Ahoj, jdu se poradit - pes 11 let, nemá žádné výrazné potíže, da se říct, že lítá jako zamlada, nemá problémy ani se zvedáním se nebo tak, ale poslední dobou si všímám, že se při chůzi začal trochu vlnit. Doporučili byste v takovém případě nějakou kloubní výživu? A pokud ano, je vhodné něco s MSM, co tlumí bolest? Jde mi o to, že se jedná o psa, který jde dost přes bolest, sice nevypadá, ze by ho neco vylozene bolelo, ale jak říkám, u něho těžko říct. Jen premyslim i tim směrem, aby se po podání něčeho takového nezačal přetěžovat? A jeste jedna úvaha - pes je par mesicu po amputaci ocasu, nemuze i prave to souviset s tim vlněním?🤔
Příspěvky uživatele
marcelaamax
Já vám věřím 😁. Ale podle mě se ten článek týká toho jednoho konkrétního veterináře, ze zo ma nastavené tak, ze aby vydal certifikát, tak vyžaduje anestezii nebo sedaci?
Veterinář, u kterého to necháváme delat my zase naopak doporučuje delat při plném vědomí, maximalne kdyz to jinak nejde, tak sedace. A certifikát normalne mame. Ale nejak si nedokážu představit, ze kvuli tomu uvádím do anestezie cely vrh štěňat 😀
Varaxi:Já mám info ze světa ovčáků, a ti uznávají jen testy v anestezii, že jinak mohou sloužit pouze orientačně či co.
Ale asi máte pravdu Vy, asi máte novější info než já (tj. cca 7 let staré).
Nechávala jsem testovat celý vrh štěňat, a v anestezii nebyla. Jen musí být při testu “v klidu”, ale normálně jsme to zvládli. Moje fena Baer test taky má, taky bez anestezie. A u našeho plemene jsou to normálně uznávané oficiální testy, nikdy jsem neslyšela, že by to někdo dělal v anestezii. Feně bude 7, takze časově skoro stejně.
Chápu, no a co mit u sebe jeste jednu hračku? A jakmile přiběhne a pustí tu prvni tak hned nabídnout tu druhou, udelat z ni tu pohyblivou, potahat se a pustit? Pak nechat odběhnout, mezitím sebrat tu první a zase to udělat stejne? A nebo proste rovnou běžet pro tu co pustila a zase ji rozhýbat? Případně si vzpominam, ze jsem si u štěňat hračku vázala na kus šňůry a s tim pred štěnětem lítala, případně si ho za to jakoby přitáhla, potahala, zas pustila, chvíli nechala. Zas se potahala. Ale asi bych to u takového prcka nějak nehrotila 😊
DafiŽeryková:Mám takový dotaz-jasně za 11let jsem to zapoměla…😉
jak by jste učily štěně nosit hračky?
Pokud by jste je to teda učily…
Já to vždy učila tak,že jsem kousíček od sebe hodila hračku,zavolala a štěně mi ji doneslo…
ale Jessy ji má tendence odnášet pryč,a když si dřepnu tak ji vyplivne a běží ke mě bez ní….
vím že vyloženě aport se učí odzadu,
vím,že se to dá učit přes klikr…
ale tak by mě zajímalo,jak to učíte,učily by jste vy ostatní?ráda si přečtu názory ostatních,jejíž pejsci aportují….🙂
Aport jako takový jsem tedy učila až déle, ale aby ke mně štěně běželo s hračkou jsem “ucila” proste hrou, nejdriv zajem o hračku, tahani se, pak odhození hračky a běžela jsem od štěněte na opačnou stranu. Kdyz běželo ke mně, tak jsem po něm ze začátku vůbec nechtěla, aby mi hračku dalo, ale potahali jsme se a nechala jsem ho vyhrát. Pak uz za mnou stene s hračkou v hube běhalo automaticky, a cpalo mi ji do ruky, neb zjistilo, ze je to se mnou větší zábava, než si s hračkou hrat samo.
Na to, aby mi štěně hračku dalo se mi osvědčilo mít nejakou top hračku dvakrat uplne stejnou (u nás treba puller nebo pěšky) a ve chvíli, kdy štěně přibíhalo ke mně tak jsem vytasila tu druhou hračku a z te udelala tu pohyblivou, zajímavější. A takhle porad dokola. Jen kdybych vedela, ze pak budu chtít učit aport, tak bych u toho neříkala žádné “pust” nebo “aport” atd, protože takhle jsem si zavařila u psa, který sice s radostí hračku nosil, ale hned mi ji plival k nohám. Takze jsem pak cely aport učila znovu a začínala jsem držením.
