Tak předně je otázkou, jak byl dotaz na sousedy formulován.
Na otázku? “Nebude vám vadit, když budeme chovat slepice?” málokdo odpoví ne, je to jak formulací dotazu, tak i představou, jakou takový dotaz vyvolá - pár kousků drůbeže na zeleném trávníčku. Těžko si někdo představí, že na 15 m2 někdo nacpe 17 zvířat a nebude je pravidelně čistit, aby neobtěžoval okolí (zvlášť když se tak pěkně ptal). Ale kdyby se zeptala stylem, hele, mám tu prostor a chci tam nacpat slepice, ať se o to nemusím starat, odpověď by byla zcela jistě jiná.
Druhá věc je stav chovu.
Pokud má někdo 15 slepic a dva kohouty na takovém prostoru, měl by se o ně dostatečně postarat. Čím větší koncentrace zvířat, tím víc péče. Sám mám na 20 m2 10 slepic, včetně kohouta a občas samozřejmě odchov. K nim tam mám ještě 9 párů holubů, opět včetně odchovů. Holuby mají možnost celodenního proletu ven z voliéry. Slepice mají prostor členěný, mají dvě krmítka a mají klid. Já ale musím každý týden, nebo dva, jít a celou voliéru pořádně uklidit. Tato chovatelka by tedy měla uklízet klidně i dvakrát týdně, aby její chov nesmrděl.
Otázkou je, nač někdo potřebuje 2 kohouty a 15 slepic. Nedává to smysl. Produkce 15 slepic je strašně veliká a pokud bych chtěl dva chovné kmeny, mám dva kohouty a osm slepic, ne 15. Na 15 slepic mám tři, nebo čtyři kohouty, abych měl jistotu, že jsou všechny slepice oplozené.
Takže určitě není chyba se ptát sousedů. To naopak. Chybou je spíš nereflektovat stížnosti na zápach, nebo na ně reagovat stylem, že na dotaz odpověděli ne, tak ať teď mlčí. Teď by se měla chovatelka zamyslet, zda nemá zvířat příliš na takovém prostoru a zda jim věnuje dostatečnou péči. Prostě by měla svůj chov přehodnotit a upravit, aby jí vyhovoval a neobtěžoval sousedy.
jejdanánku, co to? Kdo to? Proč to? 😲Už se těším, až tu někdo bude psát, jak mu to slípky baští o sto šest a pořád žádné vajco 😄 A že se jistě najde “chovatelů”, kteří to svým svěřencům koupí🙄
Odpověď na příspěvek uživatele lupus4 z 27.02.2025, 22:42:39
Nebojte, chci je jen tak pro radost pár slepiček s kohoutkem, celkově do 10 kousků celkem. Přesný počet uvidím po postavení ubikace v plánu je na malou OSB desku, takže něco kolem 1 m2 (nemýlím-li se). Teď jsem ve stádiu plánování - prohlížím vybavení a sbírám informace. Zaujalo mě to zateplení, tak jsem se doptal.
A pro JardaPecival - jak tak brouzdám a hledám, tak na youtube jsou videa, kde jsou i křepelky na pohodu. Jeden kamarád mi poradil v odchovně pustit potichu rádio, když se člověk vyvaruje náhlým zvukům, prudkým pohybům a občas kuřata vezme do ruky, jsou pak klidná, tak by to mohlo platit i na ty křepelky.
Ne nic takového jsem vůbec nepsal. Ten produkt se jmenuje Vápenný grit pro holuby ale dává se i papouškům i drůbeži. Holubi se samozřejmě nepopelí.
J5: co píšete je pravda, ale to moje je také pravda. Prostě grit nasypaný v písku pomáhá zbavování čmelíků popelením. To mi nikdo nevymluví to je prostě fakt. Jasně že to není jeho primární funkce, to je doplnění vápníků ale také tak funguje.
