Včera v podvečer jsem slyšela povědomé svitoření, říkam si, asi podobný hlásek, ale dneska ráno, když jsem vycházela z chlíva, tak na dvoře úplné nálety na stodolu. Myslela jsem, že mi šálí oči, ale ne, teď odpoledne už návštěva v chlívě a vlasťovky létají nad dvorem. To si vybraly, když se blíží arktický mráz,! A vůbec, není to strašně moc brzy na jejich návrat?
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 03.04.2025, 18:56:20
V našem případě si myslím, že to bylo tím, jak to šlo rychle za sebou. Určitě byla cítit čerstvá krev, stres, možná bylo i něco slyšet, co lidi nezaslechli. Nevím, ale už tohle nikdy bezopakujeme.
Bodlinko, děkuji.. aspoň méně stresujici postup.. 😥…
Asi lepší než jatka, ale takhle jsme z chléva vyváděli ( já teda ne, já byla daleko, daleko…),ale manžel, známý a řezník čtyři jehňata zhruba třictvrtě roku stará. Postupně, po jednom z chléva, ala ta zvířata to stejně poznala, první šlo v klidu, ale zbytek byl nápor na nervy, protože šílela hrůzou.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 29.03.2025, 08:14:50
Když mě tihle lidé doopravdy štvou. Dobře se mají, nikdo jim neubližuje, ale stále a dokola melou to svoje .
No a k nemocím nic odbornějšího nepřidám, jen sdílím strach ostatních, máme sice jen pár ovcí, ale Slovensko je skoro za humny a není to příjemný pocit
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 04.03.2025, 10:07:31
Na FB to taky nabízeli, větve z jabloně. Docela byl zájem. Když jsem napsala, že kdo si přijede k nám k Brnu dostane pytel zadarmo, aspoň to nemusím likvidovat, neozval se nikdo 😄. Jo, co není za peníze, o to nezájem.
Ten ceník mě dostal. Za tři tisíce čtyři hodiny koukat na slepice. Já to umožním za pět stovek za dvě hodiny, ještě to schrnu a ušetřím sobě i zájemci čas.
Jakmile mladý vylezou, vyhodím všechno komplet. Vylézají nám taky po třetím týdnu. Za těch víc jak dvacet let to nikdy nevadilo a před tím taky ne, protože se to tak dělalo i před mým příchodem.
Odpověď na příspěvek uživatele Gonnie z 12.02.2025, 13:54:02
S pohledem do ocčí Vám neporadím, ale pokud už špatnou zkušenost měli, tak bych řekla, že je to dost možné. K domečku. Máte dvě morčata, tak dva domečky, oba průchozí. Nebo u nich začne škorpění, kdo v domečku bude. I tím jsem si prošla, dvě bezproblémové samičky se po dvou letech zrubaly do krve. Dva průchozí domečky a jedno prkno opřené o bok kotce to vyřešili. Krmení, taky jim kupuju morcecí míchanici. Není to ideál, ale ať si občas mlsnou. Jinak seno, v létě tráva, řepa, mrkev, celer, větvičky…a jsou jak koule ,potvory 😃.
Hlavně vyměňte tu pšenici u králíčka za ječmen. Fakt může udělat fatální potíže.
Tak oředně. Pšenice je zobaní pro drůbež, nevhodná pro savce. Králík má mít ječmen nebo oves, morče zrní nepotřebuje. Pro oba je základ seno, na přilepšení ta mrkev, jablko jim nic moc nedá, dobré krmení je krmná řepa, která všem chutná a není vodnatá. Soužití králíka a morčat bývá problémové, jsou to jiné živočišné druhy ( králík není hlodavec), nerozumí si navzájem. Králík je samotář, morče společenské. Králík může morčata šikanovat, toho si ani nevšimnete, napadat, mě kdysi králík, který ani s morčaty nebydlel, jen k nim občas skočil, morče ukousal a druhé těžce zranil. Jestli je kralík samec, pravděpodobně na ně skáče, samice to může ale dělat také. Ve vašem případě, nastudovat stravu, chování a přemýšlet o odděleném bydlení obou druhů.
Asi záleží na kanci a velikosti vyběhu, ale mi jsme kance nikdy neoodělovali a k malým se choval vždycky perfektně. Hlavně neoddělovat prasničky, při porodu si pomahají a péči o selata si rozdělují. Je krásný pohled, jak jedná prasnička kojila selátka tří velikostí, ti nejmenší prckové se rozhodně nedali odehnat a napili se všichni. A hned si lehala dalsí s nabídkou občerstvení.😃
V devadesátých letech byla móda na západě chovat miniaturní koníky a oslíky. Naštěstí to k nám nedošli, ohledně cenové relace. Tak aspoň ta prasátka, ať je člověk in 😃.
Odpověď na příspěvek uživatele Stelle z 30.12.2024, 19:45:05
Budete se divit, ale pro hodně lidí to je vtipná historka. Já kdysi slyšela ve společnosti vyprávět pána, jak dostali jako svatební dar akvárko se zlatými rybičkami. No a zatímco oni prožívali svatební noc, tak ty ryby postupně umírali. A všichni, kromě mě, se tomu chechtali. Ale, tedy, tohle pochopit dokážu ( situaci) spíš, než někdo cíleně koupí rybu, naprosto nevhodné akvárium a neobtěžuje se ani přečíst základní informaci a myslí si, jak je ta ryba nevděčná, že chcípla.
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 26.12.2024, 08:45:30
Nesouhlasím. Jedná se o živého tvora. Zadavatelka ho koupila na zkoušku, ani se neobtěžovala otevřít internet a za pár minut si něco zjistit. A argument, že někdo měl rybu v malém akvárku dokonce rok? Co to je? Dokonce snad tu zlatou, která se dožívá 15 let. To je argument. Zadavatelka utýrala rybu kombinací nevhodného prostředí ( stres) a hlavně špatnou vodou, která nebyla stabilní. Dost hnusná smrt. Ale co, byla to jen ryba na zkoušku. Bohužel, běžné jednání u milovníků zvířat, se psem běží na veterinu s každou třískou, ale ryby, které neřvou, klidně umoří. Jo, vidím to i ve vlastním příbuzenstvu. A jo, nechápu to a vadí mi to.