KK (neregistrovaný)17.06.2025, 16:45:26xxx.xxx.70.25
Zdravím, sousedé se trochu zbláznili a dali nám kolem domu slepice. Mame pozemek kde z jedne strany mame sousedky plot - 4, od domu a z ddalsi strany je to asi 8m.
Sousedka (kde je to 4 m od domu) drive mela 5 slepic ale momentalne to rozsirila na 13 slepic, vybeh je ohranicem nasim plotem. Nám nevadí slepice ani kohout. Ale začíná nam vadit příšerný pach.
vybeh je cca 8x4m, je tam svah a vybeh je neustale mokry, sype tam jako podestylku posekanou travu, kterou tak jednou za týden vezme a hodi dalsi. Ve vybehemu je primo strom, ktery stini cely ten vybeh, tzn. ani to nevysycha. Nosi tam zbytky jidla… Vybeh vetsinu casu vypada jako zablacene misto s louzemi
Z druhe strany 8m od domu sousede dalsí nasadili take slepice - 8ks tzn mame v blízkosti dveří do jidelny a kuchyně 23 slepic.
Vtipne na tom je, že my mame pouzemek 500m2 a nikde zadne misto a tihle maji pres 1400M2 a daji si ty slepice proste k nam.
Jak rikam, me nevadi slepice ale smrad. protože já ten pozemek ani nemohu vyuzivat, tahne tam proste porad zápach, jelikož průvan je v tomhle míste udelany tak, že jde kolem naseho domu.
Těžko říct, když neznáme názor druhé strany a nevíme, jak je to v reálu. Moji sousedi z obou stran mají taky slepice, jedni mají na pozemku taky nechutný bordel, ale že by mně to táhlo až do kuchyně, tak to ne. Zkusili jste se s těmi sousedy nějak domluvit?
Pokud nemá město/obec vyhlášku o omezení chovu hospodářských zvířat, mohou sousedé chovat slepice.
Pokud zvířata netýrají, mohou je chovat stávajícím způsobem.
Takže zbývá domluva. Pokud se nedomluvíte, zkuste do problému zatáhnout starostu a získat jeho podporu. Je ale možné, že majitelé drůbeže Vás i tak pošlou do háje zeleného, no.
Jako logicky, je v zájmu Vás všech, abyste se domluvili. Dobré sousedské vztahy jsou k nezaplacení.
Přemýšlím, co bych dělala já. Proti rušení klidu si vysadíte chvojky, něco na plot, nebo ten hnusný zelený hadr. Proti smradu…to snad nepomůže nic. Když vyhodí sousedi něco do kompostu, který je u našeho plotu, taky to pár dní smrdí, ale jen, když jdem po cestě kolem, nejde mi to až do baráku - je to dál. Stejně tak si myslím, že můžou cítit, když manipulujem(vyvážíme) džber, do kterého tahám řasy z jezera. Když si soused zbudoval včely museli jsme ho požádat, aby úly posunul dál od našeho tenisového kurtu. Tam trochu nechuť od souseda byla, nejsou to jeho úly, ale příbuzného, takže ho sehnat, na něčem převézt atd, prostě pruda, ale nakonec to udělal a celkem rychle. Já jsem mu zase dovolila sundat náš plot aby se dostal ke své fasádě. A realizace mu nakonec trvala měsíc, kdy jsem umírala strachy, aby mi nevycestovaly kočky na cestu🙄Prostě slušně požádat, vysvětlit situaci, nabídnout pomoc s realizací, zbytky pro slepice - třeba aby sousedka posunula výběh někam na druhý konec pozemku.
