Zdravím, tak snad nikoho nenaštvu. Ale mě to celkem příjemně překvapilo a jelikož o holoubky jsem se až tak moc nezajímal s výjimkou diamantových - strak, skořicová a bílá. A asi jsem ani netušil, že je tolik mutací a druhů. Zappe
Odpověď na příspěvek uživatele Bene z 28.11.2025, 10:37:59
Hned v úvodu jste si to špatně vysvětlil a jasné důvody i k prevenci?! Vážený, nikdo Vám v tom nebrání, klidně to cpěte svým papouškům vrchem i spodem.
ALE K ZAMYŠLENÍ: proč bych jim to měl dávat, když nevykazují žádné problémy, průjmy, nemoci, přímaní krmení v pořádku, odchovy také a vývoj mláďat bez potíží. Tak to by byl nesmysl prvního kalibru. To je stejné jako u lidí, proč brát léky, když mi nic není? Neznám nikoho, kdo by bral něco preventivně. Ale je to každého věc.
A že tím nejde předávkovat, omyl - sice je to výjimečné a život neohrozující, ale jde to a příznaky - nechutenství, nevolnost a průjmy. Zappe
Zdravím, pokud vím, tak probiotika se dávají hlavně po léčbě antibiotiky a při poruše střevní mikroflóry. A jako nějakou prevenci, tak to v žádném případě. A popravdě a otevřeně, kdybych měl kupovat papouška od chovatele, který má doma “svojí lékárnu pro papoušky” a dává cokoliv jako prevenci, tak se otočím na podpadku a mažu pryč a mohl by mít super perfektní přenádherný ptáky. S pozdravem Zappe
Probiotika pro papoušky jsou doplňky stravy navržené k podpoře zdravé mikroflóry v trávicím traktu ptáků a posílení jejich imunity. Na trhu je k dispozici několik osvědčených produktů od specializovaných značek.
Doporučené produkty:
Versele-Laga Oropharma Probi-Zyme - tento produkt je kombinací probiotik a trávicích enzymů. Podporuje růst prospěšných bakterií v hrvole a střevech. Je chválen chovateli na diskuzích za svou účinnost.
NEKTON Biotic Bird - jedná se o probiotický doplněk s elektrolyty. Pomáhá upravovat trávení a je vhodný i v období rozmnožování. Je dostupný v různých velikostech balení, například 50g a 250g.
PROPARROT probiotika pro ptáky - tento přípravek je dalším specializovaným produktem určeným pro okrasné ptactvo. Podporuje vitalitu a celkové zdraví papoušků.
Kdy podávat probiotika:
Probiotika by měla být podávána v situacích, kdy je narušena přirozená střevní mikroflóra papouška nebo je potřeba posílit jeho imunitu.
- během a po léčbě antibiotiky: Antibiotika ničí nejen škodlivé, ale i prospěšné bakterie, proto je vhodné podávat probiotika s rozestupem alespoň 2 hodiny od antibiotik a pokračovat ještě týden až čtrnáct dní po ukončení léčby.
- v období stresu: Například při přemístění, změně krmiva nebo během výstav.
- před a během hnízdní sezóny: Pro podporu kondice chovného páru i správného vývoje mláďat.
- při trávicích potížích: Pokud papoušek trpí průjmem nebo jinými zažívacími problémy.
Probiotika se obvykle přidávají do pitné vody nebo krmiva. Důležité je vybrat produkty druhově specifické pro ptáky, protože kmeny bakterií musí být životaschopné v zažívacím traktu daného druhu.
