Aktuálně: 2 336 inzerátů269 520 diskuzních příspěvků19 336 uživatelů

Příspěvky uživatele

J5

J5
J5 25.10.2025, 11:42:10 xxx.xxx.3.7
J5:

Také zdravím. Předpokládám že začnu uklízet nadcházející víkend tj. 25-26. 10. Jako obvykle nejdříve ty želvy které již evidentně spí a v následujících dnech i zbytek, postupně, tak jak se budou želvy projevovat. Jedinci kteří dosud, byť omezeně, využívají slunných dnů půjdou poslední, jedná se zejména o vzdorující T. marginata. Uvidím jak se bude vyvíjet počasí a zda se dá na předpověď spolehnout. Středočeský kraj, T.m., T.g., T.h. a A.h. Až u mne uklízení opravdu vypukne zmíním se.

Takže u mne dnes 25.10.2025 začíná přesun cca 90% jedinců do zimoviště. Venkovní teplota 8-11°C, zataženo. Teplota v zimovišti se po týdnu intenzivního nočního větrání ustálila na 8°C. Vlhkost 75% což není mnoho ale vzhledem k tomu větrání ji lze tolerovat, obvykle se pohybuje mezi 80-85% s krátkodobým výkyvem + -  5-10%. Znovu důrazně připomínám, vždy je lepší přímo posoudit momentální stav a připravenost k hibernaci té které želvy než jakákoliv, byť dobře míněná rada na internetu. Tak ať to pro všechny zúčastněné dobře dopadne🐢.

J5
J5 24.10.2025, 16:31:13 xxx.xxx.3.7

Jestli on v tom není zapletený dobrovolný souhlas🤔.

J5
J5 22.10.2025, 11:30:25 xxx.xxx.3.7
Anonymní:

Jak řešíte, když je pěkný slunečný den (třeba včera) a želvy ještě vylezou a kousnou do zelenyho. Je to pak problém, když to v nich zůstane pak přes cely zimování?

Zkuste si prosím pročíst celé vlákno, zejména odpověď J5 30.10.2023, 09:35:02 kde vyjadřuji svůj názor na celou problematiku. Pro jistotu vám zkopíruji část která se bezprostředně týká vašeho dotazu. “Obava že jí “něco” zůstane ve střevech je zbytečná. Ono jí tam opravdu něco zůstane a nezůstane to tam samo. Zůstává i část organizmů pomáhajících v trávení a zimuje společně se želvou. V opačném případě jsou následky zřejmé při jarním probouzení (posthibernační anorexie atd.) Jen pro představu, přijatá potrava je želvou zcela vyloučena ne dříve než za cca 30 dnů. Protože se vám to bude zdát nepravděpodobné tak zdůrazňuji zcela. Tato idea o dokonalém vyprázdnění zřejmě vznikla tím že je opravdu fatální jeden den želvu nacpat třeba salátem a druhý den jí šoupnout do ledničky k zimování. V takovém případě je stejně špatně ale úplně všechno. Podobně problematická je i “zoufalá” snaha želvu před hibernací co nejvíc zavodnit. Paradoxně se želvy nadbytečné vody před hibernací zbavují. Stačí si želvu pravidelně vážit a uvidíte. Zimní období je na lokalitách prakticky jediné kdy o vodu opravdu není nouze ať už v jakékoliv formě a představa že želva musí klasicky pít aby vyrovnala případný deficit je mylný. Tak asi tak.” Pokud máte potřebu cokoliv z textu zdůvodnit či upřesnit, třeba rozdíl mezi plnohodnotnou pastvou a občasným uždíbnutím, klidně se ptejte pokusím se vysvětlit.

J5
J5 21.10.2025, 18:24:12 xxx.xxx.3.7
»
Odpověď na příspěvek uživatele Libuko z 21.10.2025, 16:13:18

Také zdravím. Předpokládám že začnu uklízet nadcházející víkend tj. 25-26. 10. Jako obvykle nejdříve ty želvy které již evidentně spí a v následujících dnech i zbytek, postupně, tak jak se budou želvy projevovat. Jedinci kteří dosud, byť omezeně, využívají slunných dnů půjdou poslední, jedná se zejména o vzdorující T. marginata. Uvidím jak se bude vyvíjet počasí a zda se dá na předpověď spolehnout. Středočeský kraj, T.m., T.g., T.h. a A.h. Až u mne uklízení opravdu vypukne zmíním se.

J5
J5 18.10.2025, 16:47:54 xxx.xxx.3.7

Pro základní orientaci se podívejte třeba sem do nabídky. www.pythonsott.cz 

Cena se u různých chovatelů může, jak už to tak bývá, lišit. Ne však vždy je neobvykle nízká cena to nejlepší co vás může při koupi zvířete potkat. Žádný chovatel nebude kvalitní zvíře prodávat pod cenou obvyklou.

J5
J5 17.10.2025, 15:41:16 xxx.xxx.3.7
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 17.10.2025, 15:14:04

Tak to je jiná. 🙂

J5
J5 17.10.2025, 15:01:14 xxx.xxx.3.7
Anonymní:

Labuť nemá přirozeného predátora, musela uhynout a pak ji něco roztrhat. Napadá mě jedině orel, jestli by něco takového dokázal???