Teda chovám exoty, holuby i slepice a ještě jsem neviděl ani jedno zvíře se popelit v gritu.
Ono už to označení slovem “popelit” vypovídá o tom, že ve štěrku to asi nebude, že. Slepice se popelí, jak bylo psáno výše, v jemném prachovém materiálu (popelu 😲, vysušené zemině - tu mají velmi rády, křemelině nebo asi ideálně v kombinaci zmíněných) a ano vezmou zavděk i jemným pískem, nemají-li jinou možnost. Z této zkušenosti (očividně ne jen mé) plyne, že popelení v gritu je nepravda.
Odpověď na příspěvek uživatele holubar z 28.02.2025, 09:16:27
Díky moc. Tak taky nebudu zateplovat, ať se holky otužují 😉 Chemii taky neholduju, co jsem četl na exotech, jak jedna paní krmí andulky asi 30 různými přípravky, přecházel mi zrak. Já jen občas přidávám oregano, či česnekový olej holubům i drůbeži a holubi dostávají sůl do koupele párkrát do roka, když jsou zavřeni, jinak se mi chodí koupat do jezírka🤭
Moje slípky mají neustálý přístup ke směsi pro nosnice a přidávám šrot obilovin smíchaný s odřezky zeleniny/zeleným a přidávám kvasnice/proteinový koncentrát. Do té směsi občas přidám kuchyňské zbytky, drcené kosti, máčené pečivo a naklíčené zrno. Tuhle směs mají do vyzobání, v teplých měsících 2x denně (aby to nezačalo kvasit, to by byl problém). S hlodavci problém nemám a ztučnění taky nesleduju. Ano starší slepice mají nějaký tuk, ale vajec mám stejně na rozdávání 😀
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 28.02.2025, 08:46:26
Pečivo není pohroma, jen se musí podávat s rozumem 😉 Ale zchutňuje směs, tak si slípky líp pošmáknou. Taky občas přidám namočený pečivo se šrotem a kvasnicema, nebo přidávám trochu strouhanky do míchanice (tu dostávají i exoti a vrhají se na ni, jak v hororu od Hitchcocka🐦🦜🦉)
Odpověď na příspěvek uživatele holubar z 27.02.2025, 20:52:36
Jen se doptám, zateplení klecí polystyrenem jste ponechal? Plánuji též vybudovat takovou klícku, kdy by měla být část otevřená a část uzavřena, asi v poměru 6:4. Přemýšlel jsem právě, zda tu zavřenou část zateplit.
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 26.02.2025, 09:25:27
U nás se vždycky nějaká slunečnice vysemení z krmítka. Když mám pocit, že žádnou nevidím, pár semen z krmení vytáhnu a rozhodím a vyrostou a docela pěkný, široký úbory. Ty okrasný, co se prodávají bývají rozvětvené a kvetou drobnějšími květy.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 24.02.2025, 09:16:25
Jj, to jsem taky zaregistroval. V tomto případě dává smysl riziko i investice, šlo o zachováni genofondu české husy. Ale ne každý máme na dvoře vzácná zvířata, která si výjimku zaslouží. Tak to bohužel je. Víme, že jsou lidé schopni vydávat nejrůznější křížence za chovné čistokrevné kusy, však je tu o tom i vlákno 😉
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 23.02.2025, 22:08:41
Smrtnost je vysoká, léčba nákladná a šíření choroby rychlé. Pokud by chtěl chovatel své cenné kusy zachovat, musel by zabránit možnému šíření choroby, zaplatit nemalou částku a doufat, že něco přežije. Myslím, že i pro ty slepice je lepší utracení
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 20.02.2025, 08:45:00
Je to tak. Třeba seno, je udáváno, jako velmi častý zdroj ucpaného volete. Dovedu si představit, že jemný grit se do toho zamotá a vytvoří ucpávku rychleji. Ale samotný grit tu možnost úplně asi nemá. Myslím, že i to je důvod existence řezačky na kopřivy 😉