Aktuálně: 2 477 inzerátů • 292 790 diskuzních příspěvků • 21 467 uživatelů

Příspěvky uživatele

zjarda

⋮
zjarda
zjarda správce
11.02.2026, 15:07:00 xxx:xxx.1206:295d

Zdravím,  jelikož už je to dospělý kus, tak má jistě své návyky a vše je tam jeho, tak asi nic.  Budete mít starosti a problémy, aby si na sebe zvykly. Nemůžou hned k sobě do jedné klece!  Ale jinak by korela byla asi  nejlepší volba.  S pozdravem Zappe 

⋮
zjarda
zjarda správce
31.01.2026, 17:49:23 xxx.xxx.139.214

…Máte koukám dost zvláštní představy…

Když myslíte, ale pobavilo mě to 👍 a máte pravdu, že ještě jsem se nesetkal s takovým neochočeným ani ručně nedokrmeným papouškem, který by mi šel hned rovnou na ruku🤔 to máte v sobě asi nějaké to kladné médium. O mém postupu si myslete co chcete, ale funguje a tomu věřte a né jenom u mě! To, že je zavřený v kleci má své velké plusy - zvykání na nové prostředí, lidi, chod domácnosti, ale to neznamená, že se mu nebudete věnovat, právě naopak - sedí se u klece a mluví se na něj atď.  Ano, krotký ručně dokrmený papoušek vyžaduje lidský kontakt, ale určitě né, který je z voliery. No, ale koukám, že máte své názory a zkušenosti, které Vám neberu, ale nechápu smysl založení nového vlákna.  Zappe 

PS: chtěl bych vidět, jak by jste dopadla např. s Amazoňanem nebo s Arou.

⋮
zjarda
zjarda správce
31.01.2026, 13:51:55 xxx.xxx.139.214

…jako lehce přiochočená voliérová korela…

Zdravím, tak tohle by mě zajímalo - jaká to je? No a jestli byla ručně dokrmená a změnila se k horšímu, tak by jste se měla zamyslet, kde a kdy k tomu došlo? Korela je společenský papoušek, takže ve společnosti jiných papoušků to nebude. Ale, jak dlouho při přivezení k Vám, byla zavřená v kleci a byla vůbec? Měla v ní být aspoň 1měsíc a v té době jste jí měla vše učit - brát pamlsky, vstup a sezení na ruce, hlazení, reagovat na její jméno… Když jste jí vypustila hned do místnosti, tak nic jiného nezbývá, než jí nechat v kleci a postupovat viz.výše. 

Píše se to pořád a pořád dokola, ale nikdo se nepoučí a ani s tím, že před založením nového vlákna si to dám do vyhledávače a když nic, tak založím své nové.   S pozdravem Zappe 

⋮
zjarda
zjarda správce
27.01.2026, 15:59:08 xxx:xxx.e669:bf01

Zdravím,  kráječ nebo ruce…o jiné vychytávce teda  nevím.  S pozdravem Zappe 

⋮
zjarda
zjarda správce
26.01.2026, 11:07:03 xxx:xxx.ec88:efac

Zdravím, no nemyslím si, že tohle by se mělo tady jakkoliv probírat. Nikdo do toho nevidí a podobné dohady jsou zbytečně zavádějící. Nám by mělo stačit, že to bude fungovat dál. Osobně jim přeji, aby se rozhodovali s rozumem.  S pozdravem Zappe 

⋮
zjarda
zjarda správce
23.01.2026, 05:22:46 xxx.xxx.139.214

Zdravím,   mráz  suchým zrninám  neškodí, ale je důležité  správné skladování, aby nedošlo k žluknutí tuků v semenech nebo k napadení plísní a navíc i jejich nutriční hodnoty jsou zachovány.  Důležité je, aby krmivo bylo před podáním ptákům rozmrzlé. 