Ale mně se to povídá, mam oba psy magory do hraček a do přetahování. Jsou schopni si nosit hračku v hubě celou procházku, nebo se spolu tahat klidně hodinu v kuse.
tetrivek:Tady šlo o to, že jsme byli v lese, docela daleko od vsi. Taková lesní cesta, asfalt, hodně nepřehledná cesta, samý kopec, nahoru, dolů a hodně zatáček. A potkat ho v nějakém horším místě, tak by ho asi neudržel. Když musel asi 20 m před námi se psem naběhnout do lesa, otočit ho zády k nám, dát si ho mezi nohy a opravdu pevně ho držet. Zajímalo by mě jak to s tím psem praktikuje v civilizaci. Kde potká jiné psy, děti, lidi. Život s takovým psem si nedokážu a ani nechci představit.
Chapu… ale ono je mozne, ze ten pes jine psy v civilizaci vubec neresi. A treba jo… to nikdo nevíme. Ale presne takhle jsem to mela se psem “za mlada” ja. On fungoval naprosto paradne na cvicaku par centimetrů od psů, absolutně neřešil psy ve městě, ale najednou proste začal řešit psy treba na vesnici, kde jsme bydleli a chodili ven, prave takhle v přírodě. A na tom se muselo pracovat… ono se to asi blbě vysvětluje 😀, ale proste se do te situace dokážu vžít. Bylo to dočasné. Ale teda nemela jsem nikdy problém psa udržet. To je fakt.
Ja jsem teda původně reagovala hlavně na to, ze pes je automaticky nezvladatelný magor proto, ze ma široký obojek a postroj, plus šňůru a vodítko, a majitel se uhne bokem. To se omlouvam, nejak jsem tam prehledla, ze pes nejak vyváděl nebo tak… no ale i tak, jak jsem psala, chapu to z obou stran.
A tak to, ze ma pes masivní obojek a postroj, pripadne dvojí jištění, to přece neni nic špatného, a nedela to ze psa nezvladatelného magora? Memu psovi je 11 a cely zivot na procházkách nosí také široký obojek a nosí i postroj (sice z jiných důvodu, ale nosí oboje). V době, kdy jsem ho vodila na šňůře, to bezne vypadalo tak, ze kdyz jsme potkali někoho se psem, tak jsem psa přivolala, šňůru nechala na postroji, na obojek pripla vodítko pro lepsi manipulaci, a kdyz to šlo, šla jsem taky trochu bokem abychom se nemíjeli přímo. A to i v době, kdy míjení psů v pohode zvládal. Kdyz chodim se psema u nas po loukách, tak to tak delam vlastně doteď. Proste tam je na to prostor, tak jdu se psy bokem. Uděláme kolem nich takový oblouček a vracíme se zpátky, většinou lidi kývnou, jakože děkují.
Ale samozřejmě jsem u toho nebyla, takže nevím, jak se pes choval atd., ale alespoň majitel se choval zodpovědně, to se o všech říct nedá. Ja pro to na jednu stranu mám pochopení, protože jsem se psem taky byla před lety ve fázi, kdy prostě nezvládal v pohodě míjet psy, ale nějak se to naučit musel, a samozřejmě bezpečně. No a třeba moje fena - jí cizí psi v podstatě nezajímají, když je na volno, vím jistě, že k nim nepůjde.. a i pokud by přiběhl jiný pes za ní, tak to ve většině případů bude v pohodě (tím myslím, pokud se ten druhý pes nepřijde vyloženě rvát), ona třeba dá najevo, že se jí to nelíbí, ale neublíží. No ale jakmile mám fenu na vodítku a meli bychom někoho těsně míjet tam, kde pro ni nejsou psi běžní (u nás prave na loukách, v lese atd) tak bude na tom vodítku po psovi rvat, a asi to bude vypadat hrůzostrašně, ale ve chvíli, kdy pustím vodítko na zem, tak bude v pohodě 🤷♀️😀, tohle se mi proste nepodařilo odbourat… respektive už to spis v poslední době nějak neresim, většinou nechávám na volno, a protoze sama moc nemusím, kdyz protistrana necha psa při přímém míjení na volno, tak si proste uděláme ten oblouček. To jen takový druhy pohled k tomu, ze ne vždy to musí byt nezvladatelný magor, se kterým se neda fungovat. Ale samozřejmě to chápu i z te druhé strany, ze to neni příjemné.
