Zdravím, i když máte vše napsáno v odkazu, tak pro Vás to nebude nic lehkého. Není to prostě žádná sranda a v každém případě je mnohem lepší tomu předcházet. A to úpravou budek =
Zdravím, tenhle problém je většinou z nevhodných bidel. Bidla přírodní - černý bez, vrba, lípa, trnka, bříza, jabloň, třešeň👍a ty co jsou součástí klecí, ty soustružené, tak ty jsou absolutně nevhodné a škodlivé - nutné vyměnit. No a jinak, bidlo by mělo být, tak silné, aby ho papoušek nožičkou celé neobejmul, ale aby měl drápky, tak do půlky bidla a měli by být ještě různých tvarů a tloušťky. S pozdravem Zappe
Zdravím, rozhodně nevadí. Květ a plody úplně v pohodě, ale u větví pozor, aby byli “vyzráté” = né zelené nebo v tom čase jsou jedovaté. S pozdravem Zappe
Zdravím a pro koho to dobře dopadlo - pro chovatele, odběratele(těch asi moc není), prodávajícího, papoušky nebo pro staré osvědčené postupy míchanic?
Marketingovou ironii beru👍, ale jinak v postupu a obsahu výživy v ZOO Bratislava, určitě je vše jak má být otestováno a schváleno odborníky z laboratoře výživy. Věřím tomu i když jsem u nich nepracoval, ale v ZOO Plzeň ano. S pozdravem Zappe
Zdravím, tak dnes už jsem mluvil s p.ing.Vojtekem s Bratislavské ZOO a hned na úvod můžu napsat, že se jen potvrdilo mé tušení. Naše konverzace se týkala krmení šrotem Zophobas morio červy a jejich významu a náhrada za klasické vařené vajíčko. A teda mě bylo řečeno:
Zmiňovaný šrot podávají asi od začátku tohoto roku a to přímíchaním do klasické míchanice, ale bez vařených vajec. Za celou dobu nebylo pozorováno nějaké a vlastně žádné zlepšení a to v žádném směru! A dokonce nějaké páry opustili snůšku a nejeví ani zájem o novou. Ohledně zklidnění, nenapadání se, pevného sezení, oplozenosti, průjmů, tak na to žádný šrot nemá účinky a když jsem se ptal na význam u plemenitby, tak z druhé strany se vyřítil hezký smích od srdce, takže víc nic netřeba vysvětlovat. A nakonec mi sdělil, že to budou zkoušet do konce roku a když se nic nezlepší, tak se vrátí ke klasice. A ohledně starých zaběhlích míchanic z vařených vajec se vůbec nebrání a škodlivost, zase smích!
No a závěry ať si každý udělá sám. S pozdravem Zappe
Předmět: Re: Prečo su vajička pre papagajov a exoticke vtactvo nevhodnym krmivom / odpověď z senegal.versteri@seznam.cz
Původní zpráva:
V prvom rade treba poukazať že mi vyrabame PROTEINOVÝ ŠROT ZOPHOBAS ktorý sa vyraba EXTRUDOVANÍM
VY POUKAZUJETE NA ŽIVE ČERVY KTRORÉ SU NESTRAVITEĽNE AKO STE SPRÁVNE POMENONAL
PROTEINOVÝ ŠROT ZOPHOBAS MA SPEKTRUM ŽIVIN A STRAVITEĽNOSŤ MÄKKÝCH ČERVOV KTORÝMI SA OPERENCE ŽIVIA V PRÍRODE A ZÁROVEŇ JE TO SYPKÁ HMOTA KTORÚ STAČI DAŤ DO SAMOSTATNEJ KRMNEJ MISKY A OPERENCE SI BERU TOĽKO KOĽKO POTREBUJÚ TAK AKO DÁVATE SEPIOVU KOSŤ , ŠTUDIA POROVNAVAJÚCA PROTEINOVÝ ŠROT ZOPHOBAS A VAJIČKA , VAJIČKOVÉ ZMESY JE SÚČASŤOU INZERÁTU . Môj názor treba vyskúšať a porovnať,
s pozdravom Bilanovič
PS:
Extrudací, při níž jsou použity vysoké teploty, kvůli kterým se značná, mnohdy i drtivá část prospěšných živin zničí, a z původní, často i kvalitní suroviny se stává jen bezcenný sacharid, tedy glukóza!