Ono úplně stačí mít slepice v suchu a nesmrdí. Navíc zastřešený výběh je po všecgh stránkách pro slepice lepší a vlasně i pro majitele. Šlapat v blátě vzniklém z tlejících zbytků a slepičinců je hnus. Možná bych jim to zkusila říct i takhle.
lesnizinka: Já jsem mu zase dovolila sundat náš plot aby se dostal ke své fasádě. A realizace mu nakonec trvala měsíc, kdy jsem umírala strachy, aby mi nevycestovaly kočky na cestu
To by mě zajímalo jaký plot zastaví kočky. Sám je nemám, ale sousedi ze všech stran ano. Věčně máme od nich pocápané auto, zahrabaný trus v záhonech a jiné “radosti ”. Jak je máme odradit od návštěv na našem pozemku?
Myslím, že žádný. Jen naše kočky jsou za jedno strašpytlové, za druhé nějak nešplhají, drží se při zemi. Ale věřím tomu, že když se setmí a všechno utichne, ne přes plot, ale přes předn kamennou zeď přeskočí. Kočky jsou britky, takže takoví líní méďové a plot klasické svařované díly.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 19.06.2025, 21:02:16
Od návštěv v záhonech je odradíte snadno, přes záhony pletivo nebo síť. Já si takhle chráním záhony před slepicemi. U auta můžete použít zakrývací plachtu.
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 19.06.2025, 18:26:31
To je pravda.
A navíc se dá sousedům nabídnout, že jim ten přístřešek zastřeší tazatel. Sepsala bych s nimi nějaký pamflet, že mi od nich jde smrad na zahradu, že v reakci na to jim ten výběh zastřeším, když dodají materiál. Tím budu mít nejen doloženo před úřady, že jsem se VÁŽNĚ chtěla domluvit (první řešení je smírčí cestou), ale navíc budu mít od sousedů podepsáno, že uznávají, že jejich država vypouští obtěžující emise. Pakliže by zastřešení nepomohlo, protože jsou to takoví humusáci, že není šance, je s čím se obrátit na úřady.
Od návštěv v záhonech je odradíte snadno, přes záhony pletivo nebo síť. Já si takhle chráním záhony před slepicemi. U auta můžete použít zakrývací plachtu.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 20.06.2025, 09:14:13
Hele a prostě tam -nějakou dobu tomu obětovat - číhat a jak se objeví, tak sprcha hadicí. obejít pozemek a protože nemají prý rády citrusovou vůni, tak si koupit éterický oleje a tím ovonět hranice pozemku, máma dávala do záhonu pepř.
Chápu, že se vám nechce dělat opatření, ale věřím, že trávit a nechat je tak hnusně umírat nechcete, a tohle není nějaký velký náklad. Třeba by to za zkoušku stálo?
Jen podotknu, že ty citrusy neplatí, tak do toho neinvestovat zbytečně, protože mám doma citrusové svíčky i olejíčky(na zimní období) a kočky u toho v pohodě doma chrápou.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 20.06.2025, 09:14:13
No jestli to nechcete řešit vy, tak to nikdo jiný nevyřeší. I to stražení jedu bude vyžadovat od vás nějakou aktivitu, navíc když vám na to někdo přijde, může se stát, že bude dost aktivní onen dotyčný, protože to přeci jen jednoho rozezlí trochu víc než pár pohnojených záhonků…
Sepište petici na zákaz volného pobíhání zvířat v obci a jestli to obec vyhlásí, pak volejte starostovi, že to sousedi nedoržují, zajistěte odchyt a vratku sousedům nebo přesun do nějakého útulku (budete muset za umístění nejspíš zaplatit), pokud sousedi opakovaně nechají pobíhat, podejte podnět, no ale v každém případě se budete muset připravit na nějakou akci ze své strany, to bohužel máte smolíkof. A jestli se k těm pobíhajícím kočkám nikdo nepřihlásí, tak ani nebude koho popotahovat.
Ještě se můžete přestěhovat. Třeba do Íránu, tam teď dost omezují psy, třeba tam s kočkami také dělají krátký proces. V Íránu bývá touhle dobou moc pěkně, stačí cmrndnout vodu vedle baráku a melouny porostou samy. Teploučko, sluníčko, člověk se může kochat pohledem na oblohu na přelety různé techniky…