😂😂 jojo, znám. Nebojte, ono se to potom otočí a jde to k lepšímu 😄Můj první dvounohý odchov bude mít 4 roky, a jako jo, už je to lepší, ale ještě s nim bude hodně práce 😄. Akorat s příchodem druheho dvounohého odchovu najednou nekdy spoustu věcí neumí - obleknout se, obout se, najíst se, někdy nema ruce, jindy nemá nohy, to se vám u psa nestane.
- No, ono to byl u nás trochu paradox , jak říká náš vet - vy musíte mít vždycky něco extra 😀, pes byl už cca 4 roky po kastraci, když se ta bulka objevila.
keriton:Je skvělé číst zprávičky od vás 🙂
Zaujalo mě “mám ze psa “skoro cane corso” - přišel o ocas” - copak se stalo? Já jsem nechávala zkracovat ocas předchozímu psovi, když si rozmlátil špičku a vůbec se nám nedařilo to zahojit… tak mě zajímá, o co šlo ve vašem případě.
U nás to bylo z důvodu pooperačních komplikací. Pes měl na ocase bulku (nezhoubný hepatoidní adenom - ale to ukázala až histologie po operaci), ta se tedy odstraňovala, a pak nastaly komplikace při hojení a byl to masakr, hnus. Vlastně se mi po té amputaci ulevilo. Bála jsem se, jak to bude pes snášet, ale úplně na pohodu, jako by byl bez ocasu celý život. A nakonec to má i výhody 😂 přestal shazovat věci z nábytku, nemlátí nás tím, a to vrtění pahýlem je vlastně docela roztomilé 😀
Prehodim sem dotazy od Varaxi z jiného vlákna, at tam nepíšu mimo tema
A jak se máte? Mám pocit, že jsem Vás tu dlouho neviděla. Stav pořád stejný - krasavec a rozkošná? Nebo jste pořídila něco do počtu, abyste nebyla lichá? Další stěňátka jste zkoušela? Opařenina je plně zhojená, bez jakýchkoli následků? Máte nějaké novinky? Jestli máte pocit, že jsem vlezlá, v pohodě mě ignorujte. 🙂
Tak to vezmu popořadě 😄. Máme se dobře, stav psů je stále stejný, a nějaké rozšíření nehrozí, s dvouma dvounožcema to uplne stačí 😂.
Na další štěňátka nedošlo, uvažovala jsem nad tim, ale bála jsem se toho, ze by to dopadlo stejne, a ze bych to za tech podmínek jaké byly (těhotná, nebo male mimino, male dite v blbém věku) nezvládla.… Roli hrálo taky to, ze fena mela operovane koleno, a i tam se pak hodne rozchází názory na případnou březost do budoucna…A taky jsem vedela, ze cim starsi mam psy, tim bych mela vetsi nutkání si nechat jedno štěně doma 😀,no pak se to “vyřešilo samo”, fena musela byt akutně kastrovaná, ale už jí stejně tahne na 7, takze by se to nestihlo. Vlastně asi jediná doba, kdy bych si na to troufla s ohledem na situaci mou, doma atd., byla zrovna ta, kdy fena měla po té operaci, a navíc opravdu několikanásobně delší rekonvalescenci, než je běžné. No asi to tak mělo být 🙃
Opařenina je zahojena davno, ale úplně bez následku bych nerekla. Záda jsou citlivá na chlad, když má postroj, a hlavně po jeho sundání, tak má tendence si záda o něco (nejčastěji o nás 😂) drbat, ale taky to může být zlozvyk.
No přemýšlím, jestli mám nějaké novinky, krom toho, že mám ze psa “skoro cane corso” - přišel o ocas, ale to jsem tu už někde tuším zmiňovala, tak mě nic dalšího nenapadá .
A co vy, jak se máte?
Myslela jsem to tak, ze v tomhle tématu to bude mimo téma 😁
Napisu na ten všeobecný pokec
Varaxi:A jak se máte? Mám pocit, že jsem Vás tu dlouho neviděla. Stav pořád stejný - krasavec a rozkošná? Nebo jste pořídila něco do počtu, abyste nebyla lichá? Další stěňátka jste zkoušela? Opařenina je plně zhojená, bez jakýchkoli následků? Máte nějaké novinky?
