Buggyra: Tak jsme měli v neděli zase závodky 🙂
Přijelo krásných 7 dětí a 7 dospělých (resp. začátečníků a pokročilých) a opět zápolili v parkuru (tentokrát volba dráhy v limitu minuta a půl, kdy překážky byly podle obtížnosti obodované, a jezdci sbírali body překonáváním). Chytré a šikovné děti, které strategicky vymyslely okruhy, v kterých vyzobaly hodně skoků (každou překážku bylo možné skočit dvakrát), měly nasbíráno kolikrát víc bodů, než dospělí, kteří kroužili po celém kolbišti a vybírali si nejlépe obodované skoky 🙂
V jízdě zručnosti měli ze sedla projet “myčkou”, přetáhnout za koněm po zemi pytel se senem (ze sedla, na laně) - zde se tedy od loňska, kdy v jednom kole byl tento úkol zařazen, mnozí úžasně zlepšili (mj. i naši zástupci 🙂), projet bez vedení koně rovný úsek (otěže položit na krk, vodič musel položit vodítko koni též na krk) - s tím měli překvapivě někteří celkem významné problémy (buď se jim to okamžitě zabořilo hlavou do trávy a nebo to začalo zdrhat), a potom fakultativně buď ze sedla nebo ze země otevřít (a nejlépe i zavřít) branku. Nikdo branku nezavřel, všem stačilo ji jen rozrazit, nikdo nechtěl časový bonus (kdyby branku i zavřeli, odečetlo by se jim deset vteřin od výsledného času - asi to bylo málo, protože výsledné časy většiny účastníků se pohybovaly kolem dvou až tří minut…. měla jsem dát odečet půl minuty, to by se aspoň někdo snažil 🙂). Za tímto úkolem měli slézt a dovést koně na modrou plachtu, na které měli za přítomnosti všech čtyř kopyt na plachtě předvést alespoň jeden couvací krok (všichni splnili! - překvápko). A na závěr ve vyznačeném místě zastavit, nechat si podat postupně všechny 4 nohy koně, a šup do cíle. Největší problémy dělala kupodivu jízda bez vedení, a již ne tak kupodivu tažení břemene. U branky byl často problém s tím, že koně odmítali dojít tak blízko, aby jezdci dosáhli a mohli do ní drknout, aby se otevřela 🙂
Závěrečnou disciplínou byly klasické barely do trojúhelníku. Za mocného povzbuzování se několik tradičně spíše klidných jezdců celkem odvázalo a i jejich rozvážnější ořové předvedli pěkný závěrečný galup do cíle.
Ale na příští finálové kolo v září mám připravenou vychytávku - volbu dráhy u barelů, tam to bude zajímavé.
1) parkurek 2) couvací plachta 3) myčka (mirelonové tubusy) a branka 4) tažení strašidelného bílého pytle po zemi od jednoho barelu k druhému 5) barrel race
Jenom šťouravá poznámka - já vím, že jenom sranda match, ale za mě z výchovných (i jiných) důvodů by měli mít přilbu i dospělí.