 4. Hymna ČR / melodie EU - všichni stojí, po skončení hymny usedají hodnostáři a všichni ostatní na svá místa. Všichni se posadí 5. Představení funkcionářů /studijní oddělení/ 6. Děkan (prof. MUDr. Martin Repko,Ph.D.) /jde k řečnickému pultu/ „Vaše Magnificence, vážený pane rektore, Honorabilis, vážený pane promotore, Milí absolventi, vážení hosté! Zahajuji slavnostní promoci absolventů řádného prezenčního studia programu VŠEOBECNÉ LÉKAŘSTVÍ/ZUBNÍ LÉKAŘSTVÍ na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity“ /následuje řeč děkana/ „Nyní mi dovolte, abych Vám absolventy představil.“ /děkan čte jména absolventů podle přiloženého seznamu bez informace o prospěchu zatím bez titulu, absolventi při přečtení svého jména sestoupí pod pódium, ukloní se hodnostářům a obecenstvu/ /děkan zakončuje/ „Vaše Magnificence, vážený pane rektore! Absolventi, kteří Vám byli představeni, řádně splnili předepsané vysokoškolské studium zakončené úspěšným složením státních rigorózních zkoušek. Vyhověli tak všem zákonným podmínkám, jež jsou předepsány k dosažení titulu doktora všeobecného/zubního lékařství a mohou proto po složení slibu obdržet diplom doktora všeobecného/zubního lékařství. Prosím, abyste dal souhlas k vykonání promočního aktu.“ /děkan se vrací na své místoČíslo běhu – hodnostář 7. Rektor (prof. MUDr. Martin Bareš, Ph.D.) „Spectabilis, vážený pane děkane, s potěšením jsem vyslechl Vaši zprávu, že všichni přítomní absolventi splnili zákonné podmínky a mohou být slavnostně promováni. / řeč rektora/ /rektor zakončuje/ „A nyní, z moci svého rektorského úřadu rád dávám svolení k tomu, aby absolventi byli po složení slibu prohlášeni doktory všeobecného/zubního lékařství. Žádám Vás, Honorabilis, vážený pane promotore, abyste se ujal provedení slavnostního aktu promoce.“ 8. Promotor (jméno + příjmení vč. titulů) /jde k pultu číst doktorský slib/ „Vaše Magnificence, vážený pane rektore, spectabilis, vážený pane děkane, vážené dámy, vážení pánové. Milí absolventi, ukončili jste studium na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity a s úspěchem jste vykonali všechny zkoušky předepsané pro ty, kdož chtějí dosáhnout titulu doktora medicíny. Obracíte se na nás nyní s žádostí, aby Vám byl na tomto slavnostním shromáždění tento titul udělen. Dříve však musíte složit slib, že budete vždy jednat tak, jak to vyžaduje titul, který obdržíte. Prosím všechny přítomné, aby povstali. SPONDEBITIS IGITUR“ /fanfáry, všichni povstanou, promotor čte slib/ „PRIMUM vos semper doctrinam, qua nunc polletis, populi commodo consulturos, officia vestra rite, diligenter, humane, ita denique ut eorum ratio a vobis quandocumque reposci possit, semper praestituros, omniaque semper incrementa, quae progrediente tempore haec ars ceperit, culturos atque provecturos; DEIN vos semper vivendi rationem, quoad facultate et iudicio consequi poteritis, sanis aegrisque utilem praescripturos; vitam atque artem vestram castam et ab omni scelere puram servaturos animumque vestrum soli saluti hominum observandae intenturos; quae vero inter curandum aut in vita hominum communi vel videritis, vel audieritis, quae minime efferi oporteat, sicut arcana silentio suppressuros; POSTREMO vos Universitatis Masarykianae, necnon eius facultatis medicae, in qua medicinae doctoris gradum assecuti eritis, piam perpetuo memoriam habituros, eiusque res ac rationes, quoad poteritis, esse adiuturos. ITAQUE cum non ignoretis, quo modo vos ipsos obligaturi sitis, omnia ea, quae praefatus sum, ex animi vestri sententia spondebitis ac pollicebimini.“ /poČíslo běhu – hodnostář 9. Složení slibu /Pedel s insignií předstoupí před rektora, insignii skloní. Absolventi bez vyzvání předstupují před rektora, přiloží pravou ruku nad insignii a hlasitým „Spondeo ac polliceor“ potvrdí svůj slib. / 10. Promotor pokračuje „Qua fide publice praestita iam nihil impedit, quominus gradum illum adipiscamini. ERGO EGO PROMOTOR RITE CONSTITUTUS VOS EX DECRETO ORDINIS MEI MEDICINAE DOCTORES CREO, CREATOSQUE RENUNTIO, OMNIA MEDICINAE DOCTORIS IURA AC PRIVILEGIA IN VOS CONFERO VOSQUE OFFICIIS CUM HOC GRADU CONIUNCTIS OBSTRINGO. CUIUS IN REI FIDEM HAEC DIPLOMATA UNIVERSITATIS SIGILLO INSIGNITA VOBIS IN MANUS TRADO. Když jste se veřejně tímto slibem zavázali, již nic nebrání tomu, abyste titulu dosáhli. Proto já, řádně ustanovený promotor, Vás z moci úřední jmenuji doktory medicíny, Vaše jmenování veřejně vyhlašuji, uděluji Vám všechna práva a výsady doktora medicíny a zavazuji Vás k povinnostem, které s tímto titulem souvisejí. Na důkaz toho odevzdám do Vašich rukou doktorské diplomy opatřené univerzitní pečetí. /promotor předstoupí k pultíku s diplomy/ 11. Předávání diplomů: /Po složení slibu předstoupí promotor se studijní referentkou před hodnostáře. Promotor přečte z diplomu jméno absolventa již s titulem doktor-doktorka všeobecného lékařství a s prospěchem – zazní fanfára - a předává diplom. Následně se všichni posadí na své místo. / 12. Děkovný projev absolventa 13. Gaudeamus igitur /všichni povstanou/ 14. Fanfáry /Rektor, děkan a promotor stojí, ukloní se obecenstvu, jdou poblahopřát absolventům, pedelové je odvádějí. Za nimi v odstupu odcházejí absolventi. /