Jestli máte pocit, že jsem vlezlá, v pohodě mě ignorujte. 🙂
Odpovím vám asi někde jinde, at to tady neni úplně mimo téma. Jen mi poraďte kde, kam chodite, kde se řeší vsechno 😄
Zrzavci:Já mám pro bully taky slabost- teda upřesním - pro tu základní sestavu od klasickýho buldy , přes klasickýho stafíka, po klasickýho pita. Pak už ne, protože povahově to prošlo takovou metamorfózou, která už se mi nepozdává. No ale ……… právě že jsem do něj nikdy nešla z toho důvodu, že jsem těžce bezvodítkový typ, udělám na sobě veletoč, abych toho psa dovedla do stavu, že se na něj můžu spolehnout a vodítko nepotřebujeme -(téměř, to je jasný). A to by u nich nešlo, právě pro to, že z podstaty svého plemene to s ostatními psy nemají tak jednoduchý a to nevím, zda bych dokázala “opracovat” . Takže ač jsou úžasní komici a vtipní psi, tak tudy já jít nemůžu.
Chápu, ale třeba bez vodítkových stafbulů znam hodně. I ja používám u feny vodítko minimalne, na volno ji cizí psi nezajímají. Teda takhle, nechci to stavět na jednom konkrétním psu, to je blbost ze jo, ale opravdu tech stafíků znám hodně a hodne “bezvoditkovych”, i ve městech. Ale jasne, přátelský pes k ostatním psum jako je třeba ohař to proste nikdy nebude (teda i tací se najdou, ale víte jak), takze chápu.
Jinak ja mam bully, a docela dlouho nám prochazky komplikovali zrovna dva ohaři (ťuk ťuk, ted jsem je delší dobu nepotkala)… ale ti za to samozřejmě nemohli… mohl za to páníček, ktery je vencil stylem, ze si jel v aute, a chvílemi vubec ani neviděl a nevěděl co psi delaji a kde jsou… a bylo mu uplne jedno, ze přibíhají do úplně ne příjemné vzdálenosti ke me, ktera sebou mela dva psi, u kterých bylo na první pohled zřejmé, ze se jim to nelibi, a k tomu deti…i to, ze na nej neco křičím a mávám rukama..a ani ti ohaři nevypadali, ze přišli s úmyslem si hrát.. ale to jsem se zas nas….., to je uplne mimo téma. Jen jsem si na to vzpomela v souvislosti s bezvoditkovymi psy 😀
Tak ja tedy k tem bullum z opačného pohledu - z pohledu majitele bullů. Velky tmavý bull kříženec většinou budí spis respekt, ale hodne lidi ho prave s respektem obdivuje, pta se na plemeno. Ale bílo znakatá stafbulka? Tak to je uuuuplne neco jineho 😀. Na tu se mi opravdu většina lidi vyloženě usmívá, a dokonce na ni většina lidi ma tendence mluvit, mlaskat, z čehož teda úplně odvařena nejsem, protože ono stafbulici stačí jen úsměv od člověka a muže se uvrtet a je úplně paf 😀. Joo zažila jsem jednou, ze z mých psů (na vodítku) měla jedna starší paní vylozene hrůzu… ale jinak na fenu se mi opravdu většina usmívá, hodne lidi ji chce hladit, a na psa se me dost lidi se zájmem ptá.
Nicméně je mi to asi jako jedno, nemam psy proto, aby se líbili ostatním 🙃
A ja teda vyloženě nemam psa, o kterém bych rekla, ze je ošklivý, ale asi tady budu trochu proti proudu - nejsem nějak odvarena z chlupatých psů, pro většinu lidi to je asi “roztomilé”, me vetsi úsměv na tváři vykouzlí hladkosrsťák 😀. A podobne to mam i s hlazením psů, miluju hladit tu hladkou srst😂. Celkove je pro me treba hezčí nejaky mopsík nebo buldoček, než treba golden nebo berňák, ktery je asi pro většinu lidí krásný. U me ty chlupy hrají velkou roli. No a je hodne psů, kteri se mi jako nelibi, neporidila bych si je, ale nerekla bych o nich, ze jsou oškliví. Ani o tech chlupatých, jen to proste neni muj “typ”.
Irma19:Máte někdo zkušenost s vyvýšenými lehátky typu kovová konstrukce se síťovinou?
A nebo jsem pak viděla i silnější látkové nebo s pevnou deskou.
Přemýšlím o pořízení. Budu ráda za sdílení zkušeností. 🙏❤️
My mame dve, ty uplne nejobyčejnější a asi i nejlevnější z Lidlu, uz tak cca 7 let. Venku mame se stříškou, doma stříšku sundanou. U obou po několika letech praskl ten potah - ale nutno podotknout, že na jednom lehátku leží dva psi, překračující nosnost lehátka (a na tom lehatku doma jeste dalsi docela tezky pelech - protoze psi maji radi okraje pelechu pod hlavou) 😁 plus, ze jeden ze psů si dot “hrabe” pelíšky. U toho doma jsem tu díru ani neřešila, protože přes to mame jeste ten další pelech. Na to lehátko ven jsem objednala od nejake pani náhradní potah, ktery je o dost silnější než ten orginál z Lidlu a s tim jsme v poho uz několik let. Konstrukce jako taková drží.
