Aktuálně: 2 664 inzerátů263 532 diskuzních příspěvků19 194 uživatelů

Příspěvky uživatele

Horsana

Horsana
Horsana 14.11.2024, 20:32:30 xxx.xxx.18.222
»
Odpověď na příspěvek uživatele Leithian z 14.11.2024, 20:05:14

Oni už teraz von dobrovoľne nejdú, je im už zimka, ale keď bolo ešte pred pár dňami na slniečku 14 °C, tak sa slnili, nejaký čas, čo bolo fajn, aspoň som im stihla vyčistiť a nachystať lože.

Horsana
Horsana 14.11.2024, 20:23:24 xxx.xxx.18.222

No, kto má dobrého hucula, nepredá, lebo kto má dobrého hucula, nemá dôvod ho predávať, je to kompletný balíček 🙂

Plemenníka na Sihlu kúpili za 5000 eur pred 2 rokmi z PL, ale už si jazdia brať do Poľska sami krv, heh, po istých skúsenostiach.

A samozrejme súdruhovia z Topoľčianok by pri huculovi nad 140 cm a robustnom asi zamdleli, zvlášť ak by mal nejaký znak. Kone takého typu sú v dobrej kvalite v Rumunsku. 

Ženy drahé, stala sa mi divná vec a strašne ma to škrie.

Na pozemku mi totálne zblbla už tretia fotopasca a ja neviem, čo si mám o tom myslieť.

Prvá zblbla v marci, pričom verne slúžila v Kojšove bez problémov, hneď, ako som ju priniesla a to som ju dala  mimo pozemok, tak sa proste zbláznila a začala natáčať video každú minútu. Druhú som si kúpila pred mesiacom, tá zas po 1 dni prestala snímať úplne a tak som, úplne zúrivá kúpila ešte jednu a tá zblbla úplne presne, ako tá prvá!!! Akurát že ja už som tak strašne chcela vidieť Mysteriózne zviera, že som ju aspoň nastavila do režimu iba fotka, aby sa nevybila.

Nastavené sú správne.

Môže za to blízke vedenie vysokého napätia? Nikde som sa nedopátrala nejakého problému, veď fotopasce sa používajú aj v meste a bárskde.

Alebo mám pod nohami jaskyňu s kryptonitom, alebo proste zase raz divná energia z planiny?

Horsana
Horsana 14.11.2024, 20:12:03 xxx.xxx.18.222

Saga, to je mi ľúto, malá mini vyšetrenú priedušnicu, kvôli kolapsu?

Po vytrhnutom zube vždy ostáva veľká medzera, preto je nutné brúsiť ten spodný zub, ktorý ľahko prerastie, lebo už nemá antagonistu, o ktorý sa otiera.

Mno, z niektorých rád úplne žasnem. Ale pokiaľ je upchatý krčný úsek pažeráka a je to miesto vidieť, jemná masáž smerom k žalúdku vie pomôcť. 

No stále platí NIČ PER HUBA, ani vodu, nič, hrozí riziko aspirácie do pľúc!

Ale..éééhm…ako dofrasa sa uvoľňuje pažerák?? Zvlášť ak jeho distálna časť je tvorená hladkou svalovinou?? 😲

Horsana
Horsana 14.11.2024, 19:42:11 xxx.xxx.18.222
»
Odpověď na příspěvek uživatele Daja z 14.11.2024, 04:35:42

Tajomstvo podobného záchodu som už riešila, neúspešne, domáca mačka to nebola, trus bol totiž nezahrabaný, no vo vyhĺbených jamkách.

A mno…čo je toto, podľa vás?

Mačka divá? Líška?

Je možné, že líška nezožerie všetko krmivo naraz, ale 4 x počas noci sa k nemu vráti?

Alebo Mr. Fox sú 4 rôzne líšky? 😲

Obrázek
Horsana
Horsana 13.11.2024, 21:56:19 xxx.xxx.18.75

Tým som chcela povedať, že aj Dar má muránsku matku, dokonca tiež  Gurgulu a že som vedela, prečo z nej chcem žriebä.

Už len kvôli tomu kusu histórie, ktorý si v sebe malý tučko nesie 🙂

Horsana
Horsana 13.11.2024, 21:52:44 xxx.xxx.18.75

Hello, včera som si z hrôzou všimla, že jednému z brojlerov vyteká zo zobáka voda, zrejme zmiešaná so slinami. 

Budú mať 6 týždňov, žerú iba zmesku, žiaden domáci odpad, majú grit, chodia von, kde občas niečo uzobnú, ale veľa nie a teraz im je aj zima, lebo oni nevydržia toľko chodiť, ako drbnuté biele nosnice. Na podstielku majú slamu a piliny.

