Dobrý den, poradí mi někdo, jak správně řešit? Volala mi sousedka moje hodná, že se tam k nim nastěhovala kočka a přinesla pět koťat. A já bych ráda, aby to celý našlo nějaké řešení. Mám představu se obrátit na nějaký spolek-útulek - domluvit odchyt-kastraci a zajištění těch koťátek? Vy co se v tom pohybujete - najdou se dneska ještě spolky, které do toho půjdou, budou mít zájem to řešit za svý aktivní účasti-ten odchyt? Na tu kastraci bych určitě přispěla. Máte typ na nějaký spolek - útulek - středočeský kraj Slánsko, Kladensko, Rakovnicko?
PROČ FURT ČTU MORAVSKÁ BAGETA místo badgeta? Pokaždý, když přejedu oko přes tohle téma mám tam bagetu 😀 I teď, když obědvám, takže z pocitu nenažranosti to nebude 😀
Odpověď na příspěvek uživatele Arosek z 28.08.2023, 12:02:21
Jooo cesta domů autem - to je relax. Pes vytuhne, vypne se a z auta vyskakuje s výrazem: "CO budeme dělat?"😀
Já pořád sním o tom, že jednou přijde jiný dotaz, dotaz člověka, který si chce pořídit toho ohaře, proto, že mu učarovala jeho povaha, jeho schopnosti a bude se ptát, co obnáší, vychovat z něj dobrého psa a jak by tak nejlépe měl vypadat režim toho psa i když nebude dělat lovečinu. Člověk, který bude srozuměn s tím, že prostě je to lovečák a že i když tu lovečinu dělat nebude chtít, tak že určitou fází výcviku prostě bude muset projít, aby ten pes mohl svobodně žít a dýchat bez toho, že by ohrožoval na životě sebe, okolí, zvěř. A ne, že se bude ptát, jak moc hrozí, že lovecký pes bude mít zájem o zvěř.
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 28.08.2023, 11:02:05
Ano - dobře vychovaný ohař je nádhera, ale stojí to spoustu práce, musí to člověka bavit a musí si s tím opravdu pohrát, ne psa zlomit, ale naučit ho, co to pravý ohař je.
Když už tady ve vedlejším vlákně bylo zmíněné Pejskárium, mohl by se zadavatelce velmi hodit - i proto, že Radecha tam zmiňuje věc, která často lidi vůbec nenadane, že lovící pes, který není pod kontrolou může velmi snadno způsobit velký neštěstí a majitel se posléze nedoplatí.
Odpověď na příspěvek uživatele Runda19 z 28.08.2023, 09:36:55
Tak pak to chce najít pesanovi nejdříve jednoho slušně se chovajícího, vyrovnaného a hodného psa, který nebude řešit, to jak se chová Vás pejsek. Když byl můj první ohařík po napadení pitbulem, hodně často jsem chodívala na procházky tam, kde jsem mohla potkat pána s postarším, důstojným ridgebackem. Pánovi jsem vysvětlila, co nás potkalo a zeptala se, zda se můžu na chvíli připojit, jen tak jsme šli, klábosili, ridgeback vždy zpočátku blahosklonně kouknul na to moje jelítko, který mělo tendence dávat najevo, že “jako já se nebojim” a pak jsme šli na pohodu, psi si čichali , po čase se můj ohař uklidnil a trošku sám stál o komunikaci. Začali jsme taky znovu chodit na cvičák , aby si ochodil větší počet psů, na psí pochod , kde jsme míjeli opravdu různorodá plemena, a tak. prostě jsem se rozhodla, že to musíme ochodit. Takže pro začátek jednoho, pak víc klidných kámošů, nic neřešících- možná zpočátku opačné pohlaví, aby pes nemusel řešit rivalitu. A pracovat na tom. V provozu běžném - vidím-li psa, tak ve vzdálenosti, kdy mě pes ještě vnímá, si ho dám k noze, dám mu nejlépe sedni a psa -pokud je klidný - necháme projít. Pokud druhý pes sám vyvádí, tak s povelem k noze prostě mizíme. Psu být co největší oporou a pilovat, pilovat, pilovat.