Ahoj holky, nevim kam jinam to hodit tak zkusim tady 😁
Vim, ze některé z vas sleduji útulky, docasky, a celkove “nabidky psu”, nevite náhodou některá o nějakém štěněti bull křížence? Případně by to mohlo byt i treba do roka, max dvou, ale ne žádné vylozene problémové zvíře. Ale obecně čím mladší tím lepší.
Diky 😊
kometa:Pres jaro a léto ani ty přehozy nemame,
To mě zajímá - teda teoreticky, psy nemám. To ta kůže zvládne i psí drápy?
No jak jsem psala… moji psi na ten gauc bez přehozu nechtějí 😂 oni potřebují deku, nejlépe nějakou chlupatou heboučkou 😀.
Ale zas takhle… neni to, ze by tam nešli vůbec, mame v rohu vyvýšený psí pelech a z něho přes gauč chodí, nebo za nami tam na zavolání prijdou i bez přehozu, nebo tam přeběhnou a z gauče koukají z okna..ale nejdou se tam bez toho jen tak vyvalit… Ale kdyz tam neni přehoz a jen jim tam položim deku, tak si tam i hrabou pelíšek, a gauč drží, a to uz ho mame opravdu dlouho. Myslim, ze na tohle budou horsi kočičí drápy, a asi taky bude záležet na kvalitě, u nás bez problému. Plus jako bonus je to i “dětívzdorné” - fixy, jídlo, pití, temperky, všechno jde krásně dolů 🙃
Irma19:To nejde. Bígloid je továrna na chlupy a i s přehozy a dekami je starý gauč plný nevyčistitelných zapíchaných chlupů.
Odcházejí od nás zachlupacené návštěvy, a to ne každý zvládá. Potřebujeme získat aspoň pár míst v “nepsí” části….
Nečetla jsem do konce, tak se předem omlouvám, jestli už gauč máte vybraný. Pokud ne, mám ještě jedno řešení - kožený gauč 😀. Za mě naprostá pecka a jiný gauč už do domácnosti se psy nechci. Mame taky psy se zapichovacími chlupy, ale do toho koženého se to nemá kam zapíchat 😀. Pres podzim a zimu pres to mame přehozy, dole pogumované, takze hezky drží. No a staci vyměnit za nove a nikdo zachlupacený neni. Pres jaro a léto ani ty přehozy nemame, a gauč proste vysaju vysavačem nebo kdyz nestíhám tak jen otřu vlhčeným ubrouskem, a je bez chlupů. Plus teda naše “dámičky” si na ten studený gauč bez přehozu prostě nelehnou 😂, takže ted v létě tam dávám speciálně jen pro psy deku, kterou prostě pak jen sundám. Kdyz mam gauč vysátý, umytý a chci, aby tam nějakou dobu nešli, stačí tam nedat deku a mám zaručeno, ze gauč zůstane bez chlupů 😀.
bambule:Já kouknu, po zkušenostech s Bambulí chceme Pupíka pojistit. Právě mi přišla nějaká nabídka z Colonnade. Vůbec netuším co je to za pojišťovnu. Píšou že pojištění už od 219 korun měsíčně. Kouknu radši na ten Direct pojišťovnu.
S Collonade mam zkušenosti, a i od kamarádů. Jako takhle, čerpala jsem uz několikrát a naprosto bez problému, a to i hodně vysoké částky. Ale….treba ta moje varianta se vztahuje pouze na jimi vyjmenované nemoci, na ostatní ne. Ale to, co tam spadá, proplatí bez problému. Vztahuje se na úrazy.
A hlavně to je (nebo tedy v době kdy jsem to sjednávala ja byla) jediná pojišťovna, která garantuje stejnou částku po cele pojistné období. Ani po čerpání velké částky vám tu pojistku prostě nezvednou, je to uvedeno i ve smlouvě. Za to jsem teda byla hodně ráda, hlavně po tom, co mam od známých info o Petexpert, ze to zvedají i těm, kteří nečerpají a o uplne nesmyslné částky. Je ale možné, ze tu garanci uz má aktualne více pojišťoven.
Jen bych ocenila, kdyby se to vztahovalo na víc nemocí, ale je možné, že nějaké ty vyšší novější varianty už to tak mají.