Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 07.04.2025, 16:05:29
Jj, potvrzuju a dneska to šlo.
Roztomilý to ani není.., on se prostě naučil reagovat na určitou souslednost pohybů.
Při dlouhodobém odložení to nevadí, on se z lehu nezvedne ani mi nejde naproti, prostě si ze sedu lehne, protože je to startovací pozice k přivolání a pak čeká.
Odpověď na příspěvek uživatele Kilian z 06.04.2025, 22:15:02
Nepomáhat tělem.., proto jsem chtěla ( a jestli nám to půjde budu) cvičit spíš podle nároďáku, kde jsou posunkový povely. A za to, že se mu nebudu dívat přímo do očí mi snad nikdo nic říct nemůže si myslím.., on to je ten impulz, zastavím se, otočím se na něj, koukneme se do očí a on se připravuje..
Těžký to s ním nemám, on je miliónovej pes, kdybych měla nějakýho super sporťáka stejně bych jeho energii nestačila a takhle mám aspoň výmluvu že “holt briard”.😀
Odpověď na příspěvek uživatele Kilian z 06.04.2025, 17:58:30
Tak moc gratuluju🙂!
On řve odjakživa, znám ho od dvanácti, je to fajn chlap, to je taková sranda..🙂.
Ony jak byly v IPG ty různý změny, tak se to všem plete…, teda mně ne, protože jsem to neznala.
To slovní odlišení je dobrej nápad. Ale on Fram primárně reaguje na gesta a postavení těla, mnohem víc než všichni moji předchozí psi, je to jako by to měl vrozený. Takže když před ním v nějaký větší vzdálenosti stojím a koukám na něj naučil se, že bude přivolání, přivolání se v HB dělá z lehu, tak on se na to připraví.
Ale přivedlas mě na myškenku, že bych mohla nějak odlišit ten svůj postoj, třeba trochu odvrátit hlavu nebo tak něco.. Díky🙂!
Pak si musím dávat velkej pozor při chůzi u nohy. Mám psy naučený, že třeba při přecházení silnice nebo na nějaký úzký nepřehledný cestičce, udělám takový gesto, otevřenýma dlaněma máchnu podél těla dozadu, a říkám “ zapaty” aby se zařadili za mě. A když Framík tenhle pohyb uvidí , tak to udělá, takže při poslušnosti nesmím zapomenout mít ruce spíš v pěst.
To jsou takový blbosti, co by člověka vůbec nenapadly.. Třeba Dorouš to vůbec neřeší, ten reaguje spíš na slovní povely.
Framík asi bude nějaká prastará psí duše, co provázela lidi, když jěště neuměli mluvit.🤣
Fram mi opravdu překvapivě odpustil, takže dobrý, přihlásili jsme se, případnou ostudu určitě přežiju🙂. Náš vycvikář byl dnes z naší zkouškové skupiny poněkud zoufalý a pořád křičel, všichni jsme se tam motali jak nudle v bandě.🤣🤣🤣
Fram si začal v odložení v sedě lehat, sedí sedí a jak se k němu otočím čelem a zastavím se, tak si vzorně rychle lehne a čeká na přivolání. Tak jsem se rozhodla, že odložení vleže nebudu teď vůbec dělat, až na zkouškách, ono se mu to plete.
Chodí s námi ještě jeden briard, je o rok mladší, o patnáct kilo lehčí, tím pádem takovej pohyblivější a je moc šikovnej. Kluci se mají rádi. Pán s ním běhá takový dálkový běhy s různýma překážkama, tak mi nabízel, že bych mohla běhat taky.😂😂😂
Jednou to bylo až exceletní, jednou zoufalý a teď naposledy tak na hraně. Situaci jěště komplikuje, že neumím chodit rovně🙂).
Při odložení v sedě si Fram lehnul, to nikdá neuděkal, nechtěl si nechat zkontrolovat čip a uskakoval, to by mě teda nenapadlo protože bázlivý není a je i takový kontaktní.