Úbožiatko má oproti ostatným štyrom zväčšený hrvoľ, ktorý obsahuje zas len vodu (zatlačila som viac pri masáži a prosto vychrstla von), jeho obsah nepáchne, neobsahuje čiastočky krmiva, nemá špinavé perie, atď.

Brojler normálne prijíma krmivo, len sa trápi s tou vodou, je trošku menší než zvyšok a trošku skôr sa unaví, inak som si nič hrozného na ňom nevšimla.

Včera dostali čierny čaj, už pár dní dostávajú teplú vodu (jasne, do rána vychladne).

Nejaký fígeľ, ako mu sám človek dá sondu do hrvoľa? Zabaliť ho do niečoho, do rukáva, alebo tak? Treba ho aj držať dolu hlavou keď ho masírujem?

A ehm, u nás je hypermangán zakázaný už veky, čím ho nahradiť, ak ho nemám? Teda, niekde ho mám, ale kým ho nájdem…stačí nejaký harmančekový čaj? Alebo repík?

Neznášam, keď mám bantovať vlastné zviera, eh…oni medzi sebou stále komunikujú a stačí, že jeden zapiští a už je zvyšok z toho paf. A mne ich je hrozne ľúto. Preto som ho aj nevzala na kliniku, lebo transport a vlastne ani neviem, aké majú naši vtáčkári ubytovacie priestory pre pacientov, to najprv musím zistiť.

Brojlery nie sú jedlé, takže žiadna liečba sekerou, ok?

Vďaka!

Horsana
Horsana 13.11.2024, 21:22:22 xxx.xxx.18.75
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 13.11.2024, 20:46:55

Jj,  teda tým ako sa vydaril predčí polosestru a po zásluhe som mu zatiaľ nechala vajcia.

A ako roček vyzeral ako zakrslá chlpatá deka, heh.

Je teraz u nás jedna 22 ročná hucula, náádhernej zlatoplavej farby, mohutná, vysoká, s dobrou dĺžkou chrbta (aj dospelý sa zmestí), 22 ročná a to človek proste len slintá, je z HU, ale keď doniesli od nej pas a otvorila som ho, tak jasné, Gurgula a jej matka mala muránsky pôvod.

A to si človek len vzdychne nad  kamiónmi plemenného materiálu, čo skončil na jatkách a úprimne, nechápem, prečo si nechali na Muráni to, čo si nechali :/

Horsana
Horsana 13.11.2024, 21:12:57 xxx.xxx.18.75

Môžem sa vyjadriť k tomu hounu - fotopasca u mňa potvrdila, že pôvodcom takejto značky je líška, nachádzala som totiž veľmi podobné darčeky na kameni pri miske, kam som jej dávala krmivo.

Celé mesiace som bola v tom, že mi chodí na žrádlo na pozemok kuna (mno, tá možno tiež, lebo som ju raz počula vyjadrovať nesúhlas, že som ešte tam), ale v skutočnosti takéto značky necháva líška, pekne na kameni, na vyvýšenom mieste, často na križovatke cestičiek, hranici územia, atď.

Horsana
Horsana 13.11.2024, 14:40:51 xxx.xxx.234.90
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 11.11.2024, 22:33:10

Eh, ja som prestala jesť kuracinu…

Horsana
Horsana 11.11.2024, 11:54:25 xxx.xxx.51.17

U nás je protokol 16 hodín hladovka a 4 hodiny pred vyšetrením sa odoberie voda.

Na to bacha, na tú vodu, tú treba fakt odobrať, ak sú napájačky, tak vypnúť, alebo zakryť,  hladina vody v žalúdku tiež znemožní vyšetrenie, niekedy sa dá vypustiť sondou, ale je to ďalší oser, lebo sa kôň musí sondovať, niekedy opakovane.

Odporúča sa aj do prázdneho boxu dať košík, pretože niektorí kone si zožerú vlastný trus a ten znemožní vyšetrenie žalúdka.

Nič sa koňovi nestane, to bez obáv.

Po zotavení sa zo sedácie dávame najprv nápoj z granúl, potom namáčané seno v malých množstvách, ale často, alebo kašu zo senných peliet a potom už večer normálne kôň ide na podstielku a žerie čo predtým.

Horsana
Horsana 11.11.2024, 11:46:26 xxx.xxx.51.17

Ach, jémine…nastalo toho viac…

I navštívila som pred dvoma týždňami “drobnochovateľskú burzu”…hnusné, šedivé ráno na predmestí Michaloviec, vlezlá zima a na plácku pred rozpadnutým kultúrnym domom som utrpela kultúrny šok ☹️

Zvieratá napchaté v malých klietočkách, prepravkách a iných škatuliach, bez podstielky, v tej zime, bez vody, krmiva…des, pre mňa, mno….

Chcela som nosnice, hnedé, lebo biele sú drbnuté, to viem…ale boli iba biele, tak čo už, vzala som 5.

