tak ho vemte do ruky a zkuste s nim jit na druhou stranu pokoje, pokud je ok a je divoky, tak bude litat - uleti a vy zjistite jestli lítá, v kleci pokud je skokan tak to z bidylka na bidylko da i pokud by mel problem letat
jen to NE chytáním do ruky ho jen opětně zděsíte, buďte trpělivá
kam chvátáte (nejste na závodech 😉)- hlavní zásada je
Každou naší reakcí bychom se měli snažit papouška utvrzovat v tom, že jsme ti, kteří mu nikdy neublíží a k nimž může mít důvěru.
Trénink pomocí pozitivního posilování je vlastně určitým dialogem s naším zvířecím kamarádem. Pomocí správně zvoleného postupu dokážeme naučit papouška potřebné věci jako nástup na ruku bez nepříjemného bonusu klovnutí, zapilování drápků bez použití násilí...atd... atd... takže pogooglujte a najděte si např. klikr trénink u papoušků NIC NENÍ HNED A SAMO OD SEBE
to je fakt…když jsem si vzal brejle, tak taky hlasuju pro střevo…
pes (mimo udatných pastevců) co se “se.re” do vlků nemůže nic jiného očekávat…
Lůďa je na volno furt, ale nic nehoní a je tak max do 30m a přivolání má 99,99%, je ale fakt, že loni na některých místech se na mě sám “nalepil” až jsem si říkal, že jsou někde poblíž …asi ví
Jen se zeptám. Jak nešíleně se chytá neochočená andulka ve voliéře, případně ve velké kleci? Mne tedy napadají jen dvě možnosti, přiměřeně velká síť k odlovu a nebo, z mého pohledu nepřijatelné, uhonění vedoucí až k vyčerpání lovené andulky včetně dlouhého, hromadného rozruchu v celé voliéře. Domluvy a ukecávání, včetně líbání bříška, v podobném případě moc nezabírají. A také se mi vůbec nelíbí kritika praxe chovatele který své ptáky dovedl až k úspěšnému odchovu od někoho kdo ani nepozná mládě od dospělce a chce ptáky pouze na hraní. Vím že se občas může najít chovatel který se k ptákům chová nepřiměřeně tvrdě, potom je však jen na vás sebrat se odejít a takového ptáka nekoupit. Tak nejlépe vyjádříte nedůvěru k jeho chovu, tady už je poněkud pozdě.
Ale jde, třeba krmit v průchozí, “klícce” , která s průsvitkou je uzavíratelná (prostými kolíčky na prádlo - na principu probíhaček u PH nebo tiplerů) kdykoli potřebujete ptáky odlovit a není vůbec třeba je brát do ruky…odtud rovnou do přepravky a odtud rovnou do “ubikace” 😉
Nebo mít ptáčata navyklá na braní na ruku už z budky (nejen při kroužkování, to jsem dělal jen “na zakázku” širší rodiny a vždy si museli vzít min 2😉) a i chovné hejno 4,4….se na mě “sesypalo” jen jsem vlezl do voliéry. Samozřejmě “množiči” pro výkup na to nemají čas a pak honí ptáky síťkami…a některým se děs z prožitého jen tak z paměti nevytratí…
Sežeňte si “bibli” andulkáře - Zdeněk Veger : Chováme andulky, je to sice z r. 1979, takže poznatky z genetiky jsou už mnohem dál, ale co se týká péče a krmení tak platí stále, můžete se naučit mutace atd…
pak byste se nemusela ptát na písky a grity , radost jim uděláte celými travními drny s pampeliškou, jitrocelem, ptačincem…atd . (vše i se zemí) dejte jim to na velký tác a můžete se pak jen kochat
nejhorší jsou brožurky : ala Žije s námi doma…to píše kdejaký jouda 😉
Dnes na toulce se psem kolem Otavy, volavky, kormoráni (na vodě), hoholové…atd. najednou velký neklid - orel mořský na inspekci 😉 v tom z lesa vylítl a napadl ho pár káňat - ke kontaktu nedošlo ,( nejblíž byla tak na cca m) otravovali ho tak dlouho než mi zmizeli za obzorem…tak ani “vorel” to nemá jednoduchý
Tak prý se přesunul start víc na sever, aby byl sníh
Bezpečnost všech účastníků – včetně psů, jezdců a dobrovolníků – zůstává naší nejvyšší prioritou. Slavnostní start v Anchorage se bude konat podle plánu v sobotu 1. března 2025 v 10:00 v centru Anchorage a my se těšíme, že tuto ikonickou událost oslavíme s veřejností. Oficiální restart se nyní uskuteční v pondělí 3. března 2025 v 11:00 ve Fairbanksu. Trasa pro rok 2025 bude probíhat následovně: Fairbanks, Nenana, Manley, Tanana, Ruby, Galena, Nulato, Kaltag 1, Eagle Island 1, Grayling 1, Anvik, Shageluk, poté smyčka zpět proti proudu řeky na Grayling 2, Eagle Island 2, Kaltag 2, poté do Unalakleetu a poté pokračování do Nome pomocí tradičních kontrolních bodů mezi Unalakleet a Nome.