Nejlepší jsou vzduchotěsné nádoby, které zabrání pronikání vlhkosti z okolí. Pak hraje svou roli i stabilní teplota, změny nejsou dobré.   S pozdravem Zappe  

⋮
zjarda
zjarda správce
20.01.2026, 16:26:19 xxx:xxx.49d9:9777

Neskutečný! Pro Vás bude každá rada zbytečná, když si neumíte ani otevřít odkazy nad Vámi! Měsíční ararauna - levná koupě - velké starosti a problémy pro Vás. To si může dovolit zkušený chovatel, který má už něco za sebou. Ale neodrazuji Vás, to ne, jen klidně do toho jděte.  Zappe 

⋮
zjarda
zjarda správce
20.01.2026, 09:37:57 xxx.xxx.139.214

Zdravím, tak myslím, že máte celkem velký problém, bohužel. Z popisu zjevně není ručně dokrmený a krotký, takže lidská společnost mu nemusí být až tak příjemná. Nenapsala jste, jak dlouho je u Vás - jestli až teď v 1,5roku, tak to už by měl své náviky a stesk…ať se na mě nikdo nezlobí, ale z jakého důvodu se pořizují neochočený a ručně nedokrmený papoušci, od kterých se pak chce, aby byli úplně oddaný mazlíčci?! Já tohle nemůžu pochopit a je to stále dokola! A navíc v tomto případě, není ani moc šťastný výběr co se týče druhu papouška. No nic, tak jestli bere zeleninu a ovoce, tak to je jen dobře, pak doufám, že mu nedávate jen čistou slunečnici a ještě k tomu černou, prodávají se směsí přímo pro rozely nebo pro Austrálii a vyberte si dle složení, pak větve stromů na okus(černý bez, smrk, vrba, jabloň, třešeň), zelené pampelišky i květy, ptačinec, teď nať petržele a mrkve, čínské zelí, listový špenát(supermarket), minerální písek, sépie, Supervit D do vody a celoročně dle návodu, Roboran pro exoty, Muta-vit od Versele Laga a jiné přípravky nejsou třeba. To, že se přestal koupat…použijte nový rozprašovač na květiny a je to. Jen pozor na oči a nosní dírky. No a ty vyškubané místa potírejte šťávou z Aloe Vera - pracné, ale účinné.  Přeji hodně trpělivosti.   S pozdravem Zappe 

Obrázek Obrázek
⋮
zjarda
zjarda správce
19.01.2026, 13:03:23 xxx:xxx.2603:e884

Zdravím,  tak všeobecně korely jsou plašani a je to v nich. Když jste jí přinesla domů, tak jak dlouho byla zavřená v kleci? Byla vůbec, aby měla čas si vše okouknout a zvyknout si na nové prostředí? To, že lítá po pokoji je sice hezké, ale taky to musí mít svůj řežim a dozor. Co popisujete, ty její nálety do oken a zdi, tak to vede k jejímu konci a věřte, že jednou to přijde, když nic neuděláte! Na oknech máte záclony nebo žaluzie, to by mělo stačit. U těch zdí, tak to bude horší.  Jedině co mě napadá je, že když to dělá spíš ráno, tak dopoledne jí nechte v kleci, ona tím zběsilím lítáním může vítat den, ale je ještě mladá, tak má špatný odhad a je zle a pak se jistě zklidní. Takže zkuste jí pouštět dýl a když nic, tak větší klec nebo volieru a hold bude v ní.  S pozdravem Zappe 

⋮
zjarda
zjarda správce
13.01.2026, 19:49:59 xxx:xxx.d5bf:2bb5

No, když má všechno co potřebuje,  tak v pohodě a není co řešit.   Zappe 

⋮
zjarda
zjarda správce
13.01.2026, 05:59:39 xxx.xxx.139.214

Zdravím,  tak to se moc pletete, že ho má odmalička, může být i ten důvod…Snad není problém bidla vyměnit za přírodní  -  černý bez, břízu, vrbu, borovici, jabloň, třešeň. A průměr min.5cm a přírodní jsou navíc i mnohem hezčí a nemusí  být rovné jako pravítko! Jinak si myslím, že si tu nožku mohl jen špatně strčit mezi dráty nebo se prostě jen někde praštil při létání… s veterinářem(😂) bych počkal a sledoval to a pak by se vidělo, ale myslím, že to nebude nic vážného. Předpokládám, že je to mazlíček, tak když bude s Vámi, tak můžete mu tu nožku normálně chladit mokrým studeným kapesníčkem a prostřídat to s odvarem heřmánku. A všiml jsem si, že na ten jeho věk má celkem zvláštní kůži, určitě mu jí ničím nemažete(palmový olej, aloe Vera, stolní olej) - potřebuje aspoň občas stejnou péčí jako Vy. Mažou se nožky, zobák a ozobí. Škoda, že na fotce není celý.  S pozdravem Zappe 

⋮
zjarda
zjarda správce
31.12.2025, 01:51:15 xxx.xxx.139.214
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bára z 30.12.2025, 22:37:26

Vám by se chtělo lítat, běhat a skákat, když by jste byla nemocná? Určitě ne! Tak nejdřív se zaměřte směrem vyléčení a pak vyřešte váhu. Vložte foto, možná se zjistí o co jde. 

