mně se líbí, mastnáčku, jak neustále podsouváte nějakou teorii a školu jako důvod mého podle vás mylného přesvědčení.
možná se to trochu změnilo, ale když jsem před hodně lety studovala, tak jsem k ovcím dostala takovou tenoučkou brožurku od schoku a to bylo z veterinárního vzdělání v této oblasti všechno, konec, tečka, vzděláno.
s tetanem je to tak, že velice záleží na místních podmínkách, něco třeba jako ta enterotoxemie. můžete žít tam, kde to není a pak se vakcinaci smějete, nebo třeba neodchováte ani jehně a vakcinovat musíte
no a já jsem malé přežvýkavce dělala v oblasti, kde prostě tetanus byl a to tak že i ty děsně odolný psy jsem potkala jednoho dva do roka v malinkaté smíšené praxi. přitom v Praze je možný potkat veterináře, co tetanus u psa v životě neviděl. no a zároveň v té oblasti bylo hromadu drobnochovatelů, pro která ta zvířata byly mazlíčkové, sekačky nebo sekačka s domácím mlékem, ale spíš to mělo jméno než ušní známku a tam prostě vakcinace proti tetanu dávala veškerý smysl a něco někde zašívat nebo kastrovat bez cloteanu taky nebyl úplně dobrý nápad.
ne, nenaučila mě to škola, ale škola života.
jo, další věc. očkovací schemata nejsou univerzální právě proto, že rizika nejsou univerzální.
ale jo, myslete si klidně, že si to myslím JEN PRO PRACHY
hlavně ta zvířata se dokáží zranit ani nevíte jak a ráno je ve výběhu koza, co má vemeno roztrhlé od vrchu až ke struku, nikde ani kapka krve a prostě nezjistíte, jak se to té krasavici povedlo.
Odpověď na příspěvek uživatele nojo z 30.11.2023, 21:30:58
není to teorie, je to prostě určité riziko, které chovatel buď chce podstoupit nebo ne. jak jsem řekla, když toho máte stovky tak vám to asi žíly netrhá, mazlík doma už vás bude štvát, když kvůli tetanu půjde pod nůž, protože dětem se to blbě vysvětluje.
Mastňáček má pravdu, dospělý přežvýkavec, tetanus dostane asi tak jedno zvíře z pěti set, možná ani ne. Kde by k němu přišlo? Mládě může dostat tetanus pupečníkem ze znečištěné podestýlky. Někdy se to stát může, i když se pupečník dezinfikuje. Jenže pokud vím, očkuje se vě věku kolem 3 měsíců a na tetanus mláďata umírají kolem jednoho měsíce. Tak k čemu tedy to očkování je?
normálně jak člověk, dostatečně hluboká rána plus spory, které jsou různě v půdě a hnoji.
no a vtip toxoidových vakcín je v tom, že protilátky očkovaných matek jsou v kolostru. proto se proti enterotoxémii očkují březí, koneckonců.
Odpověď na příspěvek uživatele Ivus z 28.11.2023, 13:52:13
„Loveckým psem se rozumí pes loveckého plemene uznaného Mezinárodní kynologickou federací (FCI) s průkazem původu, který složil příslušnou zkoušku z výkonu.“ Pes loveckého plemene se tedy stává „loveckým psem“ absolvováním příslušných zkoušek z výkonu, jež splňují podmínky stanovené vyhláškou MZe č. 244/2002. Zkoušek z výkonu loveckých psů a soutěží se u nás mohou zúčastnit všichni psi loveckých plemen s platným průkazem původu vystaveným plemennou knihou členských států FCI, kteří jsou zapsáni v plemenných knihách ČR nebo členských států F. C. I.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 27.11.2023, 19:31:58
tetanus lze léčit, zásadním problémem u přežvýkavců je ale bachor, ten to hodně komplikuje. ono totiž když je obrna žvýkacích svalů, přežvýkavec jaksi nemůže přežvykovat a ten baćhor pak zlobí a má tendenci to zvíře topit bachorovou tekutinou.
plus teda u léčby tetanu se bavíme o několikatýdenní hodně intenzivní ošetřovatelské péči. s norou jsem se prakticky nevyspala a nevím, jestli bych podobnou duševní a časovou investici poskytla jinému zvířeti než psovi nebo případně kočce.
na zlý kluby a politiku teda já nevěřím. když jsem byla chovatel, tak mi teda nikdo do ničeho nekecal a členských schůzí jsem se neúčastnila ani jednou. tolik k politice.
Podle polských vědců a netroufám si jejich studie zpochybňovat. Takže kopíruji:
Kříženec – super plemeno?
V roce 2015 tým vědců pod vedením prof. Wiesława Bogdanowicze z Muzea a zoologického ústavu Polské akademie věd ve Varšavě zveřejnil výsledky výzkumu kříženců, z nichž vychází obraz křížence jako samostatného plemene - ve skutečnosti super plemene. Ve studii se uvažovalo o toulavých psech a ukázalo se, že nejde o směs různých plemen psů, ale o samostatné nezávislé genetické plemeno, které je nejblíže divokému předkovi - vlkovi. Vzhledem k tomu, že tito psi žijí svobodně a mohou se volně křížit, v přirozeném výběru zůstávají pouze ty nejlepší geny. Tito psi jsou extrémně odolní vůči chorobám, mají lepší čich a reprodukční systém a jsou inteligentní a přátelští k lidem, protože jim to umožňuje získat potravu a přežít.
Ha, co teď napíšete?
Ha. pletete si pojmy
Ano, tam, kde je dostatečně velká populace toulavých psů z nich opravdu vzniká cosi jako plemeno, landrace, koneckonců velká spousta současných uznaných plemen nevznikla ze vzduchoprázdna ale právě jen uznáním takových místních psů.
problém je v množení - ne existenci - psů, kteří jsou “čistokrevní bez pp”. to v podstatě znamená, že jejich producenti z nějakých důvodů nesplňují ani ty mnohdy minimální nebo téměř žádné požadavky na chovnost, které se vyžadují od rodičů papíráků.