Tap 06.06.2025, 07:55:24 xxx:xxx.262e:b9cc = tak zázračně mi to popisoval ten prodejce(email komunikaci mám uloženou) a dnes už má dokonce podíl i na plemenitbu, což je nesmysl nebo každý ví, že plemenitba se využívá v chovech pro získání určitých pozitivních vlastností. A preferování komerč.vaječ.směsí je jen pohodlnost = nasypu a vypadnu. Nebojte, dobře vím, jak je to v dnešní době s časem…
1 (neregistrovaný) 06.06.2025, 08:05:51 xxx.xxx.233.223 = do domácí vaječné směsi se mi nikdy nestalo, abych tam dal vajíčko nedovařené. Směs musí být sypká. A proč do ní sahat rukama? Používám předci k zamíchání lžící.🤔 Pak to opravdu není nic složitého…. Zappe
Zdravím, chci se jen trochu vrátit zpět nebo jsem si všiml, že nabídka změnila název. A celkem dobře jsem se pobavil nebo do této chvíle jsem byl na tom, že plemenitba je příbuzenská a nepříbuzenská a využívá se pro získání určitých vlastností v chovu, ale určitě na ní nemá žádný vliv krmení a to ani normální a nebo těmi červy.
Jak jsem všude psal, tak nikdy jsem komerční vaječné směsi nepreferoval a nikdy ani nebudu a proč? Nikdo nikdy mi nedal jediný důkaz, že obsahuje opravdu vajíčka a né např.jen žluté potravinářské barvivo a Bůh ví co ještě! Já, když do míchanice dám vařené vajíčko, tak tam je na 150% + jiné různé komponenty, vitamíny a minerály. A svatou pravdou je přesně to co popisuje ve stejném tématu na Ifauně (parotss)👏.
A dnes mám volat do ZOO Bratislava p.ing. Ivanu Vojtekovi, výživa zvierat(Animal nutritionist) a doufám, že se dozvím vše ohledně toho zázračného šrotu z červů.
Víte, nesnáším, když mě kdokoliv tahá za nos. S pozdravem Zappe
ČERVI Potemník brazilský(Zophobas morio) a deklarované jakostní znaky: bílkoviny 19 %, tuky 13,9 %, vlhkost 63,2 %. Larvy obsahují 46.80% proteinů, 43.64% tuků, 8.17% popela and 1.39% uhlohydrátů. Používají se jako krmivo v teraristice a akvaristice i jako rybářské návnady, mohou také sloužit jako lidská potrava.