Denní krmná dávka pro 1andulku je přibližně  2čajové lžičky zrní (cca 10–15 gramů). Krmte ráno a samotné zrní nestačí. Strava by měla být doplněna o čerstvou zeleninu, ovoce, větvičky na okus a zelené. Čistá a čerstvá voda - nutnost.   Zappe 

⋮
zjarda
zjarda správce
29.12.2025, 08:48:10 xxx.xxx.139.214

Zdravím.

1.místo = ječmen a pšenice 

2.místo = prosa (u mě berou jen klasy)

3.místo = mungo (klíčené ano)

4.místo = čirok a pohanka (při ubraní dávky ano)

Chce to prostě sledovat a podle toho krmit nebo všechny druhy jsou důležité.  Teda kromě ječmene a pšenice. Nevím jestli se nepletu, ale ječmen je pro koně a králikům a pšenice slepicím. Jeden čas jsem pšenici klíčil a celkem to šlo, ale druhý den už zapáchala a rychle chytala plíseň a vymývaní je samozřejmost, tak jsem od toho upustil. Nemá cenu riskovat. Mungo, hrášek a kukuřice je ohodně, ohodně lepší.   Zappe 

⋮
zjarda
zjarda správce
26.12.2025, 09:13:55 xxx:xxx.b972:9a03

Zdravím, tak opravdu je důležité, aby Váš papoušek bral zeleninu a ovoce a i ty granule. Budete muset mu to stále nabízet a hlavně musíte vydržet Vy. Prostě mu uberte dávku zrnin a druhá miska ovoce a zelenina a ty granule přidejte do té směsi zrnin. No a tu zeleninu a ovoce krájejte na různé velikosti nebo nastrouhat nebo větší plátky do mříží nebo na strop klece položit nebo zacvaknout kolíčkem. To samé i s listy pampelišky, špenátu, naťí mrkve nebo petrželu, květy afrikánu, pampelišky, růží, jabloň, třešeň … 

A k těm vitamínům :  plně dostačující a vyhovující je Supervit D do vody a dodržovat dávkování max.5dní v měsíci a celoročně. Pak starý osvědčený Roboran pro exoty, kterým se posype jablko, banán, vajíčko, zrní a celoročně. No a objevili se i nové roborany s betaglukany a nebo s pupalkovým olejem. Ale tady to bude asi věc názoru. A nejlepší granule jsou  Your Parrot Vital Pellets Fruit&Veggie Blend s ovocem zeleninou a bobulemi👍. A pak taky  VERSELE-LAGA Granule NutriBird P15 Tropical.  Granule nabízet jako doplněk a nebo pamlsek. Na Googlu to vše najdete a chce to jednoho dodavatele kvůli poštovnému. Např. p.Máca, krmiva pro papoušky👍  S pozdravem Zappe  

⋮
zjarda
zjarda správce
17.12.2025, 06:29:57 xxx.xxx.187.53

Zdravím, tak tohle mě vážně dostalo. Znám tohle dokrmování, ale u kachen a husí, které byli určeny pro výkrm, ale tohle…? Co Vy?   S pozdravem Zappe 

⋮
zjarda
zjarda správce
14.12.2025, 01:48:43 xxx.xxx.187.53

No nedá mi to nezareagovat. Pane, vždy je to trochu stejné, když se hledá něco vzácnějšího nebo nového. Osobně jsem si tím procházel hodně krát, stálo to moc času a hodin telefonátů(i do zahraničí), ale vždy jsem zjistil co jsem potřeboval, vždy. V dnešní době nečekejte žádné nové články a odkazy, které jsem uvedl, tak do některých se musíte přihlásit a základní informace tam jsou. A pak máte inzerci - volejte, ptejte se. Teď nabízí pán ze Slovenska mladý pár, takže asi nějaké ty informace a zkušenosti má, že?  Tak jen tolik,  nikdo jiný to za Vás neudělá.   Zappe 

⋮
zjarda
zjarda správce
13.12.2025, 12:56:00 xxx.xxx.187.53

Proč ho pořád obhajujete? Pro chovatelství vůbec nic nepřináší. Takže si bude klidně dál zaplňovat vlákna ze svými bezduchými a bezvýznamnými výplody a v pohodě, jdeme dál.  Takhle je to normální?   Zappe