Myslím že výr by to dokázal také. Konkrétní případ sice neznám ale dospělou husu uloví jako nic a ještě ho to baví což by mohl potvrdit,  vzhledem k opakovaným nájezdům, jeden můj známý.

J5
J5 17.10.2025, 14:25:43 xxx.xxx.3.7
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 17.10.2025, 12:19:58

Zajímavé, škoda že při absenci kontrolního vzorku se vliv taninů na zbarvení nedá dost dobře ověřit. Asi víte sama že mnohdy nežádoucího hnědého zbarvení vody se lehce a rychle, během dvou tří dnů, zbavíte například použitím media InstaPURE (nejen) zařazeného do filtrační kolony. Tak jen pro úplnost ještě odkaz https://www.rostlinna-akvaria.cz/invital-instapure-100ml

J5
J5 09.10.2025, 17:31:09 xxx.xxx.3.7
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 09.10.2025, 16:35:48

Já dokonce mám ještě asi tak tři kusy (nejen) v původní podobě, takové celozelené, vyráběné pod samostatnou značkou Jäger. Těm musí být jistě přes třicet let a fungují bezvadně dosud. Fakt ale je že Tetra je také dobrá značka, to ano. Od ní mám však jen filtry a že by mně nějak jejich provoz lezl na nervy to se říci fakt nedá, naopak.

J5
J5 08.10.2025, 13:11:28 xxx.xxx.3.7

Vlaštovky ano, jiřičky také, dokonce i břehule jsou v sezoně stále k vidění i když populace jsou z mého pohledu tak 20% než bývali dříve tj. cca před padesáti lety. To však může být pouze lokální problém. Letos jsem ale poprvé za cca. šedesát let nezahlédl rorýse. Dokonce ani nezaslechl jejich hulákání, tak typické při tryskových průletech v okolí. Tak si tak pro sebe doufám že ostatní, možná všímavější pozorovatelé na tom budou alespoň o trochu lépe.

J5
J5 01.10.2025, 12:28:54 xxx.xxx.3.7
Jiri24:

U nás se naštěstí spíše sahá k breed and cull, kdy se nadbytečný jedinci utrácí. Je to o dost lepší, jak ta antikoncepce a nemá to žádné negativní důsledky, ba naopak.   

Nějak jsem si to spojil s Bobkem🤣. Úplně jste mne vyděsil.

J5
J5 01.10.2025, 12:14:14 xxx.xxx.3.7
lesnizinka:

Ale to my víme🙂Ale když mám 30 v jedné místnosti, už nevydržím, zatnu zuby, snažím se nemyslet a jdu vysávat😔

Dyť jo, píšu že doma to chápu. Spíš tedy mně to chápání vnutila manželka🙃. Také běhám s luxem. Mám jen jednoho hájeného, mimořádně inteligentního, Tondu. Jeho inteligence se projevuje zejména volbou stanoviště, pod stolní deskou v kuchyni a neuvěřitelnou předvídavostí. Vždy když slyší lux tak zmizí neznámo kam, je prostě nevyluxovatelnej.

J5
J5 01.10.2025, 11:52:52 xxx.xxx.3.7
»
Odpověď na příspěvek uživatele rapotačka z 01.10.2025, 08:42:21

Josef Lukáš (Petr) myslím žije. Bude mu něco okolo 86. Ostatní již zemřeli.

J5
J5 01.10.2025, 11:30:21 xxx.xxx.3.7
Bodlinka:

ta výměna je normálně místnost v domě, oddělená akorát průjezdem od obytného zbytku. žádní ptáci dovnitř nemůžou.

Tak to je jiná, mohl jsem pochopit že nepůjde o klasický dřevník stojící volně někde na zahradě. Ono mně to, zrovna u Vás, dost překvapilo takže prsty byly rychlejší než hlava, pardon. Nicméně pro ostatní chrabré bojovníky s pavouky je jistě užitečná malá připomínka toho že ani pavouk není vždy jen podivné, překážející a naprosto zbytečné stvoření.

J5
J5 30.09.2025, 13:35:06 xxx.xxx.3.7
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 30.09.2025, 13:29:07

Nechtěl jsem tak přímo protože to psala hezky. Bodlinka nakročila s dřevníkem.

J5
J5 30.09.2025, 13:20:39 xxx.xxx.3.7

Hm, já bych pochopil tu pavoučí genocidu v domácnosti, pokud ale nadšení z likvidace přesáhne práh domu je to hodně špatně. On totiž takový střízlík, v menší míře i oba druhy králíčků a také sýkorky, se okolo např. dřevníku neometají jen tak pro parádu a potěchu lidského oka. Ukrytí pavouci tvoří podstatnou část jejich zimní potravy, zejména tedy u střízlíků. Tak si někdy, až v zimě uvidíte nadávajícího a na.raného střízlíka, vzpomeňte. Třeba až budete sypat do krmítek různé náhražky.

J5
J5 23.09.2025, 15:29:28 xxx:xxx.fbdd:7efc

Škoda, kdyby to byl Sid tak by byl výpočet jednoduchý = rychlost maximální. Na pštrosa ale nemám🤣

Obrázek