VAŘENÉ VAJÍČKO Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie: 630 kJ, Bílkoviny: 12.6 g SAFA: 3.7 g, Tuky: 10.6 g Cukry: 0.7 g, Sacharidy: 1.1 g Vláknina: 0 g, Sůl: 0.3 g
Vejce jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin, obsahují okolo 10 % tuků (zejména fosfolipidů) s příznivým složením mastných kyselin, obsah sacharidů je ve vejcích zanedbatelný. Dále jsou vejce bohatým zdrojem vitaminů (A, D, E, B, karotenů) a minerálních látek (železo, zinek). Vejce obsahují sice cholesterol, ale přítomné fosfolipidy zmírňují jeho působení a mýty o tom, že je škodlivé pro zdraví byli vyvráceny. Zappe
No hledal jsem hledal, ale nikde nic🤔možná někdo bude mít víc štěstí. Ano v přírodě, to co si tam oni najdou a vezmou, tak myslím, že nikdo z nás to nedá. A my se bavíme o papoušcích, kteří jsou už xxx let domestikovaný. A jak jsem uvedl, tak žádný výzkum a nic podobného není a pán preferuje čínskou medicínu, ale to není sám, ale prý ona nemá žádné důkazy,ale jen to pozorování. Navíc neznám nikoho, kdo by vajíčka nedával, já je dávám přes 40let. Zappe
Zdravím, zajímal by mě názor ostatních. Prý tento šrot z červů je mnohem lepší a výživnější než klasická vaječná směs z vajíček. Vajíčka jsou prý hodně škodlivé a mají na svědomí průjmy, škubání, napadání se a i kanibalizmus🤔Já jsem si dopisoval s pánem, který to vyrábí a nabízí celkem dlouho, ale nedostal jsem odpověď, že by ten zázrak měl nějaké vědecké opodstatnění a nebo certifikaci. Jenom pánovo slovo a prý pozorování. To mě, ale rozhodně nestačí. S pozdravem Zappe
Jestli je nebo není to přínosem, tak to netuším. Mě se jednalo, že ten rentgen to prostě odhalí. A kdo a kde se to dělá, tak to ať si zjistí zájemce. Zappe
Ano, rentgen (RTG) vyšetření může odhalit plast v žaludku, zejména pokud je plast větší nebo hustší. Menší plastové kousky nebo plast s nízkou hustotou mohou být na RTG snímku obtížněji viditelné. Pro přesnější diagnostiku se používá kontrastní látka, která pomáhá zviditelnit struktury trávicího traktu.
RTG vyšetření využívá rentgenového záření, které prochází tělem. Různé tkáně a objekty absorbují záření různě, což umožňuje lékařům odlišit tkáně a objekty na snímku. Plast obecně má vyšší hustotu než okolní tkáně, a proto je na RTG snímku viditelný.
V některých případech, zejména při podezření na menší plastové kousky, se používá kontrastní látka. Tato látka se podává pacientovi a vyplňuje trávicí trakt, čímž se zvyšuje kontrast a umožňuje lepší vizualizaci cizího tělesa.
Pokud RTG vyšetření neposkytne dostatečné informace, může se použít endoskopie (gastroskopie) pro zjištění cizího tělesa.
Endoskopie je invazivní metoda, při které se do žaludku nebo střeva vvede tenká trubička s kamerou. Lékař tak může přímo zkoumat stěny trávicího traktu a identifikovat cizí těleso.
Pokud se jedná o velký kus plastu, může být RTG snímek dostačující. Menší kousky nebo plast s nízkou hustotou mohou vyžadovat kontrastní látku nebo endoskopii.
Zdravím, no a Víte jistě, že to teda opravdu sežral? Viděli jste to a nebo to okousal a v zobáku si s tím hrál? Já to měl už vícekrát u senegála, amazónků a teď i u kubánského. Rozkousali umělé míčky na hraní a dokud jsem je všechny posbíral, tak nějaký kousek vzal a v zobáku se s ním hrál a nechtěl se ho jen tak zdát. Na výměnu u těch menších stačil pamlsek, ale u kubánského to ne, ten je víc mazanej a musel jsem mu to vyndat trochu násilím. Ale podotýkám, že jsem věděl, že to nesežrali. I proto jsem zastáncem názoru, že papoušek na volno, tak jedině pod dohledem. No a Vy máte jen dvě možnosti:
1. Vzít ho k veterináři na rentgen.
2. Sledovat chování a příjem krmení.
Pokud si nejste jisti, tak bych volil č.1. S pozdravem Zappe
Zdravím, no počet 2ks zas není tak moc, aby po sobě nějak zběsile šlapaly. Vypadá to jako ten strup, ale od čeho, to je otázka. Napadá mě asi jen, že bych mu to potíral pupalkovým olejem. S pozdravem Zappe