Tak určitě bych nic nenechával na přírodě. Buď dvojité pletivo na strop voliéry a nebo tento černý umělý pták, který se s úspěchem používá na balkóny. Pár krát jsem to už viděl u chovatelů a prý to má úspěch. Zappe
Amazoňani na to netrpí, ale to zase neznámená, že bude zavřený někde ve skříni a bude O.K. A hodně oblíbený jsou modročelý a jen nebrat samičku, předejdete problémům se snúškou! Zappe
PS: něco na výběr-
Jiří Světlík, Rouchovany (Třebíč), 604825900, 8,000kč Amazoňan modročelý ochočený r.25
Zdravím, tak u Žaků a Kakaduů, bych se celkem obával. Samozřejmě, že se naučí, kdy jdete do práce a kdy se vrátíte a budete jen s ním nebo jste parťáci. Ale tohle všechno ho musíte naučit a to je spousta času, když teda nechcete mít doma oškubané kuře. Tyto situace lépe zvládají Amazoňané, Amazónci, Konžský, Senegálci. A hračky jen dřevěné a hodně přírodních okusů. S pozdravem Zappe
Všechny informace si lehce najdete na internetu, už jsem Vám to psal. Nic ve zlém, nevím jak jste zdatný na pc a ve vyhledavačích, ale myslím, že i tak nikdo nenapíše něco jiného…Co jsem na to koukal, tak nic nenasvědčuje, že by to byl přípravek právě na ten Váš problém a ani nevěřím, že by vůbec nějaký byl. Víc bych věřil té mřížce v budce a nebo pak můžete mláďata potřít pravým gelem z Aloe very, zaručený výsledek, ale ta mřížka je jednoduchší postup. S pozdravem Zappe
Něco o tom přípravku:
Aminosol slouží jako doplňková krmná směs pro zvířata, která podporuje jejich organismus v období zvýšené zátěže, jako je růst, reprodukce, nebo při stresových stavech (např. transport, nemoc, pooperační stav). Přípravek obsahuje aminokyseliny, vitamíny skupiny B, soli makroprvků a glukózu, které podporují regeneraci, svalovou funkci a celkovou vitalitu zvířat. K čemu Aminosol slouží: Podpora organismu: Podporuje zvířata při zvýšené fyziologické zátěži, jako je intenzivní růst, období reprodukce nebo vysoká snáška. Zvládání stresu: Pomáhá zvířatům vyrovnat se s následky stresu všeho druhu (např. tepelný, nutriční, transportní). Regenerace: Je vhodný pro regeneraci organismu po nemoci nebo po operaci. Zlepšení příjmu krmiva: Podporuje lepší příjem krmiva, zejména při jeho snížení. Okamžitý zdroj energie: Díky obsahu glukózy slouží jako okamžitý zdroj energie, například po náročném sportovním výkonu. Regenerace svalů: Podporuje regeneraci svalové hmoty a napomáhá tvorbě nových svalových vláken. Složení a účinek: Aminokyseliny (L-lysin, DL-methionin, L-threonin, L-tryptofan): Nejsou svalovou ochranou, ale podporují regeneraci svalů, tvorbu svalové hmoty a kvalitu svalové hmoty. Vitamíny skupiny B: Mají zásadní význam v metabolismu sacharidů, lipidů a proteinů. Soli makroprvků (např. sodík a hořčík): Udržují acidobasickou rovnováhu a svalový tonus. Glukóza: Slouží jako rychlý zdroj energie.
Zdravím, zkuste to nastrouhat…pak se prodávají takové špízy(už jsem dával foto) a jen napíchnete jablko, mrkev, celer, petržel, papriku(co máte) a zavěsíte nad bidlo … no a taky můžete položit nebo zastrčit na strop klece, voliéry. S pozdravem Zappe
Zdravím, tak mám rád cibuli k pečenému kolínku, domácí chléb a pivko…
No a teď vážně. Já dávám XXX let česnek výluh ve vodě nebo plátky jako pamlsek, celer, petržel, mrkev, brokolici, cuketu, okurky, papriky červené i feferónky. Citrusy- pomeranč, mandarinku, ananas, granátové jablko, kiwi, datle, fíky, grepy i citron pár kapek do vody. Ale cibule mě nikdy nějak ani nenapadla!
Z informací dostupných: Cibule je pro papoušky toxická a v žádném případě by neměla být součástí jejich stravy. Proč je cibule nebezpečná pro papoušky nebo obsahuje sirné sloučeniny atď.
No, tak super zásobárna🤔nevím, nevím. S pozdravem Zappe
No měli, ale už to taky nemuseli stihnout nebo hnízdí od dubna do května, navíc přeferují vysoké budky až 1m, dále ta voliera by měla být delší min.3m a víc - jinak mají sklon k tloustnutí a nezájem o hnízdění. A z části zakryta i z vrchu ¾ do volného místa pak bidlo a taky ze zadu a stran, kvůli nepříznivému počasí a rušení a budku zavěsit do nejtmavšího rohu. Ohledně nastartování a výživy se asi netřeba rozepisovat a navíc tyto a vlastně všechny informace se dají lehce najít. Zappe
“letos poprvé začaly zkoumat budku” to už něco napovídá , nebo ne?
No představte si, že NE!