Foto voliéry i korelky bych samozřejmě dát mohla, ale vzhledem k vašim nepříjemně “útočným” reakcím (aniž byste nejprve zjistil podmínky chovu, tak člověka osočujete), tak foto nedám. O životní podmínky naší korely se bát nemusíte, prostor má opravdu dostatečný (není v kleci) a nebylo to předmětem dotazu. Ještě jednou děkuji za odpověď.
Chovat singl hejnového tvora je jen projev lidské bezohlednosti vůči zvířeti.
Tento názor je “osočení” ? Tak to pak jo…je vidět, že zdraví případných potomků vám “leží” na srdci…já vím, to nebylo předmětem dotazu…
Chovat singl hejnového tvora je jen projev lidské bezohlednosti vůči zvířeti. Co páru nabízíte za podmínky jste opět neuvedla. Korely nebývají ve výběru partnera extra náročné, takže je velký předpoklad, že k sobě cestu najdou. Jaký čas tráví a v jak velké kleci ? Můžete dát foto 0,1 i klece?
U korel jsou mutace, které kombinovat - vzhledem ke zdraví potomků, není ideální.
Nemám schovívavost. Chováte 10 let živého tvora a nic o něm nevíte ?
Fakt něco asi nepředstavitelného si sehnat relevantní informace…
K odpovědi chybí info o velikosti “ubytování” pro pár. Jinak 10 letá korela je cca “lehce” za půlkou života, odchovávají (při správné péči) i 18ti leté.
Tak přestaňte plakat a vrhněte se na studium. Třeba :
Je nějaký problém při předjíždění, třeba nebezpečí že se do sebe psy pustí ?
neměl by být, viz “masák”¨
longaři jsou většinou nejraději v divočině sami jen se psy, tam vzniká to pouto, když jste závislí jeden na druhém…😉
A na ty dlouhé tratě se vyráží v jakých časových rozestupech ?
většinou v 1 min intervalu a proto je vždy k povinným of časová kompenzace , aby cca od půlky závodu se časy srovnaly a ten co pak jede první je prostě první … chápete ? raději dám příklad :
20 závodníků , č.1. startuje 10:00 , 20. poslední v 10:19 čili má 19 min ztrátu 10.tej 9min…atd
povinné of v závodě je třeba 5 hod v půlce a 5 hod před koncem
takže na prvním povinném of 5hod musí č.1 stát min 5:19, kdežto 10. už jen 5:09 a dvacátej jen 5:00 tím se čas strávený na trati vyrovná
můžou stát pochopitelně i déle ale tohle je prostě minimum, dané pravidly
proto byli letos ti SH tak úspěšní, protože opravdu jeli první 2 jen na povinné of viz moje předchozí příspěvky - vítěz trať 424 km odběhli za celkem 43:58:00 z toho jeli 31:26:00 a odpočívali pouhých 12:32:00,
z čehož měl povinných 6 + 5 hod a “vyrovnávačku” něco přes hod + pár min posbíral v ch.p. při vet . kontrolách