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 28.08.2023, 08:43:03
V mým bývalým bydlišti v Prahé na sídláku si ho pořídila mladá slovenská dáma. …….. Bylo to nejdřív ňuňu štěňátko, posléze zoufalá panička a následoval zoufalej pes na elektrice. O těch očích a jejich chorobách a volné kůži a chorábách kůže se tu někdo zmiňoval?
edit jsem si vzpomněla na basseta maminky mojí bývalé kolegyně. Co času oni strávili pobíháním po Riegráči v Prahé, kde jim pes vždycky vzal kramle, ty nervy…. jestli ho něco přejede…. S malým dítětem to prý byla vyloženě výhra, ho tak jako venčit.
Jsou výjimky potvrzující pravidlo a když už si jako nezkušení takhle naloží, tak to vezmou jako výzvu a zamakají….především na sobě, a pak na vztahu se psem.
Ale takových je bohužel málo. Pak vidíte ohaře na metrovém vodítku, věčně peskované, s nemožností si čuchnout ani k cizímu psovi…ba co víc, nevyběhané a nezaměstnané, a to je pro toho psa daleko horší.
Jediná výhoda toho všeho je, že pes i přes tohle všechno svého pána miluje a maximálně vám zdemoluje byt…kůň například odpoví silou, která vás může stát i zdraví.
No právě, a protože je to moje srdcovka, tak za ně neustále bojuju, aby se lidi nejdřív probrali informacema, aby si zjistili. Ohař je úžasný pes, ale potřebuje dostat to, co potřebuje. A když si člověk sáhne třeba pro toho němce a pak se nestačí divit, protože tam je ten tah na branku opravdu vysoký, přeci jen jsou pořád víc v rukou myslivců, než výmar, nebo pižla. Ale prostě pohled na ohaře na vodítku, nebo ještě hůř na těch kšírách protitahacích, bez možnosti upustit tu šílenou hromadu energie, kterou disponují, aby dokázali pracovat hodiny na velkou vzdálenost. Vždyť i naše min. dvanáctiletá útulková vižla jede jako namydlenej blesk, zvládne dvě hodiny v lese ráno, další hodinu a půl odpoledne, dá si plovací siestu, kdy ji nejde dostat z vody, protože má tu výsadu stáří a smí předstírat, že sluch už definitivně ztrácí 😀….. Mladý ohař, to je dělo, je to Porsche co má nadupanej motor, k tomu vysoce inteligentní mozek, chuť do práce, vynikající čuch, a vlohy pracovat. A tohle skončí na vodítku? ☹️ Je mi líto i toho baseta ve vedlejším vlákně.
Odpověď na příspěvek uživatele Agana z 28.08.2023, 07:54:14
No ale CO je odpolední venčení? Půjdete do lesa, na louky? Stopovat, cvičit? Na jak dlouho? Na dvě hodiny? půjdete s ním dělat barvu?
No vám asi nebude vadit lovecký pud psa na krátkém vodítku, ale tomu psu to vadit bude, že celý živost stráví na krátkém vodítku, víte? Není to pekinéz, je to pes lovecký, stopař. A velmi dobrý stopař.
Odpověď na příspěvek uživatele Agana z 28.08.2023, 07:42:49
Co je odpolední venčení venku?
Jaký by byl režim psa?
Je to lovecké plemeno, víte, že když chytí stopu, je to slušný vytrvalec? Že je zapotřebí pracovat s jeho loveckým pudem? Budete to umět, nebo skončí na flexině, případně s elektrikou kolem krku, a to jen proto, že prostě bude poslouchat své vlohy, které do něj byly vkládány po staletí?