Snad jedině to, že jsou sakra dost dospělý na hnízdění. Pohlavní dospělost mají ve 2-3letech, takže kdyby byli spolu od začátku, tak by dávno hnízdili. Tak je předpoklad, že jsou jen složený(né sami vybraní) a možná i letos, proto to zkoumání budky. A také je možnost, že si nesedli. A jestli je to pár, tak v tomto věku to vidět na první pohled(nedal ani fotku). Ale to jsou pro nás jen zbytečné dohady. Navíc rady při tak slabých informacích, tak to by bylo věštění z koule. Zappe
Odpověď na příspěvek uživatele Repta-A-Repta z 05.11.2025, 18:50:17
NAPROSTÝ SOUHLAS:Pokud klíčíte zrní pro papoušky (nebo pro sebe), je jedinou rozumnou ochranou proti plísním pravidelný proplach pitnou vodou alespoň 2x denně, uchování naklíčené hmoty v chladu a temnu, klasicky v lednici, a klíčení po malých objemech, které je možné zkrmit při daném počtu ptáků během pár dnů. Zappe
Odpověď na příspěvek uživatele Alex66 z 03.11.2025, 23:08:52
No mláďata začínají opeřovat něco kolem měsíce(né andulky,korely) a když jsou chovány při teplotě kolem 20°C, tak už ani sami rodiče na nich nesedí tak pevně a ještě k tomu, když je rozměr budky 20x20cm základna +4kusy mláďat, tak obavy jsou zbytečné. A abych předešel odpovědi, že málokdo chová při takové teplotě, tak doporučení je ruční odchov a když ani to ne, tak ať nic takového nechová! Dlouhé léta jsem neměl možnost z důvodu prostoru chovat kakaduy, tak prostě bohužel. Nebudu je cpát do chléva. Zappe
Zdravím, to Vám dělají amazónci černotemenný? Choval a odchovával jsem je mnoho let, ale žádné problémy jsem nikdy neřešil - jsou perfektní v každém směru.
Být na Vašem místě, tak bych se v prvním řadě zaměřil - proč to dělají?
V první řadě mě napadá výživa - nedostatečná a slabá. Jiný důvod bych asi nehledal, když jste dosáhl hnízdění i odchovů. Nevím jestli jste si všiml, ale amazónci a hlavně při odchovu mláďat mají neskutečnou spotřebu, vždy jsem říkal, že mě jednou asi sežerou! 😁
No a poslední řešení doporučuji nasadit do budky, tak do půlky nad mláďata rošt z pletiva oka 3x3cm, aby rodiče k nim nemohli, ale aby je mohli nakrmit. S pozdravem Zappe
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 03.11.2025, 09:03:23
Kde jinde…a co tohle, například:
OSTATNÍ PTACTVO =
Vítejte v sekci věnované ptactvu. Naleznete zde popisy jednotlivých druhů ptáků. Taxonomická třída ptáci je značně početná. Pro lepší orientaci jsme tuto sekci rozdělili na následující podkategorie: pěvci, sovy, dravci, datli, vodní a brodivé ptactvo, a ostatní ptáci. Dále zde naleznete články s informacemi jak vyrobit ptačí budku, jak se postarat o volně žijící ptactvo v zimě atd. V neposlední řadě můžete vzhlédnout poutavá videa. Navíc máte možnost využít inzerci ptactva, přispívat do diskuzního fóra, zveřejňovat vlastní články například o pozorování ptáků, debatovat s ostatními fanoušky ptactva na chatu a spoustu dalších funkcí. Přejeme Vám spoustu příjemně strávených chvil při čtení obsahu tohoto webu. Zappe
Zdravím, tohle chovat mě nikdy nenapadlo, ale každý člověk má jiné choutky. Navíc tyto informace jsou normálně uvedeny na googlu a je toho ještě víc a založit podobné téma mezi papouškáři mě nepřijde zrovna vhodné. S pozdravem Zappe
Chov ibise posvátného je v Evropské unii zakázán. Byl zařazen na seznam invazních druhů, což znamená, že je zakázán jeho chov, držení, prodej i dovoz. To se týká i dalších druhů ibisa, jako je například ibis bílý.
Chov volavky není plošně zakázán, ale je přísně regulován, protože volavka popelavá je chráněným druhem. Pro chov je nutné požádat o povolení jak krajskou veterinární správu (pokud se jedná o nebezpečný druh), tak státní správu myslivosti. Získání povolení pro chov volavek je možné, ale vyžaduje splnění specifických podmínek.
Chov kolpíků není obecně zakázán, ale je třeba si uvědomit, že jde o ptáky, kteří v České republice hnízdí jen v malém počtu a jsou chráněni. Nelze je proto chovat jako běžné ptáky a je nutné dodržovat příslušné právní předpisy týkající se ochrany přírody.