Fikovnice
Fikovnice 17.04.2025, 16:55:16 xxx.xxx.34.31
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 17.04.2025, 16:39:39

Odpromovat je, tj. říct slib, další “kecy” a pak předat diplomy…

Bobču moc zdravím…

Fikovnice
Fikovnice 17.04.2025, 16:53:58 xxx.xxx.34.31
hmn:

rtg se dělá v normální narkóze

a nebylo mi dobře, když se pyreneják ne a ne probrat (jsem se někde i dočetla, že toto plemeno špatně snáší narkózu, ale bez nějakého vysvětlení)

Hmm, dost mě to zaujalo. Fakt se to píše všude možně, včetně obecně citlivosti na léky.

Našla jsem toto: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16512846/

Popisují tam “laryngeal paralysis-polyneuropathy complex (LP-PNC)” u pyrenejců. Ale to zase nevysvětluje tu celkovou citlivost vůči farmakům.

Fikovnice
Fikovnice 15.04.2025, 09:33:40 xxx.xxx.34.2
»
Odpověď na příspěvek uživatele Kilian z 15.04.2025, 09:30:15

Faaakt? To pak dáš ze svatby fotky, že jo? S mamkou moc držím pěsti, ať se to zlepší!💓

Fikovnice
Fikovnice 15.04.2025, 09:27:22 xxx.xxx.34.2
Buggyra:

Poslechla jsem si ji nedávno jako audioknihu. Docela hezké i jako vyprávěnka 🙂 Ale že by mě to nějak zaujalo… No ale lidi jsou tací, dokud budou lidi, bude to aktuální, o tom žádná.

Pamatuješ? “Všichni jsou si rovni, ale někteří jsou si rovnější!”😛

Fikovnice
Fikovnice 15.04.2025, 09:21:16 xxx.xxx.34.2
»
Odpověď na příspěvek uživatele Kilian z 15.04.2025, 09:16:58

Evinko, já Tebe také! Jak se Ti vede?

Fikovnice
Fikovnice 15.04.2025, 09:11:00 xxx.xxx.34.2
Buggyra:

Čau Fíku, ráda tě vidím, jako vždy 🙂 🌹

Ahoj Buggyrko. Já Tebe rovněž! 

Fikovnice
Fikovnice 15.04.2025, 01:37:52 xxx.xxx.34.2

Bylo to aktuální, je to aktuální a (obávám se), že to vždy aktuální bude…👍

Obrázek
Fikovnice
Fikovnice 15.04.2025, 01:13:52 xxx.xxx.34.2
Buggyra:

Mnoho vakcín je ve fázi testování. Mám za to, že zatím žádná z nich není schválená k použití.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-v-sedmi-zemich-zacaly-testy-vakciny-proti-rakovine-plic-258266
https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/vakcina-na-miru-proti-melanomu-obstala-ve-studii-velmi-pusobive-349937
https://www.zdravotnickydenik.cz/2023/05/vakcina-proti-rakovine-slinivky-brisni-vykazala-prvni-slibne-vysledky/
https://www.stoplusjednicka.cz/slibne-vysledky-mrna-vakcina-proti-glioblastomu-uspela-v-testech

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39849594/

😉 Kéž by… Např. glioblastom je jeden z největších strašáků a svinstev.👎

Fikovnice
Fikovnice 15.04.2025, 00:33:12 xxx.xxx.34.2
Doron:

Naše Lilinka kočky přímo nenávidí. Neumím si představit, že by s nějakou bydlela.

Btw, nemyslí si Lilinka, že je člověk?🤣

Fido totiž ano…

Fikovnice
Fikovnice 15.04.2025, 00:32:09 xxx.xxx.34.2

Tak přeji Bobče, ať je jí líp!!!

Jinak jsem prolítla jen narychlo nějaké příspěvky, a souhlasím s Raduš, že “obyčejné” obstřiky udělá PL v pohodě. Ale netuším, na jaké obstřiky jde Bobča…? PRT…???

Fikovnice
Fikovnice 12.01.2025, 03:10:12 xxx.xxx.32.87
megi-the-pes:

Viděla jste tu konverzaci celou? Asi ne. Vytrženo z kontextu, a to dost hnusně. Ale přesně tohle se dalo čekat (ne od Vás, vím, že jste hodná osoba). 

My víme, co se dělo a kde všude útržky skončily, útržky. 

Je to nějak takhle: “Proč mi teď vyčítáš tohle, dobře víš, že když jsem mohla, tak jsem ti pomohla…”
A eště je to člověk, který pomůže,  i když sám skoro nic nemá.
Typické.

Tak snad už stačí. 

Sarah01: drbte na to, tohle nikdy neskončí. Je asi sto tisíc padesát devět lidí, co stojí za Vámi! 

“My víme, co se dělo a kde všude útržky skončily, útržky.”

Aha, Vy víte… Takže máte přístup ke konverzaci. No comment!!! Nemá vůbec smysl s Vámi diskutovat. Proto, jak sama píšete, čau!

Fikovnice
Fikovnice 03.01.2025, 12:04:47 xxx.xxx.32.111
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 03.01.2025, 10:57:12

Myslím, že Buggyra si užívá (teda tipuji) a brzy se objeví…😉