Pán mi ich pomáhal dávať do auta, keď podľa rôzneho vet bordelu zistil, že som veterinárka, hodil mi v špinavom mechu do auta 5 brojlerov tesne pred smrťou, že to mám pacientov, zadarmo, haha.

Mno…

A oproti tej hydine mal pán v klietočke naježené, ozobané, zúbožené zlatavé prepelice, môj sen…

Skrátim to.

Brojleríky žijú, už aj chodia, pomaly im rastie perie a skrútené beháky sa im narovnali, chodia aj von, sú zlaté a nekonfliktné, akurát serú strašne veľa, to som nečakala. Jesť ich nebudem, keďže ich piplem, majú na noc termoforíky, púšťam im ohrievač a tak…

Nosnice sú totálne jeblé, to som netušila, že to budú také jebliny, to sú úplne mešuge zvieratá, neznášanlivé k ostatným, našťastie už tiež chodia von, ale to som pochopila, že tie nepotrebujú ohradený výbeh, že tie majú svoj svet . Ani jastrab ich nechce.

Obe vysnené prepelice sú SLEPÉ.

A tak mám teraz lazaret a jebnuté nosnice, no.

Ale tak všetci žijú, snáď sa majú dobre (len moje nervy dostávajú zabrať).

Je možnosť si teraz vziať nejaké bažanty, náš školský podnik ich ponúka už zabité, očistené, ale aj živé…mno a ja viem, že si nejaké vezmem, hoci váham, ale tak tie zvieratá už nemajú veľmi čo stratiť a isto budú polozdochnuté.

Horsana
Horsana 20.09.2024, 09:09:58 xxx.xxx.51.17

Hmn, tak tá kuna už tam ale asi ležala nejaký čas.

Najlepšie je dať si k zvieratám nejakú fotopascu.

Ja ju stále nemám, ale zase predátorom (ktoré som nikdy nevidela, ale podľa susedov  v okolí žije všetko, vrátane vlkov, medveďov a šabľozubých tigro), vždy nechávam niečo pod zub, takže prepelice sú v bezpečí a že by tam teda kuna vedela narobiť škodu.

No možno tam chodí, lebo medzery tam na to má, ale je naučená na vajíčka.

Svojim neviditeľným predátorom nechávam aj celé veľké kuracie trupy s krkom a tou previsnutou kožou a to si odvlečú so sebou, nosia si preč aj vajcia a suchý chleba.

Akurát klobásu z marketu nechcú.

Horsana
Horsana 20.09.2024, 09:06:10 xxx.xxx.51.17

Nikdy v živote som nevidela krvácanie pri dislokácií mäkkého podnebia, to má každý druhý kôň a behajú s tým dostihy (to sú tie kone, čo mávajú priviazaný jazyk k sánke), cval na kŕmenie nie je záťaž. 

To podnebie dislokuje z nejakého dôvodu.

Je to starší biely kôň, nevyšetriť u neho vzduchové vaky, pokiaľ tam bol vet s vybavením je pre mňa neochopiteľné  mrhanie a že vstupy vyzerali normálne- eehm, a prečo by nemali? Tie vyzerajú normálne  aj tesne pred smrťou, nevykúka z nich pleseň, ani melanóm predsa, ani hnis z nich vždy netečie, ani krv, samozrejme vtedy sa do nich ani nelezie.

Chjo.

Nie sú fotky z tej endoskopie? 

Takéto záchvaty som už zažila, jednalo sa vždy o neoplastický proces, malígny. Prežívateľnosť nebola ani rok.

Horsana
Horsana 16.09.2024, 12:24:23 xxx.xxx.51.17

Bola som 4 dni mimo EU a bez telefónu, takže ma vyčíňanie živlov nejako obišlo, ale chápem to správne, že v Poľsku tak nejak povolila nejaká vodná nádrž, či priehrada? 

A čo Čechy a Morava, to teda tiež nevyzeralo na tých záberoch najlepšie…

Zajtra by som mala viezť matku na stanicu, ide (možno) do Čiech, na Příbramsko, jazdia tam  vôbec vlaky?

Toto všetko už zisťuje celá rodina, ale som dosť unavená, tak sa pýtam tu.

A hlavne sa teda chcem opýtať, či ste všetci ok???

Horsana
Horsana 11.09.2024, 14:22:46 xxx.xxx.51.17
»
Odpověď na příspěvek uživatele Jesie z 11.09.2024, 10:13:40

Tobolka má chrániť účinnú látku pred natrávením kyselinou v žalúdku, teda do tenkého čreva pricestuje už s natrávenou tobolkou kde sa tá účinná látka vstrebe.

Tobolky sa dajú podať tak, ako som už spomínala, aby ich kôň nerozhrýzol, ale prehltol.